Da li ste zainteresovani za pretplatu na kompletno izdanje "Bilja i zdravlja" u elektronskom obliku?
Da, svakako
Zavisi od uslova pretplate
Ne
Broj 191
aktuelno izdanje
Mirisi vraćaju mladost
Iako prirodna faza u životu žena, menopauza je za neke od njih prava mora. Sve počinje oko 40-te godine kada u organizmu žene počinje smanjenje funkcije jajnika i proizvodnje ženskih polnih hormona, estrogena i progesterona, a sve to utiče na mentalni sklop i fizički izgled žene.
Koža gubi elastičnost, bore su izraženije, kosa postaje tanja i gubi sjaj. Zidovi vagine se sužavaju, gube vlagu i elastičnost što narušava kvalitet seksualnog života. Žlezdano tkivo dojki postaje mekše, a telesna težina se naprimetno povećava (jer slabi uticaj štitaste žlezde na metabolizam), masti se akumuliraju na stomaku, zadnjici butinama i bedrima. Žene postaju veoma osetljive, razdražljive, ponekad i agresivne, češće osećaju slabost, umor, malaksalost i depresiju.
Šta žena može da uradi kako bi promene u menopauzi lakše prebrodila?
- Osim redovnom fizičkom aktivnošću (15-20 minuta dnevno) i pravilnom ishranom, promene u menopauzi se mogu ublažiti i primenom aromaterapije – kaže za "Bilje i zdravlje" Radojka Knežević, osnivač i vlasnik Orang Malu holističkog centra za aromaterapiju i masažu.
- Aromaterapija podrazumeva primenu etarskih ulja koja mogu da odgovore na potrebe tela, uma i duha, da pomognu u slučaju emocionalnih (kao što je npr. nedostatak samopouzdanja), ali i mentalnih i fizičkih problema poput stresa, glavobolje, bolova u mišićima, depresije...

Najdelotvornija ulja

Ulja koja se najčešće koriste za uspostavljanje balansa hormona i za ublažavanje simptoma menopauze kao što su valunzi, nervoza, poremećaj sna i raspoloženja, umor, glavobolja, anksioznost, depresija su:

* Klari žalfija (Salvia sclarea) - ima duboko umirujuće dejstvo na nervni i hormonalni sistem, ublažava glavobolju, mučninu i depresiju.

* Geranijum Burbon (Pelargonium graveolens) - reguliše hormonalnu neravnotežu, umiruje i jača nervni sistem, podstiče cirkulaciju krvi i funkciju jetre, vraća ravnotežu, mir, poverenje, stabilnost i smirenost, čisti masnu kožu.

* Nana (Menta piperita) - ima rashlađujući efekat na telo. Snižava temperaturu, ublažava mučninu, bol, nadutost, glavobolju, grčeve u mišićima, stimuliše nerve i mozak, poboljšava koncentraciju, stimuliše san. Od jedne kapi ulja može se napraviti 28 šoljica čaja.

* Lavanda (Lavandula augustifolia) - oslobađa od tuge i depresije, smanjuje stres, osećaj panike i histerije, oslobađa bolova u predelu srca, balansira um, opekotine, kožna obolenja.

Slično delovanje imaju i ruža, matičnjak, ružino drvo, čempres, limun, morač, pačuli, jasmin ...

Terapija uljima

Čista etarska ulja imaju širok spektar terapeutske primene. Možete ih udisati (mirisna lampa), koristiti kao obloge ili flastere, ili za masažu...
- Prilikom primene etarskih ulja u terapeutske svrhe uvek treba imati na umu da gotovo da nema etarskog ulja koje se može nerazređeno naneti na kožu – upozorava naša sagovornica. - Pre primene etarsko ulje se mora pomešati sa nekim hladno ceđenim biljnim uljem (maslinovo, bademovo, susamovo...), mlekom, medom, jabukovim ili vinskim sirćetom. Uobičajeni odnos je 2,5 odsto, odnosno, 2,5 ml etarskih ulja (ili mešavine ulja) na 100 ml biljnog ulja. Ovako razređeno ulje možete koristiti za masažu, možete ga stavljati na energetske centre (čakre), koristiti za negu kože prilikom ili nakon kupanja ( 1 supenu kašiku mešavine dodajte u so za kupanje).
- Negujte svoje zdravlje, duh i telo, radujte se i ne zaboravite da nema moćnije sile u Svemiru od žene sa poletom u menopauzi – poručuje Radojka Knežević.
Recepti

Za ublažavanje valunga
*20 kapi lavande,
*10 kapi nane i
*10 kapi čajnog drveta.
Pomešajte ulja u maloj bočici. U 1 ml bademovog ulja sipajte 8 kapi, dobro promućkajte i dodajte 2 šoljice destilovane vode. Sipajte u sprej bocu i kada naiđu valunzi prsnite malo po grudima i vratu.

Mešavina za smanjenje suvoće vagine
*1 gr bademovog ulja
*2 kapi ulja geranijuma
*vitamin E (doza od 1000 IJ)
Pomešajte i koristite 2 puta dnevno unutar i oko vagine.


Ulje za masažu tela

*6 kapi ulja limuna
*5 kapi ulja geranijuma
*2 kapi ulja žalfije
*1 kap ulja jasmina
Pomešajte sa 100 ml.bademovog ulja i koristite za masažu, a možete 2 kašičice dodati u so za kupanje.

Ulje za podmlađivanje

*1 dl ulja jojobe ili badema
*6 kapi ulja geranijuma
*6 kapi ulja lavande
*1 kap ulja nerolija
*1 uljana kapsula vitamina E
Pomešajte sve sastojke i koristite za masažu lica.

Za miran san
Čisto, nerazređeno ulje možete nakapati na parče vate i staviti pored jastuka. To će vam omogućiti lakše disanje ili bolji san u zavisnosti koje ulje odaberete.


Ž.R.

Broj 191