Da li ste zainteresovani za pretplatu na kompletno izdanje "Bilja i zdravlja" u elektronskom obliku?
Da, svakako
Zavisi od uslova pretplate
Ne
Broj 187
aktuelno izdanje
Melemi od hiljadu trava
Gradimir sa bratanicom

Piše: Daliborka Miljković
Celog života pokušavao je da pobegne od porodičnog nasleđa da leči i pomaže bolesnima, ali Gradimiru Đikiću(73) poznatom kao Grada iz crnotravskog sela Pročolovci podno Malog Čemernika, to nije pošlo za rukom. Kada zbog siromaštva kao momak nije mogao da upiše medicinu, digao je ruke od ove profesije i godinama je važio za najboljeg krojača u crnotravskom i vlasotinačkom kraju. Međutim, igrom sudbine baš njemu je od sedmoro braće i sestara pripalo da nasledi porodičnu tradiciju.

Gradina baba Jaglika bila je najpoznatija travarka od Dunava do Egeja, a otac Josif se u Nemačkoj kao ratni zarobljenik doškolovao za bolničara. Očigledno je da su te činjenice imale veliki značaj za njegov život, koji je krenuo sasvim drugim tokom. Ipak, travarstvo ostaje u porodici. Svoje znanje o biljkama, a poznaje više od hiljadu lekovitih trava, i njihovom lekovitom dejstvu, prenosi bratanici Vukici(36).

Do Pročolovca se stiže makadamskim putem koji može da savlada jedino terensko vozilo. Iako je selo samo sedam kilometara udaljeno od sedišta Opštine Crna Trava, zbog lošeg puta putniku izgleda kao da ide na kraj sveta. Međutim, ljudi u nevolji snalaze se kako znaju i umeju da stignu do Gradimira, pa zaselak Đikinci često okupiraju vozila sa registarskim tablicama iz svih delova zemlje i bivše Jugoslavije. Grada se ljuti kada ga porede sa turističkom atrakcijom, ali je mnoge put u ove krajeve naneo isključivo zbog njegovih čajeva i melema. Ponekad zna da bude prek, ali ume i da prepozna kome je zaista potrebna pomoć, a ko je "azdisao" (razmažen).

- Digao sma ruke od medicine, jer nisam mogao da upišem fakultet kada sam završio gimnaziju. Nije se imalo para za školovanje nas sedmoro. Međutim, lečenje me je nekako celog života pratilo. Naravno da sam pored oca, koji je bio jedini bolničar u ovom kraju mnogo naučio. Ali, kada sam odustao od medicine vodio sam miran život krojača sve do 1972. godine. Međutim, u ovom kraju lekar nije bio dostupan, a ja ponekad nisam imao srca da odbijam zahteve za pomoć. - Pamtim ženu koja je sekirom odsekla list na nozi. Skoro da je iskrvarila i sigurno ne bi živa stigla do lekara u Vlasotincu ili Leskovcu. Pri ruci nisam imao ništa od lekova i instrumenata. Prvo sam joj dao da popije so i vodu, jer je iskrvarila, a zatim sam kokošijim perom premazao oguljeni mišić žumancetom i prilepio odsečeno parče mesa. Pošto sam krojač lepo sam joj šivaćom iglom sašio ranu i odmah je poslao lekaru. Mira Pavlović, tadašnja načelnica hirurgije nije mogla da poveruje da sam tako stručno i pedatno obradio ranu- priča Grada, koji zna svaki recept napamet.

Uverava nas da je to zbog toga što svakog dana pojede jednu jabuku. - "Jedemo i mi jabuke, ali ponekad nam zataji memorija" - mrmljamo više za sebe, ali nam Grada "čita" misli i odmah preporučuje čaj od majčine dušice, virka i nevena, za umirenje i bolje raspoloženje. Ne smemo dozvoliti, kaže, da nam dan prođe bez belog luka, a dobri su i crni i crveni.

Lečio je mnoge lekare i poznaju ga na svim klinikama od Beograda do Skoplja. Preporučuju ga svojim pacijentima kojima zvanična medicina ne može da pomogne u izlečenju. Njegov melem za opekotine spasao je život medicinskoj sestri iz Skoplja kada je celo telo slučajno polila vrelom vodom.

Osim što svoja znanja prenosi bratanici Vukici (35) polako stavlja na papir sve što je tokom života prikupio. Veli da je šteta da takva "enciklopedija" propadne.
- Otac, koji je govorio pet jezika, ostavio nam je u nasleđe svoje beleške, ali su bile na nemačkom jeziku. Morali smo da ih prevodimo – kaže Grada.

Gradimir veli da je njegov život otvoren kao knjiga i da nema tajni i misterija. Samo čist i zdrav planinski duh koji razume prirodu i ume da se nosi sa problemima. Materijalne stvari ga ne zanimaju. Jedina neostvarena želja mu je da dobije potomke od sina Igora (28) koji je kardiolog i živi u Čikagu. Njegova verenica Brankica iz Srpskog Miletića je očni lekar tako da će plemenita tradicija porodice Đikić biti produžena.


Žumanca na opekotinu!
- Pet žumanaca treba da se iprže bez masti i ulja dok ne pocrne. Onda počnu da ispuštaju crnu tečnost koju treba pažljivo prikupiti i njome premazati opekotinu. Preko se stavi list svežeg kupusa. Naravno, za medicinsku sestru iz Skoplja, potrošili smo 100 jaja, ali se žena za tri dana vratila iz mrtvih i bez ožiljaka.


Gradini recepti "iz glave"

Sinusi:Pomešajte morsku so sa osušenim plodom burjana (abad), stavite u platnenu oblogu, pa na bolno mesto.

Predinfarktno stanje: Pomešajte kilogram livadskog meda sa kašičicom cveta od divlje ljubičice i tri kašičice cveta od ruzmarina. Jede se pre jela po jedna supena kašika.

Kardijalna astma: Lubenici od, recimo, pet kilograma otvorite "kapicu" i nalijte unutra litar komove rakije, kilogram meda i četiri kašike rena. Zatvorite "kapicom" obložite lubenicu beskvasnim testom i na laganoj vatri pecite 24 časa sa malo vode u tepsiji. Kada se potpuno ohladi izručite melem i uzimajte dva puta dnevno, a kada je maglovito vreme povećati dozu na 3 puta dnevno.

Ešerihija koli: Kuvajte po tri kašike lista bele breze i troskota u litar vode 15 minuta. Procedite, a kada tečnost postane mlaka, dodajte kašiku sode bikarbone. Čuvajte na hladnom mestu i pijte tri puta dnevno 150 ml, gutalj po gutalj posle jela. Ne jedite slatko.

Broj 187
Lečenje gojaznosti
Bajpas za vitak stas

Recidiv bruha
Da se kila ne vrati

Alternativa
Magneti leče bol u kolenu

Lečenje diskus hernije
Melemi i masaža dižu na noge

Facijalna paraliza
Promaja krivi lice

Apiterapija
Med kao lek

Trešnje
Čudotvorne i neodoljive

Deca
Bajke pomažu u odrastanju

Ekstremni sportovi

Nega kose
Da frizura bude ponos

Nega lica
Sprej briše bore

-Životna priča / Dragana i Živko Papaz
Sreća u petom pokušaju

Rehabilitacija/Specijalna bolnica - Ivanjica
Deci lek i zabava...

Roditeljstvo i seks
Beba ljulja bračnu sreću

Poznati o zdravlju

Aljoša Vučković, glumac
-Živim svoj život bez laži

Ivana Jordan, kantautor
-Došlo doba da se brak proba