Da li ste zainteresovani za pretplatu na kompletno izdanje "Bilja i zdravlja" u elektronskom obliku?
Da, svakako
Zavisi od uslova pretplate
Ne
Sam svoj lekar: Mirka Vasiljević
Zlatna ruža puca od zdravlja
Mirka Vasiljević

Piše Svetlana Radovanović
Za šesnaestogodišnju glumicu Mirku Vasiljević teško je reći šta je lansiralo u svet poznatih. Dilema je između filma “Mi nismo anđeli 2`, ili TV serije `Ljubav, navika, panika`? Publika je zavolela u “Anđelima”, dok je kritika nagradila “Zlatnom ružom” na tv festivalu u švajcarskom gradu Lucernu za rolu u seriji Slobodana Šuljagića. Tako je Mirka postala prva naša glumica koja se okitila tom glumačkim priznanjem.


REDOVNA NEGA
Ponosna na kosu
Mlada glumica posebno vodi računa o izgledu. Redovno posećuje dermatologa koji joj pomaže da izabere prirodne preparate za negu kože i kreme za lice.
- Posle tuširanja telo obavezno namažem mlekom - kaže Mirka Vasiljević. - Pošto imam dugu kosu, i ponosana sam na nju, posebnu pažnju obraćam pranju i nezi vlasi. Obično se to oduži i do sat vremena - prvo stavljam šampon, pa regenarator, pakovanje, ampule i na kraju sprej za zaštitu od sunca.

- Da bih prisustvovala dodeli nagrade morala sam da prekinem turneju sa folklornim društvom “Talija”, čiji sam igrač već 9 godina - kaže Mirka. - Vratila sam se u Beogradu, promenila kofere i krenem za Švajcasrku. Tamo su me čekali mamini roditelji, baka Živka i deda Dragan, koji su pristigli iz Štutgarta gde, inače, žive. Pomogli su mi da odaberem toaletu i napravim frizuru, tako da sam bila spremna da se provozam luksuznom limuzinom za nagrađene i prošetam crvenim tepihom. U tom trenutku sam se zaista osećala glamurozno.

Promoter zdravlja

- Moja gimnazija sarađuje sa domom zdravlja “Sima Milošević” na beogradskom Banovom brdu. Mi smo njihovi promoteri i, po onoj narodnoj `bolje sprečiti nego lečiti`, primerom pokazujemo da bi redovno trebalo da se ide na kontrole.

Mlada glumica je završila prvi razred privatne gimnazije “Ruđer Bošković”, tako da je sada na raspustu. Tokom školske godine njen raspored diktira celodnevna nastava, snimanja, a uveče folklor. Mora da nađe vremena i za “vrčeve”, kako u žargonu zove privatne časove na koje ide da bi nadoknadila ono što propusti zbog glumačkih obaveza.

- Obožavam sport pa sam presrećna kada u školi imamo sportski dan - kaže. - Organizovano idemo na jahanje, tenis, ronjenje... Moja generacija je prošle godine išla na časove jahanja. Tokom leta volim da plivam, a zimi da skijam. Da bih se razgibala idem na pilates, rado vozim bicikl, ali samo po prirodi, jer me smara vožnja po ulicama Beograda. Ako i to spada u rekreaciju često sa šestogodišnjim bratom Nikolom prošetam zemunskim kejom, odemo na vožnju automobilčićama, ili okrenemo neki krug ringišpilom.

MIRKIN RECEPT
Špecle

* od 2 jaja, malo soli, malo vode i brašna zamesite testo gušće nego za palačinke, nožem otkidajte komade i stavljajte u vrelu vodu sa malo soli i ulja, kad se skuvaju stavite u hladnu i procedite, pa propržite na malo putera

Kada je ishrana u pitanju, Mirka zbog silnih obaveza ne može da se hrani kako bi želela. Kao dete je bila probirljiva, mnogo toga joj je bilo “bljak”, a od nedavno je postala ljubitelj hrane na kašiku. Kad smo je upitali da li voli slatkiše u očima joj je zasijao `onaj dečji sjaj`.

- Uvek se obradujem kad mi gosti donesu čokoladu. Najviše volim neke nemačke, zaboravila sam marku, sa obilnim mlečnim filom - priznaje mlada glumica.

Kaže da ne duvani, niti pije alkohol, mada ponekad, posle dobrog ručka, popije čašu vina. Ne može da odoli prirodno ceđenim sokovima! U njima je uživala kada je sa folklorom bila na turneji po Meksiku gde na licu mesta cede tropsko voće i prave neviđene koktele. Zbog osetljivog stomaka, isključivo pije flaširanu vodu. Čajeve pije samo kad je bolesna, ali se trudi da to promeni. Sve češće se pritisnuta obavezama okrepi čašom multivitaminskog napitka sa dodatim kalcijumom.

RODITELJI
Podrška

- Od kad znam za sebe imala sam podršku roditelja - kaže Mirka. - Uvek su verovali u mene i moj izbor! Kada sam im sa 7 godina rekla da želim da se bavim folklorom, podržali su me kao i kasnije kada sam poželela da krenem u glumačku školu Mike Aleksića i Andreja Šepetkovskog. Posebno me je mama Mira hrabrila da izdržim kada je motivacija počela da slabi.



Izbor iz sadržaja:

Mirka Vasiljević
Zlatna ruža puca od zdravlja

Aleksandar Vučić
Ispao mami iz naručja!

Vera Čukić
Imam baštu sa 70 vrsta bilja!

Naučna senzacija
Med topi kilograme !

Tajna vitamina B 17
Koštica kajsije ubija rak

Dionisov grm
Leče i voda i prah vinove loze

Masažom protiv dijabetesa
Blagi dodir vlaži usta

Razrokost
Izravnajte svoje ogledalo

Kafa
Crni merak u dvoje

Zdrava zimnica
Napravite džem sa lekovitim biljem

Polne bolesti
Higijena zdravlje čuva