Da li ste zainteresovani za pretplatu na kompletno izdanje "Bilja i zdravlja" u elektronskom obliku?
Da, svakako
Zavisi od uslova pretplate
Ne
Broj 188
aktuelno izdanje
Hipnotički san menja figuru
Hipnoterapija i gojaznost
Hipnoza


Ako ne uspevate da apetit držite pod kontrolom a želite da smršate, hipnoterapija je možda pravo rešenje. O tome kako ova alternativna metoda deluje na smanjenje viška kilograma razgovarali smo sa Ljiljanom Filipović psihoterepeutom iz Beograda, koja uspešno primenjuje hipnoterapiju samostalno ili u kombinaciji sa psihoterapijom.
- Primena hipnoze zahteva pre svega voljni pristanak i saradnju sa hipnoterapeutom da bi se dostiglo duboko stanje opuštenosti uma u kome pacijent postiže snažnu usmerenost pažnje na sugerisani sadržaj kao i na slike koje stvaraju terapeutove sugestije, objašnjava Ljiljana Filipović. U stanju hipnotičkog sna terapeut sugeriše način rešavanja problema odnosno otklanjanja tegoba. Da bi hipnoterapija bila uspešna veoma je važno da se stvori odnos potpunog poverenja između pacijenta i terapeuta, kako bi klijent bio oslobođen strahova da će terapeut manipulisati njime ili da neće moći da se probudi iz stanja hipnotičkog sna. S druge strane, hipnoterapeut ima obavezu da klijentu daje samo sugestije o kojima su se prethodno dogovorili, a korisne su i odgovaraju sistemu vrednosti i uverenjima pacijenta. Većina hipnotisanih se spontano budi po završetku seanse sa punom svešću o njenom toku. Ali, ako klijent ne može da se oslobodi predrasuda, strahova, ako nije podložan sugestiji ili ima slabu sposobnost koncentracije i vizuelizacije, hipnoza se ne preporučuje.
Oni koji odluče da uz pomoć hipnoterapije trajno izmene loše, a usvoje dobre navike u ishrani i postignu željenu telesnu težinu, treba najpre da utvrde uzroke gojaznosti.
- Kod većine gojaznih dominatni su psihološki faktori - hronična napetost, frustracije, kriza u braku i porodici, stres na poslu, ekonomske teškoće, objašnjava naša sagovornica. Oni mogu da dovedu do pojačanog apetita i gubitka kontrole uzimanja hrane, pa samim tim i do gojaznosti. S druge strane, čak i oni koji vode monoton život često pibegavaju nekontrolisanom uzimanju hrane da bi smanjili napetost čiji uzrok leži u životnoj monotoniji. Kada pacijent spozna da je uzrok negove prekomerne težine psihološki, najpre se kroz psihoterapijski razgovor uči konstruktivnijoj odbrani od stresa. To praktično znači da uči kako da se bolje snalazi u napetim situacijama i da ojača samopouzdanje, jer je loša slika o sebi često uzrok povećane potrebe za hranom. Na taj način se menja klijentov odnos prema sebi i prema hrani kao mehanizmu za smanjivanje napetosti i osobađanje od neprijatnih emocija.


Kako do poverenja?


- Sve što je važno za promenu pacijentovog odnosa prema hrani koristi se, u dogovoru sa njim za kreiranje scenarija koji se izgovara u hipnozi, kaže terapeut Ljiljana Filipović.
Po rečima naše sagovornice, da bi se postigli željeni efekti hiponoterapije, u ovom slučaju efikasan gubitak kilograma, potrebno je da se postigne što je moguće dublje stanje hipnoze, zbog čega se rade tri seanse zaredom. Teži poremećaji ishrane izazvani endokrinološkim poremećajem, kao i bulimija i anoreksija, ne leče se hipnozom.

I.Kovačić

Broj 188
Leče plod i peteljka

Da trudnicama bude lakše

Štit protiv raka

Pada u zaborav

Otkucaje vraća u normalu

Pola kupus - pola repa

Plavi cvet vida rane