Da li ste zainteresovani za pretplatu na kompletno izdanje "Bilja i zdravlja" u elektronskom obliku?
Da, svakako
Zavisi od uslova pretplate
Ne
Kofer pun "tihe" sreće!
Nataša Marković

Piše: V. Andrić

Glumica Nataša Marković postala je popularna posle uloge u TV seriji Lisice. Pozorišnu publiku osvajala je sa raznih beogradskih scena. Posle Shopping and fucking, U plamenu strasti, Gospođice Julije, Odvažnih devojaka?!?!, u BDP je nedavno imala premijeru predstave Posle zabave, a u Madlenianumu je zaigrala u mjuziklu Les Miserables u kome je ponovo (posle Briljantina) spojila dve svoje ljubavi, glumu i muziku. Bila je zapažena i na filmu, Sivi kamion crvene boje, Sedam i po - između ostalih. Ako je nekome i taj podatak važan, slikala se za naslovnu stranu srpskog izdanja Plejboja. Za nju kažu da zrači optimizmom, da je dinamična, nekonvencionalna, vesela osoba.
Posle drugog razreda gimnazije, sa 17 godina, iz rodnog Kruševca, došla je u Beograd i upisala glumu na Fakultetu dramskih umetnosti. Za sebe kaže da je i Kruševljanka i Beograđanka. Njena životna geografija vodila ju je s kraja na kraj glavnog grada, stanovala je i sa ove i sa one strane Save, u Zemunu, na Novom Beogradu, pa u naselju Medaković, potom i na Vračaru. Sada je, sa suprugom, svila gnezdo u blizini Dunava, na Dorćolu. Iako je zbog poslova i obaveza više vezana za grad, priroda je sve više privlači.

- Primetila sam, da što sam starija, sve više volim mesta na kojima se čuju samo ptice, zvuk vetra i eventualno neka muzika. Nedavno sam imala sreću da provedem jedan dan i divnu noć u pustinji, i otkrila sam da i tišina ima svoj zvuk. Taj zvuk tišine, umirujući šum koji je teško opisati, ima magično dejstvo.

Nataša je veliki putnik, interkontinentalni! Upoznajući nova mesta, koliko joj to vreme dozvoljava, gleda i upija kako se živi na raznim meridijanima.
- Nemam vremena da na putovanjima istražujem šta je sve zdravo u njihovim stilovima života, ali je činjenica da stari narodi poput Indusa, Nepalaca ili, sa druge strane, Indijanaca u Latinskoj Americi, imaju svoje, provereno delotvorne, tradicionalne medicine i ishranu, kao i neverovatno zanimljive kulture. Mislim da je ishrana, pored dobrih gena, najbitnija za zdrav život. Na primer, na jugu Indije, u državi Tamil Nadu, skoro svih 60 miliona stanovnika hrani se strogo vegetarijanski. Oni ne dozvoljavaju da bilo kakvo meso ikada uđe u kuhinju u kojoj se pripremaju obroci.
- Kao što putovanja hrane moju znatiželju, tako mi i otvaraju čula za nove ukuse. Obožavam različite kuhinje ove naše slatke planete: južnoindijsku, severnoindijsku, koju će vam u evropskim restoranima servirati kao "indijsku", tajlandsku, libansku... Ukusi tih kuhinja vraćaju mi slike iz dalekih zemalja koje su mi donele najdivnije trenutke.

Nataša kaže da ne kuva često, ali kada kuva, onda je to kvalitetno. A onda voli i da okupi prijatelje oko trpeze. Jer prijatelji za dobrom trpezom, za nju predstavljaju sladak spoj dva hedonizma.
I u lošim stvarima treba naći zrnce dobrog. Nataša je veliki optimista, pa je pitamo da li je optimizam njen recept za zdravlje i šta još osim dobrog raspoloženja primenjuje da bi ostala u dobroj formi.

