Da li ste zainteresovani za pretplatu na kompletno izdanje "Bilja i zdravlja" u elektronskom obliku?
Da, svakako
Zavisi od uslova pretplate
Ne
Vesti...

Nova muška pilula “za 10 sati”
Čini se da je vijagra dobila dostojnu konkurenciju. Poznata nemačka farmaceutska kompanija predstavila je novi lek za erektivnu disfunkciju, nazvan "levitra". Reč je o još jednoj “čarobnoj” piluli za muškarce sa seksualnim poremećajem, koja deluje već posle 10 minuta, a dejstvo može da potraje i do - 10 sati. Ne savetuje se, kao i kod vijagre, onima sa težim oboljenjima srca i krvnih sudova.

Sunce ubija maslinovo ulje
Ako koristite maslinovo ulje, pazite da ne stoji na jakoj sunčevoj svetlosti, jer se tako uništavaju glavni antioksidanti (tokoferol i karotenoidi), savetuju italijanski naučnici. Zato birajte maslinovo ulje u tamnoj ambalaži. Istraživanja su pokazala da za nepuna dva meseca, ulje gubi čak trećinu antioksidanata, čime postaje manje hranljivo i lekovito.

Vitamin C ne diže kondiciju
Fizička kondicija ne može da se poboljša vitaminom C, ni jednokratnim, a ni dugotrajnim korišćenjem. Utvrđeno je da ovaj važni vitamin smanjuje fiziološki oksidativni stres, ali da to, ipak, ne pomaže povećanju snage i kondicije, kažu američki naučnici.

Pamet jača od emocija
Naučnici tvrde da je ljudski mozak spreman da dobije trku sa informacijama kojima je sve više zatrpan, ali da će ovo usavršavanje dovesti samo do toga da ćemo imati sve više pametnih, a nesposobnih da razlikuju dobro od zla. Profesor neurologije američkog univerziteta u Ajovi, Antonio Damasio, objašnjava ovaj fenomen činjenicom da je emotivnom i racionalnom delu ljudskog mozga potrebno različito vreme za obradu informacija.

Ko se boji belog luka još
Istražujući kako da se umanji dejstvo belog luka na miris kože, japanska prehrambena firma izbacila je na tržište specijalne bombone sa ukusom vanile! To je slatkiš čiji se sadržaj vanilina brzo izlučuje putem znojih žlezda, i time oslobađa telo od neprijatnog mirisa koji prati sve koji vole beli luk.


Sladić zaustavlja karijes
Ekstrakt iz korena sladića (Glycyrrhiza glabra L, radix), koji se koristi u prehrambenim proizvodima, slatkišima i čajevima sadrži barem dve materije koje mogu da spreče nastanak karijesa, pokazali su rezultati istraživanja objavljeni u časopisu "Journal of Natural Products". Naučno je dokazano da te materije uništavaju bakteriju Streptococcus mutans, koja je glavni uzročnik zubnog karijesa.

Nana i cimet umesto kafe
Ako ste umorni od duge vožnje, preskočite kafu i odagnajte zamor i sanjovost mirisom nane (Mentha piperita L.), ili cimeta (Cinnamomum Zeylanicum L). Tim američkih naučnika utvrdio je da povremeno udisanje njihovog okrepljujućih mirisa tokom dugotrajne vožnje smanjuje umor, povećava budnost, i čak smanjuje - frustriranost.

Svemoguća kamilica
Odvajkada se kamilica /Matricaria chamomilla L./ koristi za lečenje raznih zdravstvenih tegoba, a sada su britanski naučnici tom spisku dodali još nekoliko bolesti. Ustanovljeno je da ova popularna biljka može da odagna posledice stresa, prehladu i menstrualne grčeve.

Doping iz šoljice čaja
Zeleni
čaj /Camellia sinensis L./ ubrzo bi mogao da se nađe na olimpijskoj listi zabranjenih doping sredstava, jer su japanski naučnici u časopisu "American Journal of Physiology" objavili da 4 šoljice ovog napitka povećavaju izdržljivost sportista za 8 %, a ukoliko se u ishrani primeni ekstrakt ove biljke, taj procenat raste i do 24 %!
U prvi mah mislili su da je povećanje izdržljivosti uzrokovao njegov sadržaj kofeina, ali ispostavilo se da je taj efekat povezan sa boljim funkcionisanjem respiratornog sistema i povećanim korišćenjem masti kao izvora energije.

Orasi protiv dijabetesa
Istraživanje među obolelima od dijabetesa tipa 2, objavljeno u časopisu "Journal of the American Dietetic Association", pokazuje da su orasi i riblje ulje efikasniji u lečenju, od ishrane bogate ribom, koja se do sada savetovala obolelima. Orahe treba jesti za doručak same, ili sa jogurtom, u salatama, ili sa testeninom, a riblje ulje svakodnevno u manjim količinama.


SADRŽAJ BROJ 55

Bilje

Fitoterapija
Biljem protiv svake boljke...

Mali bolesnici
Zelena prva pomoć.....

Tiroida
Biljni biftek žlezdu čuva...

Kozmetika s dva kraja
Glamur i bez konzervansa...


Zdravlje

Joga masaža
Opuštanje na kvadrat...

Feng šui
Nađite dušu svog dvorišta...

Vino hrana i napitak
Tanjir i čaša ruku pod ruku...

Kvantna medicina
Lečenje i bez lekova...