Da li ste zainteresovani za pretplatu na kompletno izdanje "Bilja i zdravlja" u elektronskom obliku?
Da, svakako
Zavisi od uslova pretplate
Ne
Broj 188
aktuelno izdanje
Zečja soca čuvarka želuca
Rtanjske lekovite trave
Planina Rtanj


*Vilino sito uspešno leči infekcije mokraćnih puteva

*Žednjak snižava visok krvni pritisak


Postoje mnogobrojni zapisi o lekovitom bilju koje raste na Rtnju. Zato svake godine 7.jula, na dan Svetog Jovana Biljobera, u ranu zoru prema obroncima ove planine kreću kolone travara i onih koji u kućnoj apoteci žele da imaju rtanjsko lekovito bilje i da, ako zatreba, pripremaju čajeve i druge lekovite preparate.
- Biljke na Rtnju su, zaista posebne i prepoznatljive po jarkim, neobičnim bojama i prijatnom mirisu. Većina ih raste "na kamenu", okupana suncem u ekološki potpuno očuvanoj i zdravoj sredini pa ne čudi što su zbog lekovitosti odavno na glasu - kaže dr Ljubinka Stojković, fitoterapeut iz Niša. Onima koji zbog sakupljanja lekovitih trava pohode ovu planinu preporučuje da obavezno naberu hajdučicu, kantarion, travu ivu, podubicu, divizmu, bokvicu, žednjak (jarič), vilino sito i, da probaju nezaobilazne, šumske jagode.
- Bilje se bere isključivo rukom, po lepom i suvom vremenu, kad nema rose. Odstrane se sve nečistoće i bilje se bez sabijanja stavlja u korpe, kese ili kutije. Obrani cvetovi i lišće suše se u hladu, na promaji da bi sačuvali boju, a na suncu se suši samo krupno korenje. Prostorije u kome se potom čuva lekovito bilje moraju da budu suve, čiste i provetrene - kaže dr Stojković i podseća da fitoterapeuti praktikuju da korenom biljaka leče tegobe na nogama, stablom problemi središnjeg dela tela, a listovi i cvetovi glavu.

Šumske jagode - lekoviti su rizom, list, trava u cvetu i zreo plod. Rizom sadrži tanine, a list još i flavonoide što objašnjava uspešnu upotrebu protiv proliva i raznih želudačnocrevnih zapaljenja, a spolja za lečenje upala hemoroida i za ispiranje usta pri lošem zadahu. Osim toga, osušeni listovi se koriste za pripremanje čaja koji reguliše šećer u krvi.

Vilino sito – neobična biljka, koja praktično nema stablo pa ogromna bodljikava rozeta i glavičasta cvast leže na zemlji. Cveta celo leto, a kad sazri ostaje samo "sito" koje vetar nosi. Uspešno leči infekcije mokraćnih puteva, pospešuje znojenje, oporavlja i ojačava organizam i pojačava lučenje žuči. Spolja, kao kaša, stavlja se na čireve i rane. Koren vilinog sita je hranljiv jer sadrži inulin pa za ishranu mogu da ga uzimaju i dijabetičari.

Žednjak (jarič) - raste na kamenu i jarko je žute boje. Upotrebljava se nadzemni deo biljke. Sadrži mnogo rutozida i rutina, sluz, tanine, šećer i organske kiseline. Sok i ekstrakt žednjaka imaju jake antibakterijske osobine, a mast pomaže protiv upale hemoroida. Mnogo rutozida objašnjava vekovno korišćenje ove biljke za lečenje visokog krvnog pritiska i jače izlučivanje mokraće.
SAVET PLUS: Sa ovom biljkom treba biti oprezan jer nepravilnom pripremom preparata može da izazove upale kože ili gušenje.

Divizma – cvet se bere tokom celog leta a lekovite osobine ima i list. Svi preparati divizme: čaj, tinktura, ulje i mleko, pre upotrebe moraju da se procede kroz laneno platno zbog "dlačica" koje nadražuju grlo. Cvet ove biljke koristi se za pripremanje čaja a lišće za obloge. S obzirom na to da sadrži mnogo saponozida pomaže protiv upale bronhija, potpomaže iskašljavanje i izbacivanje sluzi iz organa za disanje.

Zečja soca – sitna, nežna biljka, čiji lekoviti listovi podsećaju na detelinu, ali su vrlo kiseli, na naličju purpurnocrveni i sklapaju se kada ih dodirnete. Sadrži mnogo oksalne kiseline pa bi trebalo pažljivo da se koristi. Otklanja smetnje izazivane pojačanim lučenjem želudačne kiseline, pomaže protiv lakših poremećaja varenja, žutice, upale bubrega i osipa na koži. Sok zečje soce je odličan za dezinfekciju rana ako se ozledite u prirodi.

Bokvica - lekovite osobine imaju svež i suv list, a koren se ređe koristi. Nezamenjiv je lek za lečenje upaljenih vena. Koristi se i protiv upala kože, zaustavlja krvarenje i ubrzava zarastanje rana, sprečava upale, ublažava bolove i dobra je prva pomoć posle protiv ujeda insekata i zmija.

Sprečite gorušicu


- kašika svežih listova zečje soce
- pola litra vode
Listove poparite ključalom vodom i poklopite. Posle pet minuta procedite i pijte po čašu pre obroka.

Ublažite upalu vena

Sveže listove bokvice izgnječite oklagijom, dodajte malo meda i privijte kao oblogu na upaljenu venu.

J. M.

Broj 188
Leče plod i peteljka

Da trudnicama bude lakše

Štit protiv raka

Pada u zaborav

Otkucaje vraća u normalu

Pola kupus - pola repa

Plavi cvet vida rane