Da li ste zainteresovani za pretplatu na kompletno izdanje "Bilja i zdravlja" u elektronskom obliku?
Da, svakako
Zavisi od uslova pretplate
Ne
/Naučna senzacija/ Hibernacijska dijeta
Med topi kilograme !
Piše dr Rodoljub Živadinović

Iako neverovatno zvuči, ali zaista je istina da med može da pomogne svima sa prekomernom težinom da zdravstveno bezbedno mršave. Nekoliko napisa u britanskoj štampi izazvalo je bukvalno pražnjenje rafova sa medom u prodavnicama, naročito u Škotskoj. Otuda je potekla priča da se prekomerna telesna težina može lako da savlada jednostavnim postupkom: konzumiranjem pčelinjeg meda neposredno pred spavanje! Konačno, autori ovakvog naučnog koncepta (Mike McInnes, Stuart McInnes) objavili su ove godine i knjigu sa detaljnim objašnjenjem cele ideje pod nazivom Hibernacijska dijeta.

Sigurno se pitate kako je ovo moguće kada je opšte poznato da je med visokoenergetska hrana. To je tačno, ali je i tzv. eurokrem visokoenergetska hrana, pa niko od njega nije smršao. Razlika je prosta: med je PRIRODAN proizvod, a priroda je svakoj bolesti našla leka.

Kao i sva savršena i genijalna rešenja velikih problema, i objašnjenje za ovaj efekat je jednostavno. Med sadrži visok procenat fruktoze. Odnos glukoze i fruktoze u medu je otprilike 1:1. Sličan odnos je i u voću, ali ga ono sadrži u znatno manjim količinama. Med je pogodniji, jer se isti efekat dobija konzumiranjem veoma male količine meda, svega nekoliko kašičica, ili 1 kašika pred spavanje.

Mali broj ljudi danas može da poveruje u to da med dovodi do smanjenja nivoa glukoze u krvi, a ne do njenog povećanja, ali treba im reći da je to nedavno i dokazano, mada stručna medicinska javnost u našoj zemlji sa tim još nije upoznata. Kod bolesnika sa šećernom bolešću, unos meda izaziva veći rast glukoze u plazmi nakon 30 minuta nego što je to slučaj kod unosa belog šećera (saharoze), ali nakon 60, 120 i 180 minuta, taj rast je bio veći kod saharoze nego kod meda! Uz to, med izaziva veći porast insulina u krvi nego što to čini saharoza, kako nakon 30, tako i nakon 120 i 180 minuta. Razmislimo o tome sa aspekta činjenice da prosečni Amerikanac godišnje pojede oko 75 kg belog šećera!

Mozgu je najneophodnija glukoza, a nema skladište energije? Skladištenje glukoze zahteva mnogo prostora, a u mozgu tako velike „sobe“ nema. Svima nam je poznato koliko je teško da i ovolika glava čoveka prođe kroz porođajne kanale. Da postoji skladište za glukozu, glava bi bila veća za oko 25%, i tada niko ne bi mogao da se rodi. Svaki pad glukoze u krvi je opasan za mozak. Čak i na mali pad njenog nivoa mozak panično reaguje. Odmah se aktiviraju adrenalne žlezde i stavljaju u maksimalni pogon, te produkuju adrenalne hormone, koji su u tim visokim dozama praktično toksični i deluju stresno. Ako se luče hronično, dovode do bolesti organizma. Na žalost, njihovo hronično lučenje prati modernog čoveka i dovodi do bolesti srca, osteoporoze, gojaznosti, insulin nezavisne šećerne bolesti, pada imuniteta, depresije... Izbalansirani unos ugljenih hidrata (medom) otklanja prekomernu aktivnost adrenalnih žlezda i sprečava efekte koje njihovi hormoni izazivaju. A istovremeno smo stabilizovali krvnu glukozu i optimalno ishranili mozak. Može li bolje od toga?

Ovde treba napomenuti da sve ovo funkcioniše samo uz pomoć fruktoze iz meda, ili voća i povrća. Ako se koristi visokofruktozni kukuruzni sirup izostaju svi pomenuti pozitivni efekti. Metabolizam takve fruktoze se okončava pretvaranjem u masti umesto u glikogen, krvna glukoza opada, luče se adrenalni hormoni na zahtev mozga, i slede gojaznost i šećerna bolest.

Stabilizovanje nivoa šećera u krvi omogućava organizmu da produkuje „oporavljajuće“ (anaboličke) hormone koji popravljaju oštećene mišiće i regenerišu tkiva. Ovi hormoni sagorevaju masti i regulišu nivo šećera u krvi. Ako nivo glukoze u krvi nije stabilan i koncentracija pada, luče se adrenalni stresni hormoni koji se trude da ponovo stabilizuju poremećeni nivo glukoze. Ti hormoni koče oporavak. Masti tada ostaju zatvorene u masnom tkivu, a mišići se degradiraju da bi se stvorila glukoza za mozak. Ali, ako je jetra nahranjena medom, sve se odvija željenim planom: luče se oporavljajući hormoni koji okrepljuju organizam i sagorevaju masti. Znači, konzumiranjem meda pre spavanja pomažete bolje sagorevanje masti tokom sna.


Izbor iz sadržaja:

Mirka Vasiljević
Zlatna ruža puca od zdravlja

Aleksandar Vučić
Ispao mami iz naručja!

Vera Čukić
Imam baštu sa 70 vrsta bilja!

Naučna senzacija
Med topi kilograme !

Tajna vitamina B 17
Koštica kajsije ubija rak

Dionisov grm
Leče i voda i prah vinove loze

Masažom protiv dijabetesa
Blagi dodir vlaži usta

Razrokost
Izravnajte svoje ogledalo

Kafa
Crni merak u dvoje

Zdrava zimnica
Napravite džem sa lekovitim biljem

Polne bolesti
Higijena zdravlje čuva