Da li ste zainteresovani za pretplatu na kompletno izdanje "Bilja i zdravlja" u elektronskom obliku?
Da, svakako
Zavisi od uslova pretplate
Ne
Broj 193
aktuelno izdanje
Cvetna terapija - Georgina leči sterilitet
Dragana i Živan Atanasković


Piše:Dušan Stojić
DA cveće nije samo ukras koji odmara pogled i prija duši, već da se od njega spravljaju razni eliksiri, pa i lekovi za obolelo telo, odavno zna i Dragana Atanasković, nedavno penzionisana konfekcionarka iz sela Gračaca, na sredokraći između Kraljeva i Vrnjačke Banje.
Ali, kao jedan od “učenika” popularne kraljevačke škole naturoterapije, čiji je utemeljivač biolog mr Živko Slavković, Dragana svakako ne spada u “cvećare” koji uzgajaju i prodaju na stotine i hiljade strukova cvetnog rasada. Sve što ona uzgaja od cveća staje u dvadesetak saksija ili u nekoliko vrtnih leja oko kuće, kao što je to i u svakom drugom uređenijem domaćinstvu. No, Draganino cveće ne služi samo za ukras već i - za spravljanje raznih eliksira, tonika, lekovitih čajeva...
Za lekovito svojstvo cveća Dragana zna još od detinjstva koje je provela u selu Brezni na padinama Goča, učeći “lekovitu azbuku” od bake Stojane i majke Živomirke. Danas, učena iskustvom pa i teorijskim saznanjima, Dragana o cveću zna mnogo više negoli oni koji ga proizvode i prodaju samo kao ukras. Svoju “cvetnu apoteku” oko kuće sama održava uživajući u lepoti, dok za sebe, prijatelje i po nekog “dobro obaveštenog” neznanca priprema eliksire, meleme, lekovite čajeve...
- Kao i sve drugo bilje, i cveće ima lekovita svojstva. Samo to čovek mora da prepozna i utvrdi. O lekovitosti mnogih cvetnih vrsta zna se već sve, ali ima još dosta toga da se od prirode uči i nauči – skromno govori Dragana.
Hit iz Draganine “apoteke” ipak je sunčani (vodeni) rastvor cveta georgine (dalije) koji leči sterilitet žena. A, iskustvo govori da se zahvaljujući ovom rastvoru, da li i zbog svog cvetnog “porekla” više rađaju – ženska deca!
Osim u “cvetnoj apoteci” i oko cveća, Dragana ima pune ruke posla i u domaćinstvu – po kući i dvorištu u kojem ima i kokošaka i gusaka, neretko i druge sitnije stoke, a valja ponešto odraditi i u bašti ili voćnjacima. U svemu tome, ipak, značajnu, ako ne i vodeću ulogu ima i Draganin suprug Živan, odskora takođe penzioner.
Ali, Dragana opet nema mira, pa u “slobodnom” vremenu još i – tka. Za starinskim porodičnim drvenim razbojem Dragana tka ćilime, tkanice, krpare, zavese i druge odevne ili ukrasne predmete, a uza sve - vešto veze i plete. I, opet, sve u tradicionalnom, srpskom “dizajnu” koji takođe znalački osmišljava njen prvi komšija, mlađani slikar-naivac Saša Đurić. Zahvaljujući brojnim manifestacijama i izložbama narodnog stvaralaštva, ove rukotvorine do sada je videlo na hiljade ljudi.
Najviše vremena i pažnje Dragana, ipak, poklanja cveću, neguje ga i tepa mu kao živom biću, ne čekajući da najpre završi sve kućevne poslove. Cveće joj je prva briga. I, kao da to zna, cveće uzvraća lepotom i mirisom koji krepe dušu. Zdravo i krepko telo je već – Draganina briga.

CVETNI RECEPTI
Georgina(dalija)

Protiv steriliteta: Sveži cvetovi gerogine (dalije) - dva sitnija ili jedan krupniji, potope se u litar vode. Kad odstoji 12 sati, dobijeni sunčani rastvor se procedi i pije 3-5 puta na dan, po jedna čaša od dva decilitra.
Sunčani rastvor georgine koristi se i protiv bora, za dobar ten – umivanjem, bar jednom dnevno.

