Da li ste zainteresovani za pretplatu na kompletno izdanje "Bilja i zdravlja" u elektronskom obliku?
Da, svakako
Zavisi od uslova pretplate
Ne
Broj 190
aktuelno izdanje
Izlečite psorijazu čajem od burjana
Burjan

Pise Ljubiša Trifunović
Danica Horvat iz Bora je kao devojčica dobila psorijazu. Njen otac je prodao gotovo svo imanje ne bi joj našao leka. Kupala se u lekovitim banjskim vodama, koristila je razne masti, lečila se ultravioletnim zracima, bila na terapiji u Bugarskoj... Ali, pomoći nije bilo.
- Kada sam izgubila gotovo svaku nadu, jedan lekar mi ja kazao: "Vama ne može da pomogne ništa što hoda po zemlji, već ono što raste iz nje". I, tako sam počela da koristim koren burjana (koji se u našem narodu još naziva i apta, aptika ili aptovina). I, vremenom, psorijaza je potpuno nestala, a ja sam počela da se bavim sakupljanjem i proučavanjem lekovitog bilja – priča Danica.
Ona dodaje da se burjan, zeljasta biljka, nalazi pokraj puteva, na utrinama, kraj živica i đubrišta.
Lek se sprema tako što se jedna čajna kašika osušenog i usitnjenog korena prelije čašom hladne vode, koja se kasnije zagreva do ključanja i kuva tako dva, tri minuta. Pošto se prohladi, ocedi se i taj čaj treba, narednih sedam dana, piti 15-tak minuta u malim gutljajima, neposredno pre spavanja.
- Postupak treba da se ponovi nakon dva, tri meseca jer burjan deluje i posle prestanka upotrebe – objašnjava Danica. - Meni je ta biljka pomogla, mada sam od psorijaze imala otvorene rane na rukama i telu. Pomogla je i većini drugih ljudi, kojima sam je preporučila. Danas nemam nikakvih problema i živim mirnim i opuštenim životom.
Naša sagovornica je uverena da čovek oboli od psorijaze kada ljudski organizam ne može da se oslobodi mokraćnu kiseline. Posledica toga su promene na koži, rane po telu i neopisiv svrab.
- E, burjan tu kiselinu "vezuje" za sebe i pospešuje njeno izbacivanje iz tela – nastavlja Danica. - Ta biljka se odavno koristi kao narodni lek i to kao diuretik, dijaforetik i purgativ. Osim za lečenje psorijaze, upotrebljava se i protiv išijasa, neuralgija, reumatizma i teškoća u mokrenju i u slučaju zatvora.
Naš sagovornica naglašava da se koren burjana vadi u rano proleće, ali je najbolje kada se to radi u ranu jesen, pre nego što nadzemni deo biljke izumre.
- Sakupljaju se i listovi burjana i to u vreme cvetanja biljke. Oni se, kasnije, suše i od njih se pravi čaj koji se koristi za lečenje grudnih bolesti i za preznojavanje – govori Danica.
U Daničinom stanu sve podseća na njenu pasiju. Biljke su na sve strane, a ona to smatra blagoslovom. Često, kaže, ume sebi da napravi kupku u koju stavlja razne biljke.
- Biljke pomažu čoveku onoliko koliko čovek veruje u njih – zaključuje Danica. - Jer, vera je, dokazano je bezbroj puta, najmoćniji lek...

Dragoceni korov
Iako raste svuda kao korov neprijatnog mirisa aptovina (Sambucus ebulus) ili burjan, kako je još nazivaju, ima i lekovite osobine. Cveta od juna do kraja avgusta, a cvetovi su beli i na vrhu stabljike udruženi u cvast sličnu štitu. Plodovi su okrugle, sočne i crne bobice koje su kao i koren i list - lekoviti. Cela biljka sadrži malo etarskog ulja, gorkih materija i raznih šećera. Koren je bogat cijanogenetskim heterozidima, a plod sadrži valerijansku, jabučnu i vinsku kiselinu kao i tanin, pektin i antocijan, koji soku daje modru boju. U narodnoj medicini koren se upotrebljava protiv reumatskih oboljenja, a izgnječene zrele bobice, prethodno odstajale dva do pet dana, izazivaju znojenje i čiste organizam. Inače, svi delovi biljke i njihovi preparati pročišćavaju creva, deluju protiv zatvora i izazivaju znojenje i mokrenje. J. M.

Broj 190
Pitajte travara
30



Lečenje biljem
Korov truje gljivice
12

Aptovina protiv psorijaze
22

Kupina čistač krvi
30

Vezana creva(Ileus)
Kobno odlaganje operacije
10


Novine u lečenju dijabetesa
Insulin dvaput nedeljno?
14

Urinarne infekcije
Pomažu sokovi od borovnice
20


Dijeta
Za top kondiciju ispod suncobrana



Deca i ishrana
Kako do proteina
42

Zajedno za stolom 20 minuta
44


Rekreacija

Joga spušta pritisak
52

Lečilišta

Igalsko blato
jače od
svake reume
54


Usamljenost
Svako traži srodnu dušu
56


Vaginoplastika
Rez za uživanje
58


Poklon

Vikend u Igalu



Burjan (aptovina )
Izlečite psorijazu čajem



Genetika
Otkud meni riđa kosa



Poznati o zdravlju

Mirjana Karanović


Biljana Krstić