Da li ste zainteresovani za pretplatu na kompletno izdanje "Bilja i zdravlja" u elektronskom obliku?
Da, svakako
Zavisi od uslova pretplate
Ne
Broj 188
aktuelno izdanje
Leče plod i peteljka
Zeleni info
Leče plod i peteljka

Iako mnogima kiseo ukus višnje ne prija, ova voćka je u narodnoj medicini poznata po tome što pomaže u lečenju reumatizma, slabokrvnosti, upale bešike, bolesti bubrega, zatvora... Osim ploda lekovite su i peteljke višnje tako da se od njih sprema čaj koji izbacuje pesak iz mokraćnih kanala i pomaže u slučaju bubrežnih bolesti (šaku peteljki prelijte sa 2,5 dl prokuvane vode, poklopite, procedite posle 15 munuta i zasladite medom). Ako kašalj nikako ne prestaje preporuka je da se šaka peteljki kuva oko 10 minuta na srednjoj temperaturi u 2,5 dl vode, procedi i zaslađeno medom pije tri puta dnevno posle jela.

Da trudnicama bude lakše

Osim slatkih polodova breskve i lišće ove voćke je lekovito. Preporuka je da se osuši, pa da se 50 g suvog lista prelije sa 5 dl vrele vode, poklopi dok se ne ohladi i preko noći stavi u frižider. Ujutro bi trebalo da se zagreje, procedi i popije šolja na prazan stomak, a ostatak svaka dva sata. Ovaj čaj deluje umirujuće ako buduća majka povraća u prvim mesecima trudnoće kao i u slučaju gastritisa.

Štit protiv raka

Plod maline obiluje elaginskom kiselinom koja usporava deobu malignih ćelija, u nekim slučajevima čak i sprečava njihovo razmnožavanje, a ne deluje štetno na zdrave. Ovo jagodičasto voće sadrži i antocijanine i polifonole koji preventivno deluju protiv teške bolesti. Stručnjaci ističu da, osim sveže, i smrznuta malina sadrži elaginsku kiselinu, ali da se spravljanjem soka njena koncentaracija smanjuje tri puta.

Pada u zaborav

Šljiva džanarika, koje, na žalost, ima sve manje na našim prostorima sadrži obilje minerala (kalijumom, fosfor, magnezijumom...) vitamina (A, B grupe i C), kao drugih korisnih sastojaka. U prilog tome podatak da se plod ove voćke koristi za spravljanje baze brojnih sokova, ali se, verovatno zbog toga što je kiseo, vrlo retko jede svež mada ga narodna medicina preporučuje kao izuzetan laksastiv. Interesantno je i da jezgro semenke džanarike sadrži više od 40 odsto ulja koje ima sličan sastav kao bademovo i koristi se u prehrambenoj industriji.

Otkucaje vraća u normalu

Po narodnom predanju glogov kolac se baš i nije koristio u lekovite svrhe, ali su zato cvetovi, lišće i plod ovog grma melem za srce. Čaj (kašičicu suvih i isitnjenih listova i cvetova prelijte sa 2,5 dl vrele vode, procedite posle 15 minuta i pijte 2-3 šoljice tokom dana gutljaj po gutljaj) se koristi da ojača srčani mišić i da smiri lupanje srca. Osim toga ovaj napitak se preporučuje i u slučaju ateroskleroze, klimakteričnih tegoba i osećaja teskobe.

Pola kupus - pola repa

Na pijačnim tezgama se pojavila keleraba (kultivisana sorta divljeg kupusa čije ime potiče od nemačkih reči "kohl" - kupus i "rube" repa) bogata materijama koje jačaju kosti, vezivno tkivo, zube i desni, ali i pospešuju rad limfnog i sistema za varenje. Osim toga vitamin C i flavonoidi iz kelerabe jačaju krvne sudove, preventivno deluju protiv virusnih infekcija i stabilizuju nivo šećera u krvi. Sveža keleraba, takođe, štiti da se ne formira kamen u bubrezima, dok, zahvaljujći obilju kalijuma, snižava povišen krvni pritisak. Ovo povrće sadrži i fitonutrijente koji deluju antikancerogeno, posebno u prevenciji raka dojke, prostate i debelog creva.

Plavi cvet vida rane

Bez obzira na to što se različak ubraja u korove, najčešće raste po obodima žitnih polja, reč je o lekovitoj biljci. Plavi cvetovi različka se pojavljuju u junu, beru po lepom vremenu, ali suše u hladovini i što pre stavljaju u hermetički zatvorene kutije. Koriste se za spravljanje čaja (kašika suvih cvetova se popari sa 2,5 dl vrele vode i procedi) koji se pije tri puta dnevno po šoljica posle jela protiv upale krajnika i za izmokravanje, a može da se upotrebi i za obloge za rane i modrice ili za ispiranje očnih kapaka.

Broj 188
Leče plod i peteljka

Da trudnicama bude lakše

Štit protiv raka

Pada u zaborav

Otkucaje vraća u normalu

Pola kupus - pola repa

Plavi cvet vida rane