Da li ste zainteresovani za pretplatu na kompletno izdanje "Bilja i zdravlja" u elektronskom obliku?
Da, svakako
Zavisi od uslova pretplate
Ne
Dedinjski Beneton iz hercegovačkog krša
Risto Čalija zvani “Sent Džordž”
Risto Čalija

Vrtoglavi poslovni uspeh od pijačne tezge s početka 90-tih do najpoznatije domaće modne trikotaže učinio je da cela porodica lovi zdravlje između nebrojenih radnih obaveza


Možda laici i ne znaju ko je Risto Čalija, ali su svi čuli za njegovu, a vodeću domaću modnu kuću “Sent Džordž”.
Počeo je od skromne zanatske radionice za izradu trikotaže i stigao do samog vrha! Danas živi na elitnom beogradskom Dedinju, kao prvi komšija kraljevskog para u Belom dvoru, u kući koju je gradio za svoju porodicu “sa vrtom kakav je oduvek želeo”!
Od svog dolaska iz Nemačke 80. živeo je u predgrađu Beograda, Resnik, gde je 15 godina kasnije podigao i svoju fabriku.

Danas se modeli “Sent Džordž” prodaju u više od 200 objekata širom zemlje, susednim i drugim državama. Čalija je, ipak, ostao diskretan biznismen i đentlmen /u dobrom maniru damama ljubi ruku, otvara vrata, primiće stolicu.../ dobrotvor mnogih kulturnih institucija, zaljubljenik prirode zadojen još tokom dečačkih dana.
Mladi tekstilni inženjer iz hercegovačkog sela Zijemlje nedaleko od Mostara, 1969. je krenuo za Nemačku, da se usavrši, a krajem 70.-tih obreo se u Iraku, gde je organizovao rad i proizvodnju u novoizgrađenim tekstilnim fabrikama.

- Tu sam za samo par godina zaradio solidan kapital i 1980. odlučio da se sa suprugom, Nemicom Karol, i dvoje dece vratim u zemlju. U tom trenutku nije bilo povoljno za biznis, pa sam studirao vanredno ekonomiju, zidao kuću u beogradskom prigradskom naselju Resnik i držao malu tezgu. Fabrika “Sent Džordž”došla je na red tek 1995. godine.


SUPRUGA
Lepa na pretke
Za Karolin lep izgled, kako ona sama objašnjava, bila je presudna genetika, jer doterivanju ne poklanja veliku pažnju. Koriosti tek pomalo pomade i jednom mesečno ide kozmetičaru i frizeru. To je sve!

Risto ne beži od svog seoskog porekla. Odrastao je u ne baš bogatoj mnogočlanoj porodici kao jedno od sedmoro dece (4 brata i 3 sestre). Ishrana, veli, nije bila baš bogata i raznovrsna i zato je često bio bolešljiv, čak je sa 11 godini zbog bolesti pauzirao u školi.

U detinjstvu je obožavao da jaše. Počeo je sa 4 godine, a nastavio sve do takmičenja.Voleo je da spava na senu sa gumna, onako izgaženom konjskim kopitama. Danas sedi u raskošnom dvorištu, pored fontane koju je Karola donela iz Nemačke. Sa poslovičnom nemačkom preciznošću dežurala je nad majstorima koji su radili na montaži, stalno zanovetajući do detalja. Kada je konačno zahtevala da bude obezbeđena da kućni ljubimci ne upadnu u fontanu, majstori su je ubedili da je to suvišno. Već sutradan komšijski pas je nesmotreno završio u fontani. Karol ga je, srećom, uz asistenciju vlasnika, uspešno spasla.


DIJETA
Recepti travarke Rade

- Porodica je gotovo redovno na nekoj zdravstvenoj dijeti, svi osim mene - kaže Risto. - Koriste usluge poznate beogradske travarke Rade, koja im daje recepte za spravljenje kombinovanih salata i sokova od voća i povrća. Ova dijeta je veoma efikasna i zdravstveno stanje se brzo popravlja, kilogrami tope, kao i novčanik!

U beogradskoj kući rekreiraju se na sobnom biciklu, posebno ženski deo porodice. Ćerke samo delimično, jer kao da žive na dve adrese - sa momcima, a kad dođu, dolaze u parovima, ali, na sreću, prostora u kući na tri nivoa ima dovoljno. Na skijanju nisu bili punih 10 godina, pa se žale da su pomalo i zaboravili kako to izgleda.

S. Radovanović




SADRŽAJ BROJ 55

Bilje

Fitoterapija
Biljem protiv svake boljke...

Mali bolesnici
Zelena prva pomoć.....

Tiroida
Biljni biftek žlezdu čuva...

Kozmetika s dva kraja
Glamur i bez konzervansa...


Zdravlje

Joga masaža
Opuštanje na kvadrat...

Feng šui
Nađite dušu svog dvorišta...

Vino hrana i napitak
Tanjir i čaša ruku pod ruku...

Kvantna medicina
Lečenje i bez lekova...