- Trudim se da slušam svoje telo. Ono sve samo kaže, samo je potrebno malo dnevne komunikacije sa njim. A što se optimizma tiče, mislim da je to donekle i nasledno, ali je čini mi se više stvar izbora, spleta okolnosti i uticaja zvezda. Dobro je da u i u lošim stvarima koje vam se dešavaju, tražite šta je dobro za vas i da te sadržaje čuvate i pamtite, a loše da pustite da odu. Oni, nekako, nisu vredni pažnje. Takva selekcija otvara prostor i čini nas otvorenim za kvalitetne i prave sadržaje u životu.
Kada je o iskustvu sa alternativnim načinima lečenja reč, Nataša kaže da joj je bilo interesantno iskustvo sa homeopatijom.
- Jednom prilikom sam se odlučila za homeopatiju, na šta me je uputila prijateljica. To je bilo zanimljivo. Doktorka je tom svojom metodom uspela svašta da otkrije, čak mi je rekla i koji sam tip ličnosti...

A od toga u kakvoj je životnoj fazi, zavisi i kako bi izgledao njen idealan dan. Voli svoj posao, pa joj nekada prija da radi i ceo dan. A nekad više voli svoj pidžama dan. Drugi put, da dan provede sa prijateljima ili u krugu porodice. A najlepše joj je kada ima vremena za sve ovo odjednom, u tokom samo jednog dana. Jedino joj je ponekad žao što dan ne traje duže.


TAMILSKE PALAČINKE
- Najdraže su mi tamilske ogromne, preukusne palačinke zvane "masala dosa" koje se prave od brašna od sočiva i pirinča. Unutra je uvijen krompir zelen od raznih začina. Sa strane su, na velikom metalnom tanjiru, tri vrste sosova različitih ukusa od kojih vam kreće voda. Masala znači mešavina - a Indusi znaju kako da pomešaju neobične ukuse. Jedan je ljutkasti beli sos od kokosa, drugi je sambar, koji je dobio ime po mešavini začina koja daje ukus ovom blagom sosu punom raznog povrća. Treći je ljuti sos, ili od mente, ili od paradajza. Sve to jedete prstima.

SKICA ZA PORTRET
Nataša Marković diplomirala je 1998. godine glumu na Fakultetu dramskih umetnosti u Beogradu, u klasi profesora Branislava Mićunovića, predstavom "Ubica" koju je u Beogradskom dramskom pozorištu režirala Anja Suša. Jedan je od osnivača pozorišne trupe Torpedo koja je svojevremeno ulila novu energiju u beogradski pozorišni život.
U horoskopu je vodolija, nedavno je proslavila, nećemo reći koji rođendan. Ima sestru bliznakinju Oliveru, koja je profesor gitare. I Nataša ima muzičko obrazovanje, završila je nižu muzičku školu, odsek harmonika. Kako peva mogli su nekada da se uvere ljubitelji grupe Njroom, sa kojom je snimila i jedan album, a sada ljubitelji mjuzikla. Ovaj žanr joj potpuno odgovara jer je, kaže, to prilika da se potpuno izrazi. Za ulogu gospođe Tenardije u Jadnicima dobila je odlične kritike. Kada radi, kaže da se trudi da na lep način bude posvećena svom pozivu i da uvek da najviše od sebe. Jedino što ne voli u svom poslu je stres, ali i ta neprijatnost je "cima" da radi dalje.

Broj 99
BILJE

Pomorandža
Sok jači od kamena ..

Fito-dijeto terapija
I od viška glava boli ...

Ishrana
Salata prijatelj zdravlja ..


ZDRAVLJE

Problemi sa varenjem
Kuglama protiv gorušice..

Kriza srednjih godina
Kako preživeti životno popodne.......

Terapija kućnim ljubimcima
Kuce i mace protiv sresa....

Crno tržište medikamenata
I falš lekovi ispod tezge......