Da li ste zainteresovani za pretplatu na kompletno izdanje "Bilja i zdravlja" u elektronskom obliku?
Da, svakako
Zavisi od uslova pretplate
Ne
Vesti
5 tableta koje varaju rendgen
Ukoliko uzimate tablete minerala, vitamina, oligoelemenata, ili možda hormonske,obavezno to napomenite lekaru pre rendgenskog snimanja. Istraživanje Klinike Mejo pokazalo je da tablete te vrste, nerazgrađene do kraja u urinarnom sistemu, izgledaju kao bele tačkice na snimcima abdomena, što lekara može da navede na pogrešnu dijagnozu.
5 najvećih “prevaranata”
– tablete kalcijuma
– multivitaminske tablete
– kapsule gvožđa
– tablete sa estrogenima
– tablete sa progesteronom


Gen za osteoporozu
Američki naučnici sa Univerziteta Oregon identifikovali su gen koji igra ključnu ulogu u određivanju rizika za oboljevanje od osteoporoze. Gen po imenu Alodž15 utiče na gustinu važnih minerala u kostima, pa se naučnici nadaju da će ovo otkriće omogućiti razvoj novih lekova protiv osteoporoze. Ona pogađa oko trećinu žena starijeg doba, a reč je o tihoj bolesti i mnoge ni ne znaju da je imaju sve dok nije prekasno.

Ruskinja s rendgenskim vidom
Čudesne moći devojčice iz Saranska, koja ljudske organe vidi bolje od ultrazvuka i rendgena, zaintrigirale su ruske lekare. Iako ne znaju da objasne, rezultati su provereni. Nataliju Demkinu testirali su na ženi oboleloj od brojnih bolesti. Devojčica je uspela da otkrije svaku bolest, a njena dijagnoza je kasnije potvrđena ultrazvučnim pregledom.
Moć se pojavila nakon što je iz njenog tela uklonjen pamučni tampon zaostao nakon operacije slepog creva!


Vino u piluli
Pošto je niz studija pokazao da čaša vina štiti od bolesti, naročito od raka i srčanih obolenja, italijanski naučnici rade na pilulli koja će imati sva zdrava svojstva čaše crvenog vina, samo bez alkohola, javlja Nenj Scientist. Dokazi su toliko čvrsti da su neke bolnice u Velikoj Britaniji već počele da prepisuju srčanim bolesnicima crno vino.


Holesterol traži dupli napad
Ishrana siromašna mastima neće vam mnogo pomoći protiv povećane količine holesterola u krvi ako pritom ne vežbate. Od ukupno 337 muškaraca i žena, koliko ih je učestvovalo u nedavnom istraživanju u Americi, oni koji su samo smanjili unos masti, ili samo vežbali, nisu smanjili holesterol.

Kontracepcija za srce
Budući da sadrže znatno manje estrogena, nove vrste kontracepcijskih pilula više ne povećavaju rizik od infarkta kod žena, zaključuju u nedavnoj studiji stručnjaci Američkog instituta za zdravlje i razvoj. Žene pušaći, međutim, i dalje moraju da je izbegavaju, naglašavaju autori.

Trešnje gase upalu
Ako vam se i do sada dopadao ukus trešanja, posle rezultata koje su nedavno objavili američki stručnjaci imaćete više razloga da ovo voće češće jedete! Oni su grupi pacijenata sa upalnim procesima (između 45. i 61. godine) tokom 28 dana davali po 45 trešanja i analize krvi posle mesec dana pokazale su da je upala ugašena!


Žalfija protiv sedih
U slučaju da vam brigu zadaju sede vlasi, nabavite žalfiju! Šolju suve biljke pomešajte sa 2 kašike ruskog čaja, sipajte u 1 litar vode, kuvajte 1/2 sata na tihoj vatri, ostavite nekoliko sati, procedite, pa namažite sede. Kosu nemojte da sušite fenom, već je uvijte u peškir i sačekajte da se sama osuši (najbolje preko noći). U početku mažite jednom nedeljno, a kad se boja “uhvati” dovoljno je da je obnovite jednom u mesec dana.


Dleto od tikvica
Među idealno povrće koje čisti telo od otrova i održava vitku liniju svrstale su se tikvice! Zahvaljujući velikoj količini vode (93 g u 100 g ploda), ali i drugim sastojcima, pospešuju rad bubrega, izbacivanje tečnosti, pa samim tim i otrova. S obzirom da 100 g tikvica ima samo 11 kalorija, i da supstance iz ovog povrća usporavaju apsorpciju masti, pokazale su se kao izuzetno dobro dleto za tesanje vitke figure.

Božurom na rane
U srpskom narodu božur ima simbolično značenje i spada među omiljenije baštensko cveće, ali se u narodnoj medicini koristi i kao lekovita biljka. Osušen i dobro usitnjen koren koristi se za smirenje (2-3 x dnevno, na vrh noža i sa malo vina), jačanje, protiv nesvestice i promuklosti, dok se čaj od korena (10 g u 1 litar vode) upotrebljava za ispiranje rana.


Bilje

MASAŽA ZA DECU
Uspavajte ih susamom

MARŠRUTA LEPOTE
Uvijte telo u koprivu

PRIRODNA KOZMETIKA
Dezodoransi bez hemije

BILJNA VLAKNA
Imunitet počinje u stomaku


Zdravlje

KAD ZABOLI GLAVA
Sto žena 101 migrena

METEOROPATIJA
Sunce nam šalje viruse

ALTERNATIVA
Planeta u kostima

FENG ŠUI
Pravilo za svaku sobu