Da li ste zainteresovani za pretplatu na kompletno izdanje "Bilja i zdravlja" u elektronskom obliku?
Da, svakako
Zavisi od uslova pretplate
Ne
Vesti
Artičoka za libido i jetru
Od davnina se biljka artičoka koristi kao jak afrodizijak o čemu svedoče i zapisi da su antički ljubavnici ovu biljku imali na meniju kada su želeli da ojačaju strast. Savremena istraživanja su potvrdila da artičoka obiluje cinarinom, jedinjenjem koje pospešuje proizvodnju žuči, ali i drugim lekovitim supstancama koje pomažu u lečenju ciroze jetre, žutice, snižavaju nivo lošeg holesterola, ublažavaju mučninu, simptome reume i pospešuju varenje masti.

Zova B šampion
Kod nas se od zove najčešće koriste cvasti (za sirup), a manje je poznato da su ukusne i ljubičaste i crne bobice, koje se formiraju od kasnog leta do jeseni, šampioni među namirnicama po količini vitamina B. Od njih može da se skuva sok prijatne arome, ili džem, dok u severnoj Nemačkoj od tih bobica kuvaju supu i prave kašu. Pritom mora da se ima na umu da mogu da se koriste tek kad sazru i obavezno da se skuvaju, jer sirovi plodovi obiluju otrovnom skupstancom koja izaziva mučninu, povraćanje i dijareju.

Samo voda jača lek
Istraživanje, koje je za jedno osiguravajuće društvo izveo farmaceut Gaj Amsden iz SAD, potvrdilo je da sok od pomorandže obogaćen kalcijumom smanjuje apsorpciju antibiotika do 40% i povećava šanse da bakterije postanu otporne na lek! Amsden, zbog toga, savetuje da se antibiotici piju isključivo sa vodom i - ne za vreme obroka!
Ovo istraživanje pobija do sada opšteprihvaćenu teoriju da je dobro da se lekovi piju sa jogurtom, koji obiluje kalcijumom.

Šta čuva gušteraču
Naučnici Univerziteta u Kaliforniji su uradili istraživanje na 2200 pacijenata o tome koje namirnice smanjuju rizik da se dobije karcinom gušterače. Pokazalo se da crni i beli luk, pasulj, šargarepa, kukuruz, zeleno lisnato povrće i agrumi smanjuju rizik da se dobije ova opaka bolest, a da suprotno dejstvo imaju mesne prerađevine i crveno meso.


Izbor iz sadržaja:

Mirka Vasiljević
Zlatna ruža puca od zdravlja

Aleksandar Vučić
Ispao mami iz naručja!

Vera Čukić
Imam baštu sa 70 vrsta bilja!

Naučna senzacija
Med topi kilograme !

Tajna vitamina B 17
Koštica kajsije ubija rak

Dionisov grm
Leče i voda i prah vinove loze

Masažom protiv dijabetesa
Blagi dodir vlaži usta

Razrokost
Izravnajte svoje ogledalo

Kafa
Crni merak u dvoje

Zdrava zimnica
Napravite džem sa lekovitim biljem

Polne bolesti
Higijena zdravlje čuva