Da li ste zainteresovani za pretplatu na kompletno izdanje "Bilja i zdravlja" u elektronskom obliku?
Da, svakako
Zavisi od uslova pretplate
Ne
Broj 188
aktuelno izdanje
Kantarion leči spolja i iznutra
Kantarion - tokom sunčanja ne, posle sunčanja da!
Kantarion

U narodnoj medicini, kantarion (Hypericum perforatum) ili gospina trava, vekovima se koristi za lečenje mnogobrojnih bolesti. Cenjana i omiljena biljka travara, raste na pašnjacima, livadama i kamenitim liticama. Cveta od maja do avgusta, a osim po jarko žutim cvetovima, prepoznatljiva je i po gorčini i specifičnom mirisu.

Kantarion je bogat gvožđem, etarskim uljima, smolom, karotinom, kolinom i vitaminom C. Najznačajniji sastojak, ipak, je hipericin koji ublažava upale jer sprečava razvoj bakterija i virusa. Odličan je i za prevenciju i lečenje gastritisa i čira na želucu i dvanaestopalačnom crevu, kao i protiv bolesti bubrega, mokraćne bešike, jetre, slezine, povišenog krvnog pritiska i srčanih oboljenja. Koristi se i spolja protiv opekotina, hemoroida i za zarastanje rana. Poslednjih godina, naučna istraživanja potvrdila su da je dobar lek za ublažavanje i lečenje depresije, jer sadrži hiperforin. Ovo jedinjenje sprečava razgradnju serotonina (hormona sreće) i ublažava simptome depresije. U poređenju sa antidepresivima jednako je delotvoran, a ima manje neželjenih dejstava. Kantarion ima i melatonina, koji organizam luči tokom sna, pa se ova biljka koristi i kao odličan lek protiv nesanice.

Ali, s obzirom na to da kantarion stimuliše enzime jetre da brže metabolišu lekove i tako smanjuje njihove koncentracije u krvi, dokazano je da može značajno da se smanji ili potpuno "poništi" dejstvo uzrtog leka. Zato ne bi trebalo da se uzima sa pilulama za kontracepciju, antidepresivima, lekovima protiv povišenog holesterola i preparatima koji se uzimaju pre transplantacije.

Osim toga, kantarionovo ulje ne bi trebalo da se maže na kožu za vreme sunčanja jer je fotosenzibilno i može da izazove promene na koži, najčešće tamne mrlje. Istina, ima onih kojima se ove mrlje i druge promene na koži ne pojave, ali bez obzira na to, gospina trava nije preporučljiva za sunčanje, jer osim što je fototoksičan, nema ni zaštitne faktore. Ne bi trebalo, takođe, ni da se koristi u preparatima za dnavnu negu lica, pogotovo leti. Ali, ukoliko se pravilno koristi, kantarionovo je prava blagodet za kožu, naročito posle sunčanja jer neguje, sprečava prerano starenje i isušivanje kože, deluje protivupalno i posebno je koristan za kožu opečenu suncem.

Opekotine od meduza

Najpre pažljivo ukloniti pipke, a potom bolno mesto operite slanom morskom i isperite čistom običnom vodom. Na opekotinu potom privežite pamučnu krpcu natopljenu kantarionovim uljem. Posle 10 do 20 minuta promenite oblogu i držite još pola sata. Lečenje traje 4 do 6 dana.

Ulje s belim vinom

- 500 g svežeg kantariona
- litar maslinovog ulja
- 1/2 l belog vina
Iseckajte cvet i list kantariona, potopite u ulje i vino i kuvajte na pari da vino ispari. Procedite i ulje koristite za mazanje rana, posekotina i opekotina.

J. M.

Broj 188
Leče plod i peteljka

Da trudnicama bude lakše

Štit protiv raka

Pada u zaborav

Otkucaje vraća u normalu

Pola kupus - pola repa

Plavi cvet vida rane