Da li ste zainteresovani za pretplatu na kompletno izdanje "Bilja i zdravlja" u elektronskom obliku?
Da, svakako
Zavisi od uslova pretplate
Ne
Homeopatija: Sumnjivi lekovi i lekari
Naše tržište preplavljeno i pravim, ali i lažnim homeopatskim lekovima, kao i lekarima koji su završili neki kratak kurs
U traženju leka bez agresivne hemije i kod nas se sve više pacijenata okreće homeopatiji, medicinskoj disciplini koja nudi drugačiji pristup od zvanične madicine (“slično se sličnim leči”). Ispostavilo se da je “moda homeopatije” donela na naše tržište ponudu za koju se ne zna ni poreklo, ni kvalitet. Zbog toga je država formirala stručnu Komisiju za stavljanje homeoparskih lekova u promet, koja je do sada dala saglasnost samo za 6 preparata. Da bi se i zvanično našli u apotekama čeka se odobrenje Agencije za lekove i medicinska sredstva Srbije.

- U svih 6 slučajeva reč je o miksturama (mešavinama) 4 homeopatska leka niskih potencija - kaže docent dr Ljubica Raković Savčić, član Komisije za stavljanje homeopatskih lekova u promet. - To drugim rečima znači da imaju mali stepen razblaženja (do 4D, ili 1:10 ponovljeno 4x). - U ovim preparatima je dokazano prisustvo osnovne hemijske supstance svakog od lekova i po tome se tačno zna od čega je mikstura sastavljena.

Ukoliko se radi o mešavinama homeopatskih lekova visoke potencije (razblaženja mnogo veća) prisustvo osnovne hemijske supstance je veoma teško da se dokaže.

- Zbog činjenice da se veliki broj stranih proizvođača homeopatskih lekova pojavio na našem tržištu, kontrola je neophodna – kaže naša sagpvprnica. - Neki od njih zapravo i nisu homeopatski lekovi, jer i ne deluju po principu sličnosti, što se kosi sa osnovnim postulatom homeopatije.
Nevolja je i u tome što su se pojavile i brojne homeopate koje ili nemaju nikakva, ili poseduju samo minimalna znanja za posao kojim se bave.

- Posebno je uzelo maha lečenje u kojem se kombinuju akupunktura i homeopatija, što se, inače, praktikuje u Rusiji - kaže dr Raković Savčić, koja je, osim što je član Komisije za stavljanje homeopatskih lekova u promet, i član Sekcije srpskog lekarskog društva za homeopatiju. - Većina onih koji tvrde da uspešno leče nisu završili studije homeopatije /koje traju 2 godine i nisu ni malo lake/, već samo kratak kurs. A to apsolutno nije dovoljno!

Na pitanje kako da se prepoznaju oni koji se izdaju za homeopate, a to u stvari nisu, naša sagovornica objašnjava:
- Pre svega po tome što pacijentu umesto jednog, daju da pije 5- 6 lekova tokom dana. Poznato je, međutim, da se u homeopatiji prepisuje isključivo jedan lek. On bi trebalo da “pokrije” celokupnu ličnost, odnosno njen fizički, emocionalni i mentalni aspekt. Do izbora tog leka dolazi se posle sveobuhvatnog razgovora u kojem se sagledava celokupan dotadašnji život pacijenta. Jer, u homeopatiji se pacijent leči u celini, a ne poseban deo tela.
Takozvani lekari, takođe, ne uzimaju u obzir ni činjenicu da pacijentu u jednom periodu života odgovara jedan, a u drugom neki drugi - ističe dr Raković Savčić i dodaje da je potrošnja homeopatskog leka veoma mala /jedna bočica dovoljna je da zadovolji potrebe oko 500 pacijenata/, ali da mišljenje, ipak, moraju da daju stručnjaci.

Z.O.J.


IZ SADRŽAJA

KOROVI
Lečenje biljem

PROTIV INSEKATA
Ožarite komarce koprivom

LEKOVITE OLOGE
Melem na ranu

BILJKE I FENG ŠUI
Stavite nar u ljubavno gnezdo

HROMOMASAŽA
Zdravlje okupano bojama i biljem

STEP AEROBIK
Korak do zdravlja

HRANA KAO LEK
Omega 3 koju ne poznajemo

HOMEOPATIJA
Stigli sumnjivi lekovi i lekari