Da li ste zainteresovani za pretplatu na kompletno izdanje "Bilja i zdravlja" u elektronskom obliku?
Da, svakako
Zavisi od uslova pretplate
Ne
Broj 192
aktuelno izdanje
Posekotine
Bilo da je reč o odraslima ili deci, posekotine i ogrebotine ne biraju ni mesto i vreme. Mogu da se dogode u kući, tokom rekreacije, na odmoru... Ukoliko su rane duboke bez razmišljanja bi trebalo da potražite pomoć lekara, ali ako su manje, možete da upotrebite neko lekovito bilje ili preparate od bilja koji će pomoći da rane brzo zarastu.
Za lečenje posekotina, ogrebotina i rana u narodnoj medicini najčešće se koristi oporo bilje bogato antiseptičnim i antibiotskim sastojcima (fitoncidi). Većina sadrži i jedinjenja koja uništavaju ili sprečavaju razvoj nekih mikroorganizama tako da nema bojazni ni od inficiranja rana. Ako se pravilno koriste, ove lekovite trave su potpuno bezbedne pa pacijent, zbog manjih povreda, ne mora da odlazi lekaru. Obično su to hajdučka trava, petrovac, neven, brestova kora, bosiljak, beli i crni luk. Evo još nekih koje preporučuje akademik Jovan Tucakov u knjizi "Lečenje biljem".

Krin - Beli ljiljan (Lilium candidum)

Gaji se kao omiljeno, veoma dekorativno cveće. Lekovite osobine imaju lukovica, list i cvet. Svi delovi biljke sadrže mnogo sluzi. U listu i cvetu ima mnogo vitamina C, tanina, voska, šećera i etarskog ulja, a u lukovici još i gorkih materija, holina i fitosterola.

Koristi se:
* za ispiranje posekotina i rana
* protiv bolova od čira i uboja
* da zaleči kraste
* za lečenje opekotina i promrzlina
* protiv upala nosa i uva

Zalečite rane

- 20 cvetova krina
- litar komovice
U bocu stavite usitnjene cvetove, nalijte komovicom i zatvorite. Posle tri dana procedite i koristite za ispiranje rana i posekotina.
SAVET PLUS: Ako mešavina odstoji na toplom mestu 10 dana možete je utrljavati na bolne vene dva puta dnevno.

Kokotinja (Aristolochia clematitis)

Raste svuda, najviše na vlažnim mestima kao korov neprijatnog mirisa, koji se vrlo teško iskorenjuje. U narodnoj medicini najčešće se koristi rizom, mada lekovite osobine ima i "jabučica" (plod veličine oraha). Sakupljaju se u jesen i trebalo bi što brže da se osuše. Nekada su i u miru, a pogotovo za vreme ratova, čaj i tinktura kokotinje uspešno korišćeni pa su je nazivali "narodni jod". Sadrži alkaloid aristolohin, tanin, smolu, etarsko ulje, skrob i šećer.

Koristi se:
* za lečenje rana i posekotina
* protiv kožnih čireva
* da izleči uporne ekceme

Čaj za ispiranje rana

- kašičica usitnjenog korena kokotinje
- 2 dl vode
Vrućom vodom prelijte koren i odmah poklopite. Posle sat procedite i koristite za ispiranje i obloge.
SAVET PLUS: Iako se od vučje stope pripremaju čajevi, s obzirom na to da mogu da izazovu trovanje, ne preporučujemo da ih sami pripremate. Osim toga, biljku ni u kom slučaju ne smeju da uzimaju trudnice i pacijenti s obolelom slezinom.

List podbela (Tussilago farfara)

Jedan je od prvih vesnika proleća. Raste na vlažnoj ilovači, pored puteva, potoka i na nasipima. U listu ima mnogo sluzi, a sadrži i glikozid tusilagin, flobatanin, galnu kiselinu, inulin i fitosterol.

Koristi se:
* za lečenje rana i posekotina
* protiv kašlja
* za ispiranje usta i grla

Obloge

- list podbela
- malo masti ili ulja
Opran list namažite mašću ili uljem, stavite na ranu, posekotinu ili uboj i učvrstite zavojem.
SAVET PLUS: Na isti, u narodnoj medicini, koristi se i list bokvice.

Ranilist - Crna bokvica (Stachys officinalis)

Najviše raste po brdskim livadama i svetljim šumama. Lekovite osobine imaju list i koren. Tipičan je taninski lek, jer obiluje taninom, a sadrži i gorke materije, holin, stahidrin, betain, glikozid i saponin. Zbog mnogo tanina ranilist se u narodnoj medicini vekovima upotrebljava za lečenje rana (otuda mu i ime). U Zapadnoj Evropi odavno je i zvaničan lek, a propisuju ga kao čaj za lečenje rana poznat pod imenom Švajcarski čaj ili Species vulnerariae.

Koristi se:
* za lečenje posekotina i rana
* protiv opekotina
* da umiri upaljenu sluzokožu
* za jačanje imuniteta
* protiv bronhitisa i kašlja
* da otkloni tegobe u organima za varenje

Dezinfikujte rane

- listovi ranilista
- jaka rakija (40-50%)
Dobro ocišcene i oprane sveže listove ranilista ostavite da se malo se osuše. Potom ih sitno iseckajte, napunite teglu (listove ne sabijajte), nalijte rakiju i zatvorite. Teglu povremeno protresite i posle dve sedmice procedite. Rastvor čuvajte u flaši na hladnom i tamnom mestu i koristite za dezinfekciju rana.

Timijan (Thymus vulgaris)

Sličan je majčinoj dušici, ali je viši i stabljika mu ne puzi po zemlji nego raste uspravno. Lekovita je gornja polovina biljke u cvetu, a još lekovitiji je samo list jer ima mnogo etarskog ulja i tanina. Osim toga sadrži i malo smole, gorkih materija i saponozida.

Koristi se:

* za ispiranje rana i posekotina
* protiv velikog kašlja
* da olakša bolove u trbuhu
* za lečenje hroničnog katara želuca

Ispiranje posekotina

- 20 g timijana
- 20 g hajdučke trave
- 20 g petrovca
- 20 g bokvice
- 20 g kamilice
Sa pola litra ključale poparite tri kašike mešavine i odmah poklopite. Posle tri sata procedite i ispirajte posekotine i rane.

Broj 192
Lečenje biljem
Oporo se na ranu privija


Dijabetes i sport
Vežbanje da, ali uz oprez


Terapija bola
Da postane podnošljiv


Karcinom dojke
Svaki čvorić pod lupu


Šljiva
Slatki antistres zalogaj


Konzervisanje paradajza
I u teglama kao svež


Deca i učenje
Upornost vodi do uspeha


Virusne bradavice
Ne čekajte da se prošire


Gamzigradska banja
Lek za vene na obali Timoka


Mesečarenje
Opasan zov svetla