Da li ste zainteresovani za pretplatu na kompletno izdanje "Bilja i zdravlja" u elektronskom obliku?
Da, svakako
Zavisi od uslova pretplate
Ne
Zdravstveni bilten poznatih: Aleksandar Vučić
Ispao mami iz naručja!
Aleksandar Vučić

Piše Z.O.J.
Ugovoriti razgovor sa Aleksandrom Vučićem, generalnim sekretarom Srpske radikalne stranke, je sizifov posao. Ima obaveza na pretek, gotovo da je stalno na putu..., ali smo se, ipak, našli u prostorijama poslaničkog kluba SRS u Skupštini Srbije.

- Tvrdim da sam među političarima apsolutni rekorder u pređenim kilometrima po Srbiji - kaže Vučić i odmah daje do znanja da nema mnogo vremena. Sednica Skupštine je u toku i planira da izađe za govornicu.

- Pitajte me šta god želite, nemam šta da krijem! - kaže uz karakterističan osmeh!
I, zaista, nije izvrdao odgovor ni na jedno pitanje!

- Od 4. godine živim u novobeogradskom bloku 45, rastao na asfaltu i nisam se razlikovao od ostale dece iz komšiluka - seća se Aleksandar. - Slobodno vreme sam najčešće provodio jurcajući za loptom i, do 12. godine bio užasno razmažen.

Priznaje da je kasnije izrastao u mangupčića i zbog nestašluka relativno često dobijao batine od oca. Tako se ponašao do upisa na beogradski Pravni fakultet koji je, s ponosom ističe, završio u roku i sa najvišim ocenama.

- Bio sam zdravo dete tako da roditelji, osim u jednoj prilici, nisu imali problema sa mnom. Dok me je majka Angelina dojila iskliznuo sam joj iz naručja i slepoočnicom udario u špic fotelje. Kažu da sam bio krvav do kolena! Sve je uhvatila panika, jer su pomislili da je sa mnom gotovo! Kao što vidite sve se završilo na najbolji način. Posle toga kod lekara nije bilo potrebe da idem, a, iskreno rečeno, nisam ih ni voleo! Naravno, ne mislim na druženje i saradnju sa njima, već na situaciju u kojoj sam pacijent. Ni dan danas ne volim da idem kod lekara, ali s obzirom da sam sklon padu imuniteta, uvek sa sobom nosim pakovanje C vitamina, a prija mi da popijem i blagi čaj od kamilice.

Iako je važio za razmaženo dete kao školarac je voleo da se bavi i najtežim poslovima - meša malter, tovari balvane...

RECEPT
Lignje a la Vučić

* sa sitnijih lignji (za 4 porcije - 1 kg) odsecite pipke i repiće, pa manju glavicu luka iseckajte, stavite da se kratko proprži sa tim “otpacima”, dodajte malo crnog i belog bibera, list peršuna, bosiljka i začina za ribu
Dobijenim filom napunite lignje, dobro osušite i ređajte u šerpu sa vrlo malo ulja u koju ćete dodati i 2 dl belog vina, 2 dl vode i 1 kašiku brašna i krčkajte na tihoj vatri dok alkohol ne ispari. Služite tople i dekorisane peršunovim lišćem.

- Sve sam to radio u selu Čipuljiću, kod Bugojna. Tu je rođen moj otac Anđelko posle ustaškog pokolja u kojem je stradala cela familije, osim bake koja je bila trudna. Posle toga su došli u Srbiju, ali su se u Čipuljić često vraćali. Odlazio sam sa njim i moram da priznam da su mi ti teški poslovi mnogo pomogli u životu.

Radinost i marljivost, kaže, pokušava da prenese i na decu, sina Danila (8) i ćerku Milicu (4), ali očeve pedagoške mere na njih ne primenjuje.

- Razmazili smo oboje! Danila, ruku na srce, manje, ali je zato Milica razmažena za oboje. Kad je ona u pitanju ja sam apsolutno bespomoćan. Moja je mezimica i sve joj je dozvoljeno. Ima bezbroj lutaka, “brdo” haljinica i suknjica koje pred ogledalom po ceo bogovetni dan presvlači, dok pantalone ne voli i neće da nosi.

Naslednika Danila Aleksandar procenjuje kao dobrog, vaspitanog, ozbiljanog dečaka.
Sina i ćerku Aleksandar Vučić vaspitava tako da shvate koliko je važna porodica i koliko su važni jedno drugom. Isto onako kao što je njemu važan stariji brat Andrej s kojim se čuje i deset puta dnevno i bez koga ne bi mogao da zamisli život!

SPORTISTA
Zasmetala mu visina

Do 16. godine Aleksandar se bavio sportom. Uporedo je trenirao košarku i igrao fudbal. Na fudbal, koji je, kaže, odlično igrao, morao je da zaboravi kada je postao previsok za taj sport (Žigić još nije bio u modi!). Sa žaljenjem je obesio kopačke o klin, a ubzo i košarkaške patike.

Po ovome Aleksandar ostavlja utisak čoveka bez poroka. Kad mu to kažemo zagonetno se nasmejao:
- Nije baš tako! Tačno je da ne pušim, ne pijem ni kafu, ni alkohol, ali mi povremeno prija čaša dobrog vina. Poslednji put sam se napio 1991. godine u Bariju kada je Zvezda osvojila Kup šampiona. Maltene sam se otrovao alkoholom i posle toga sam rekao zbogom žestokim pićima. Što se tiče vina volim dobra španska, portugalska, čileanska i argentinska, ali i vršačka bela i “burgundac”. Za sada mi je jedini porok klađenje na rezultate fudbalskih utakmica, ali igram samo sa malim sumama.


Izbor iz sadržaja:

Mirka Vasiljević
Zlatna ruža puca od zdravlja

Aleksandar Vučić
Ispao mami iz naručja!

Vera Čukić
Imam baštu sa 70 vrsta bilja!

Naučna senzacija
Med topi kilograme !

Tajna vitamina B 17
Koštica kajsije ubija rak

Dionisov grm
Leče i voda i prah vinove loze

Masažom protiv dijabetesa
Blagi dodir vlaži usta

Razrokost
Izravnajte svoje ogledalo

Kafa
Crni merak u dvoje

Zdrava zimnica
Napravite džem sa lekovitim biljem

Polne bolesti
Higijena zdravlje čuva