Da li ste zainteresovani za pretplatu na kompletno izdanje "Bilja i zdravlja" u elektronskom obliku?
Da, svakako
Zavisi od uslova pretplate
Ne
Broj 195
aktuelno izdanje
Lekovi koji goje
Piše:B.L.

Da li vam se nekada desilo da jedete manje, gotovo ništa, a da se kilogrami, kao za inat, lepe više nego obično? Glavni krivac za to ne mora da bude isključivo genetika, niti neka čudna natprirodna sila. Nekada je dovoljno pogledati u kućnu apoteku I videti koje preparate redovno pijete. Jer postoji nekoliko grupa lekova za koje je utvrđeno da utiču na povećanje težine pacijenta.
- To su pre svega neki lekovi za šećernu bolest (hormon insulin i deo lekova za dijabetes koji se piju), zatim većina lekova za lečenje psihoza,, neki lekovi za depresiju, lekovi koji stabilizuju raspoloženje kao sto su litijum, valproat i karbamazepin (poslednja dva se koriste i za lečenje epilepsije), kao i kortikosteroidi (prednizolon, metil-prednizolon, deksametazon i drugi.) - objašnjava prof.dr Slobodan Janković, načelnik Službe za kliničku farmakologiju Kliničkog centra Kragujevac, redovni profesor Medicinskog fakulteta u Kragujevcu.
Lekovi za psihozu i stabilizaciju raspoloženja deluju na centar za regulaciju uzimanja hrane u mozgu, aktiviraju ga i tako povećavaju apetit. Lekovi za šećernu bolest i kortikosteroidi “mešaju se” u metabolizam šećera i proteina, smanjuju njihovu razgradnju i dovode do nagomilavanja u tkivima, odnosno do gojaznosti.
Ipak, lekovi ne mogu preko noći da utiču na porast težine. Promena može da se vidi tek posle mesec-dva, kada se ispolji puno dejstvo. Ipak, čak i ako morate da pijte neke od lekova iz pomenutih grupa ne očajavajte, ne utiču baš svi preparati loše na liniju.
- Mudrim izborom lekova iz određene grupe može da se izbegne porast telesne težine. Na primer, za depresiju lekar ne mora da izabere lekove koji goje (amitriptilin, imipramin, maprotilin, i dr.), može da se opredeli i za grupu antidepresiva koji ne goje, čak i smanjuju težinu kao što su fluoksetin, fluvoksamin, citalopram, sertralin, paroksetin i dr. Takođe i za lečenje dijabetesa lekar neće izabrati derivate sulfonilureje (hlorpropamid, glibenklamid, gliklazid, glipizid i dr), već metformin, i slično.
Važno je napomenuti da kada se prekine sa uzimanjem lekova koji povećavaju težinu, posle nekoliko meseci jezičak na vagi se vraća na početnu poziciju. Naravno, uslov je da pacijent nastavi da se ponaša i živi onako kako je to činio i pre korišćenja lekova.

TOPE KILOGRAME
Za razliku od lekova koji kao nuspojavu mogu da utiču na porast telesne težine, postoje i preparati koji sem što utiču na određeni spektar tegoba, smanjuju kilažu. Recimo jedan od lekova za šećernu bolest, metformin, nasuprot ostalim lekovima iz te grupe smanjuje telesnu težinu.
- Takođe i antidepresivi iz grupe blokatora preuzimanja serotonina (fluoksetin, sertralin, paroksetin i drugi) smanjuju telesnu težinu jer smanjuju apetit – ističe prof.dr Slobodan Janković. - Neki antiepileptici, poput topiramata i zonisamida, takođe deluju tako što smanjuju telesnu težinu.
Uglavnom svi pomenuti preparati kao nuspojavu imaju smanjenje telesne težine jer snižavaju apetit.

Broj 195
Naturoterapija
Eko-lek iz bašte

Akademik Vladeta Jerotić
Molitva uvek pomaže

Dijagnotika
Isplazi se da ti kažem
kako si

Apoteka
Lekovi koji goje

Vredni pokloni:

Vikend u banji Gornja Trepča
Aparat za pritisak
Aparat za merenje šećera u krvi


Poznati za „Bilje i zdravlje“

Bata živojinović

Jovana Brakočević


Lečenje biljem:
Film smiruje bol

Dunja
Mirišljava vidarica

Zimnica
Ukusna do proleća

Imunitet
Priprema za zimu

Srce
Sedam najčešćih bolesti

Posledice abortusa
Od infekcije do steriliteta

Dijeta
U top formi bez glutena

Telesna psihoterapija
Potraga za mestom
spoticanja


Alternativa
Aleksanderova tehnika

Dečji crteži
Poruka čistog srca


Banja
Gornja Trepča