Da li ste zainteresovani za pretplatu na kompletno izdanje "Bilja i zdravlja" u elektronskom obliku?
Da, svakako
Zavisi od uslova pretplate
Ne
Broj 193
aktuelno izdanje
Alternativa: Astrologija i aromaterapija
Bikovima prijaju ulja ruža


Piše:Ž. Radulović
Astrologija i aromaterapija su u vezi od davnina. Vekovima su ljudi gledali u zvezde pre nego što krenu u berbu lekovitog bilje od koga su pravili razne napitke, čajeve i meleme. Veliki travar i apotekar iz 17.veka Nikolas Kulpeper bavio se proučavanjem i primenom veze između astrologije i biljne medicine, a ova sprega ne prestaje da intrigira istraživače i danas. Pre svega zbog potrage za načinima oslobađanja od stresa.
Ovako nas za „Bilje i zdravlje“ uvodi u svoja interesovanja i saznanja Vesna Trajković, astrolog sa diplomom Instituta za astrološka istraživanja „Kepler“ u Beogradu, član ISAR (Internacionalno astrološko društo) i vlasnik firme „Inanna“ za izradu biljnih sapuna.
Vesna je za čitaoce „Bilja i zdravlja“ napravila astro-aroma profil i okrila koja su ulje karakteristična za određene zodijačke znake, kao i koja ulja i biljke još mogu da budu od pomoći i reše eventualne zdravstvene probleme u skladu sa datumom rođenja.

Ovan
Ulje: Ruzmarin

Zodijački znak Ovna je vezan za glavu i može da donese glavobolju, migrenu, upalu sinusa. Ove tegobe veoma dobro reaguju na tretmane aromaterapijom.
Mars je vladar koji ubrzava rad organa, izaziva zapaljenja i akutne bolesti. Biljke kojima vlada Mars imaju istu energiju i vatrenu prirodu, a to su crni biber i đumbir.
Ako je osoba pod stresom, umirujuće dejstvo daju ulja pod vladavinom Venere, kao što su ruža i geranijum. Ovnovi su skloni groznici i upalama, i ovde mogu pomoći ulja Meseca, kamilica i melisa. Ako ste skloni depresiji, ulja pod vladavinom Sunca biće korisna za vas, a to su tamjan i smirna.

Bik
Ulje: Ruža

Bik je materijalni znak zodijaka, voli udobnost, egzotične ukuse i mirise, veliki je praktičar i često se prepušta putenim zadovoljstvima. Bik vlada vratom i ramenima, koji su često napeti jer se sav stres deponuje u ovim delovima tela. Skloni su infekcijama grla, a ponekad pate i od usporenog rada štitaste žlezde. Bikovima prijaju luksuzna ulja kojima vlada Venera, kao što su ruža, geranijum i sandalovina. Za varenje treba da koriste kim i komorač.

Blizanci
Ulje: Bosiljak

Prevelika aktivnost i brz način života blizance dovode do stresa i nesanice, koju ponekad prati anksioznost. Imaju naviku da preskaču obroke, jedu brzu hranu i osetljive su im ruke, pluća i centralni nervni sistem. Ulje od bosiljka je korisno u lečenju plućnih infekcija i astme, a veliku pomoć ima u uspostavljanju koncentracije kada osećaju umor i pad energije. Majčina dušica i nana imaju isti efekat, a lavanda usporava preaktivan um.

Rak
Ulje:Plava kamilica

Najduži dan u godini počinje ulaskom Sunca u znak Raka na severnoj hemisfari. Majčinstvo i roditeljstvo su najvažniji za ovaj znak, uvek traže sigurnost i pripadnost. U nevolji, Rakovima treba više toplote, odnosno ulja koja u sebi nose sunčevu energiju kao što su: bergamot, pomorandža i mandarina.

Lav
Ulje: Jasmin

Lavovi su dostojanstveni, dominantni, samouvereni i organizovani. Imaju osetljivo srce i arterijsku cirkulaciju, skloni su visokom pritisku, lupanju srca ili ozbiljnih srčanim problemima. Aromaterapija im pomaže da se oslobode stresa. Ulja kao što su kamilica ili matičnjak koji poseduju kvalitete Venere, imaju umirujući efekat na Lava.

Devica
Ulje: lavanda

Ovaj znak ima duboku potrebu da se oseća korisnim, uvek na usluzi drugima, organizovane su, precizne i analitične. Anemija je čest problem Device zbog neadekvatne ishrane. Devicima dominira jetra, solarni pleksus i creva. Problemi koji se javljaju
uslovljeni su prekomernim, iscrpljujućim radom i brigom. Biljke koje će Devici pomoći su kim, komorač i nana za probleme sa digestivnim traktom, a za smirivanje uma treba da koriste ružu i jasmin.

Vaga
Ulje: Geranijum

Tri stuba ovog znaka su pravda, pravednost i ravnoteža. To je znak diplomatije, balansa, dobrog ukusa. Povezana je sa bubrezima i donjim delom leđa. Bolove u krstima mogu im ublažiti majoran i ruzmarin, a kod problema sa varenjem treba da uzimaju anđeliku, kardamon i cimet. Odličan diuretik je komorač.

Škorpija
Ulje: pačuli

Škorpija najavljuje zimu. To je najdublji i najtajanstveniji znak veoma jakih emocija koje teško izražavaju. Energični Mars je vladar škorpiona koji sakuplja njegovu energiju. Povezan je sa urogenitalnim sistemom, debelim crevom i prostatom. Škorpion će imati koristi od ulja koja podstiču toplotu, kao što su bor, đumbir i crni biber. Za depresiju dobro je da koriste bergamot, ruzmarin ili jasmin.

Strelac
Ulje: Crni biber

Strelac je pozitivan, avanturistički nastrojen, duhovit znak. Fizički su veoma aktivni, energični, brzo se kreću, što im donosi probleme sa kukovima i butinama. Masaže i kupke sa etarskim uljima pomažu im u problemima sa lumbalnim delom kičme. Za iscrpljenost mogu da koriste ulja majorana, muskatnog oraha i đumbira, a dobro će im koristiti bor ili crni biber.

Jarac
Ulje: Vetiver

Obaveze shvataju vrlo ozbiljno i pokazuju veliku hrabrost u odbrani drugih. Osetljiva su im kolena, kao i mišići i ligamenti oko njih. Skloni su stresu i iscrpljenosti. Retko ulje breze je dobar izbor za smirivanje upalnih i bolnih procesa u zglobovima, a od pomoći
još mogu biti kedar i vetiver.

Vodolija
Ulje: Neroli

Vodoliju privlače nove ideje, nove tehnologije i često su ispred svog vremena. Probleme imaju sa potkolenicama, posebno sa skočnim zglobovima i cirkulacijom u potkolenicama. Proširene vene su dosta čest problem kod ovog znaka. Vetiver i čempres će biti idealan izbor za poboljšanje cirkulacije, a za umorne i opterećene zglobove, kamilica je najbolji izbor.

Ribe
Ulje: Matičnjak

Ribe vole aromatične masaže, sa toplim uljima kao sto su bergamot, jasmin i tamjan. Neptun vlada imunim sistemom, žlezdama, limfnim sistemom, stopalima, alergijama. Njima je neophodna stalna psihološka toplina, koja se može postići uljima kao što su bergamot, jasmin i tamjan.

Broj 193