Bosiljak
Protiv nesanice:Kafena kašičica svežeg ili sasušenog domaćeg bosiljka (može i hilandarskog ili jerusalimskog) stavi se u dva decilitra vode “na jedan ključ”, odmah izmakne i poklopi da odstoji pet minuta. Čaj se procedi i pije pred spavanje za bolji san, ili za smirenje umesto bensedina, protiv prehlade (kijavice), i upaljenih sinusa.
Protiv klimakteričnih tegoba: Po jedna kafena kašičica domaćeg bosiljka i matičnjaka stavi se u dva decilitra vode, na jedan ključ, odmah izmakne, poklopi i ostavi da odstoji pet minuta. Procedi se i pije po potrebi .
Za bolju laktaciju: Tri supene kašike bosiljka stavi se u tri decilitra vode, na jedan ključ, odmah potom izmakne i poklopi da odstoji pet minuta. Procedi se i pije po potrebi.
Za dezinfekciju: Struk bosiljka stavi se u litar vode da odstoji jedan dan. Dobijeni sunčani rastvor koristi se za dezinfekciju – pranje ruku, ili za osvežavanje tela, kao parfem, rasprskavanjem.

Kaloper
Protiv mladalačkih bubuljica: U 200 grama čiste svinjske masti zagrejane do ključanja, staviti tri supene kašike izgnječenog kalopera s cvetom, na jedan ključ, i skloniti s vatre da odstoji 12 sati (poklopljeno). Dobijena smesa potom se ponovo zagreje do ključanja i procedi. Kad se ohladi, melem koristiti po potrebi.

Za rane: Izgnječeni kaloper stavlja se i na rane, ali ne direktno, već preko gaze ili zavoja.

Muškatla
Protiv bolova u grudima: Supenu kašiku usitnjene muškatle (kafenu za decu), staviti u pola litra vode, na jedan ključ, i skloniti da odstoji 15 minuta. Potom procediti i piti tri puta dnevno po šolju čaja protiv bolova u grudima (plućne maramice, dijafragme...)

Rozetla
Protiv bakterija: Supenu kašiku usitnjene rozetle staviti u pola litra vode, na jedan ključ, i ostaviti da odstoji 15 minuta. Procediti i, protiv bakterija (ešerihije koli, hlamidije...) po potrebi koristiti oralno, kao čaj, ili - za vaginalno ispiranje.

Za snižavanje holesterola: Kao prethodno pripremljeni čaj od rozetle, pije se tri puta dnevno posle jela.

Ruža
Protiv migrene: Šaku kruničnih listića ruže staviti u litar vinskog sirćeta da stoji na suncu tri nedelje (21 dan), uz povremeno mućkanje. Na kraju se procedi, a dobijenim ružinim sirćetom glava se, po potrebi, masira protiv migrene.

Protiv peruti: Ružino sirće dobijeno na prethodni način koristi se i protiv peruti, odnosno za jačanje korena kose, utrljavanjem u u koren, po potrebi.

Protiv nesanice: Kafenu kašičicu usitnjenih kruničnih listića ruže staviti u dva decilitra vode, na jedan ključ, skloniti da ostoji petnaestak minuta, procediti i piti pre spavanja.

Hrizantema, jesenka
Protiv benignih tumora: Izgnječi se list hrizanteme (prema potrebi), pomeša s medom i premaže željeno mesto (mladež, bradavica).

Protiv bakterija: U litar ljute rakije staviti tri supene kašike usitnjenog celog nadzemnog dela biljke, da odstoji 15 dana. Pije se po potrebi, a najbolje ujutro i uveče, protiv ešerihije koli, salmonele, šigele...

Losion za brijanje: U četvrt litra ljute rakije, ili 50-procentnog apotekarskog alkohola, staviti supenu kašiku usitnjenih delova biljke da odstoji 15 dana uz povremeno mućkanje. Dobijenim losionom premazivati lice posle brijanja.

Suncokret(ukrasni)
Protiv stomačnih tegoba: Ceo jedan cvet i 10 listova pokisele se u 1,5 litara vode da odstoje 12 sati. Pije se zagrejano, po potrebi, protiv nadimanja i zatvora.

Neven

Protiv oteklih žlezda: U pola kilograma svinjske masti, zagrejane do ključanja, staviti 60 cvetova nevena, na jedan ključ, pa skloniti da poklopljeno odstoji 12 sati, a potom ponovo zagrejati do ključanja i procediti. Koristiti po potrebi kao melem protiv oteklih limfnih žlezda, bolova u zglobovima i tetivama. Ovaj melem ublažava i tegobe obolelih od Hočinsove bolesti.

Hristov venac

Protiv nervnih bolesti: Kafenu kašičicu usitnjenog Hristovog venca staviti u dva decilitra vode na jedan ključ, i skloniti da odstoji petnaestak minuta. Procediti i piti po potrebi protiv epi-napada, šizofrenije i drugih nervnih bolesti, uznemirenja, nesanice (pre spavanja)...

Broj 193