Da li ste zainteresovani za pretplatu na kompletno izdanje "Bilja i zdravlja" u elektronskom obliku?
Da, svakako
Zavisi od uslova pretplate
Ne
Broj 193
aktuelno izdanje
Lečenje psorijaze
Danica Horvat

Piše: Lj. Trifunović

Uz terapiju čajem od burjana, za lečenje psorijze neophodna je promena načina ishrane, a delovi tela koji su zahvaćeni bolešću treba da se potapaju u rastvor rosopasa, koji zovu i rusa trava, zmijsko grožđe, krvavo zelje, lastavičija trava, zmijsko mleko - kaže za "Bilje i zdravlje" Danica Horvat, jedna od najpoznatijih travarki u Borskom okrugu.
- Posle objavljivanja teksta o tome da se psorijaza leči čajem od burjana(aptovine) u „Bilju i zdravlju“ imala sam stotine poziva. Svima sam preporučivala da nipošto ne kupuju koren te biljke na pijacama – kaže Danica Horvat, travarka iz Bora. - Jer, koren burjana vadi se isključivo u poznu jesen ili u rano proleće, a pre upotrebe mora dobro da se osuši. U protivnom, ta biljka neće biti od velike pomoći obolelima od psorijaze.
Naša sagovornica preporučuje da oboleli uz čaj od burjana koriste i kupku od rosopasa, biljke koja sadrži više od 20 različitih alkaloida. Koren rosopasa raste kraj puteva i reka i vadi se, kao i burjan, u kasnu jesen ili u rano proleće.
- Trideset grama dobro osušenog korena rosopasa stavi se u emajlirani sud. Potom se prokuva litar vode i pet minuta kasnije prelije. Sat vremena posle toga prokuva se još dva litra vode, kojom, pet minuta posle kuvanja treba preliti prvi rastvor – objašnjava naša sagovornica.
Prema receptu naše sagovoenice, ta kupka se koristi osam dana: Ujutru, pola sata pre jela, u rastvoru treba držati delove tela prekrivene psorijazom tačno osam minuta. Isti postupak treba ponoviti i uveče.
Kupka se, inače, čuva na tamnom i hladnom mestu, kako rastvor ne bi izgubio lekovita svojstva.
- Postupak treba ponoviti posle mesec dana, mada će onima koji boluju od psorijaze već posle prve terapije biti bolje – uverava Danica. - Konkretno, odmah će osetiti olakšanje, a u najvećem broju slučajeva rane od psorijaze se i potpuno očiste. Uostalom, o kakvoj se travi radi najbolje svedoči podatak da su rosopas koristili alhemičari, koju su ovu biljku nazivali nebeskim darom.
Ali, upozorava Danica, uz terapiju burjanom i rosopasom, oboleli od psorijaze treba i da promene način ishrane, ako ne zauvek, a ono bar dok se leče ovim biljkama.
Dok traje terapija, oboleli od psorijaze treba da se odreknu namirnica životinjskog porekla i hrane se isključivo barenim porćem i voćem. Nikako ne svežim, jer naš organizam sporo prerađuje sirovu hranu, što, opet, dovodi do toga da i terapija sporije napreduje - zaključuje Danica.
Naša sagovornica je kao devojčica dobila psorijazu. Njen otac je prodao gotovo svo imanje ne bi li joj našao leka. Kupala se u lekovitim banjskim vodama, koristila je razne masti, lečila se ultravioletnim zracima, bila na terapiji u Bugarskoj... Ali, pomoći nije bilo.
- Kada sam izgubila gotovo svaku nadu, jedan lekar mi ja kazao: "Vama ne može da pomogne ništa što hoda po zemlji, već ono što raste iz nje". I, tako sam počela da koristim koren burjana (koji se u našem narodu još naziva i apta, aptika ili aptovina). I, vremenom, psorijaza je potpuno nestala, a ja sam počela da se bavim sakupljanjem i proučavanjem lekovitog bilja – kroz širok osmeh kazuje Danica.

Broj 193