Da li ste zainteresovani za pretplatu na kompletno izdanje "Bilja i zdravlja" u elektronskom obliku?
Da, svakako
Zavisi od uslova pretplate
Ne
Broj 187
aktuelno izdanje
Dragocena pomoć u odrastanju
Bajke


Piše: B.Laćarak
Nekada davno, živeli su u dalekom kraljevstvu... Mnoge bajke počinju ovom prepoznatljivom rečenicom, koja nam je bliska i umirujuća. Bajke nas podsećaju na detinjstvo, na "ušuškane" dane u roditeljskom domu. Njihova čarobna formula prenosi se sa kolena na koleno, kao provereni recept za dobre kolače. Da li i vi čitate bajke deci?

Stručnjaci smatraju da su bajke najbolji materijal za "provežbavanje" stavova o životnim vrednostima, dobru, zlu, prevazilaženju teškoća i prepreka, osećanjima drugih, empatiji. Priče o kraljevima, kraljicama, princezama, vešticama i zlim maćehama, o nepostojećim kraljevstvima i zemljama, iako nestvarne intrigiraju dečju maštu jer govore o univerzalnim vrednostima. Njihova draž jeste upravo u tome što ih deca ne prihvataju racionalno, a imaju moć da pokrenu čitav niz mehanizama na nivou nesvesnog. Njihova poruka u filtriranom obliku ipak dopire do svesti deteta i deca je intuitivno shvataju.
- Svaka bajka ima svoju priču: sled događaja u kojima glavni junak kroz različite prepreke, uz pomagače, dolazi do cilja – kaže Vesna Janjević Popović, psiholog u Osnovnoj školi "20.oktobar" u Novom Beogradu. - Bajka osim "scenarija" ima i svoju poruku, promoviše neku važnu životnu vrednost. One su kreativan materijal za pomoć u odrastanju.
Bajke nude brojne teme za razgovor sa decom. Tako na primer, bajka o Ivici i Marici može da posluži kao dobar šlagvort za razgovor o tome kako se osećamo kada se rastajemo - da li nas sustižu strahovi od napuštanja, koliko su deca dosetljiva, kako se sve bore da ne zalutaju ili da nadmudre vešticu i šta može da nam se dogodi ako upadnemo u zamku iskušenja ili nas namami kućica od kolača?
- Svaka bajka pruža mogućnost da se razgovara o tome šta je junak priče radio, da li je mogao da postupi drugačije, da li se plašio... Bajke zapravo prenose opšte ljudske vrednosti o borbi dobra i zla. Dobro u bajkama pobeđuje, glavni junaci prolaze kroz različite situacije, prevazilaze prepreke, bore se, imaju pomagače i na kraju pobeđuju, kaže Vesna Janjević Popović.
Različite bajke pomažu deci da se suoče sa prirodnim razvojnim strahovima. Zar bajka Ivica i Marica ne može da bude dobar povod za prevazilaženje strahova od napuštanja, ali i za priču o odupiranju izazovima?
Bajka "Zlatokosa i tri medvedića" ili kako je drugi zovu "Maša i tri medveda", pruža idealnu priliku da se razgovara sa detetom o rešavanju konfliktnih situacija. Medvedići su otišli da prošetaju dok im se hladila večera. Šta su medvedići zatekli u kući kada su se vratili? Neko je pojeo njihovu večeru, polomio stoličice i čak zaspao u njihovom krevetu. Šta su sve mogli medvedi da urade? Da se ljute, traže da im Zlatokosa spremi novu večeru, izgrde je ili čak i biju, izbace iz svoje kuće. Šta su oni uradili? Tešili su je što se izgubila i zalutala u njihovu kuću. Pokazali su brigu i razumevanje i pružili joj pomoć.

- Nasuprot strašnim televizijskim bićima sa raznim opasnim moćima, kroz bajke i priče dajte priliku detetu da zamisli da je čarobnjak koji može da radi samo dobre stvari - šta bi sve mogao da se uradi? Pažljivo slušajte dete i otkrivajte koliko i kakvih ideja ima. Pomozite mu da otkrije šta se sve dobro može uraditi. Deca će vas uvek bolje čuti šta imate da kažete kroz diskusije na tuđim primerima i bajkama, savetuje Vesna Janjević Popović.
Mlađa deca vole priče sa poznatim junacima, životinjama, kratke jednostavne tekstove koje prati ilustracija, daju mogućnost da se zastane, pokaže... Starijima mogu da se čitaju i dugačke bajke, romani u nastavcima.

- Deci treba razviti ljubav prema čitanju ličnim primerom: čitajte, posećujte knjižare i biblioteke. Mora im se pomoći da shvate čemu služi čitanje. Nema boljeg načina od duhovitih, zabavnih zapleta. I u učenju čitanja i u učenju vožnje bicikla deca se razlikuju. Neka deca ogrebotine i padove brzo zaboravljaju i vežbaju iznova, druga početne neuspehe i sporost čitanja prevazilaze upornošću i vežbanjem. Ali, pošto je većina dece nestrpljiva, osim ljubavi, podrške i podsticaja, veoma je važno izabrati prave knjige za vežbanje čitanja.


Princ iz bajke

Da li će devojčica, kad odraste, čekati princa ili ne i koliko će biti samostalna ne zavisi od bajki nego od celokupnog odnosa njoj bliskih odraslih osoba, očekivanja roditelja u realnom životu, ponašanja majke, ali i od atmosfere koju grade vršnjaci.
- Dete rano razlikuje svet "kobajagi", pa u igri obična kocka može biti i kolač i sapun, predmet igre. Bojazan da će dete pobeći u svet mašte i isključiti se iz stvarnog života, obično je lakša uz kompjuterske igrice, crtane filmove, i kada u svakodnevnom životu nemaju dovoljno podrške, pažnje i ljubavi, kaže Vesna Janjević Popović.


Preporuka

Dok čitate bajke i priče deci, pratite njihove reakcije. Ako primetite da im je dosadno, potražite drugačije, zabavnije priče.
- Poznati dečji pisac i pedagog Čukovski davno je rekao da je dobra priča za decu ona koja je dobra i za odrasle – objašnjava Vesna Janjević Popović. - Kao i odrasli, neka deca vole životne priče, druga maštovite, treći priče sa životinjama. Pored tradicionalnih bajki, preporučujem i čitanje priča Duška Radovića, na primer "Krokodokodil", ili Dragana Lukića "Priče za Gordanu".

Broj 187
Lečenje gojaznosti
Bajpas za vitak stas

Recidiv bruha
Da se kila ne vrati

Alternativa
Magneti leče bol u kolenu

Lečenje diskus hernije
Melemi i masaža dižu na noge

Facijalna paraliza
Promaja krivi lice

Apiterapija
Med kao lek

Trešnje
Čudotvorne i neodoljive

Deca
Bajke pomažu u odrastanju

Ekstremni sportovi

Nega kose
Da frizura bude ponos

Nega lica
Sprej briše bore

-Životna priča / Dragana i Živko Papaz
Sreća u petom pokušaju

Rehabilitacija/Specijalna bolnica - Ivanjica
Deci lek i zabava...

Roditeljstvo i seks
Beba ljulja bračnu sreću

Poznati o zdravlju

Aljoša Vučković, glumac
-Živim svoj život bez laži

Ivana Jordan, kantautor
-Došlo doba da se brak proba