Da li ste zainteresovani za pretplatu na kompletno izdanje "Bilja i zdravlja" u elektronskom obliku?
Da, svakako
Zavisi od uslova pretplate
Ne
Broj 195
aktuelno izdanje
Aleksanderova tehnika
Rad na primarnoj kontroli pri sedanju

Piše:I. Kovačić

U savremenom medicinskom leksikonu Aleksanderova tehnika se definiše kao metoda rada na telu koja ispravlja držanje i način kretanja za koje se smatra da oštećuju funkcije organizma. Šta to znači pitali smo Branislava Maričića, direktora edukatvnog centra "Finesa" koji je objavio knjigu o praktičnoj primeni ove metode poboljšanja psihofizičkog zdravlja.
- Nepravilno držanje tela, odnosno nepovoljni položaji prilikom sedenja, spavanja, stajanja i obavljanja različitih fizičkih aktivnosti u velikoj meri mogu da naruše zdravlje.- Nepravilan položaji dodatno opterećuju pojedine mišiće i koštano-zglobni sistem, sprečava slobodan protok krvi, a samim tim je i manji dotok kiseonika u mozak. Sveukupan efekat je gubitak energije i bezvoljnost, kao i bolovi u leđima, vratu, nogama, rukama i ostalim delovima tela, objašnjava Branislav Maričić.
Većina medicinskih problema, kao što su povišen krvni pritisak, bolovi u želudcu, loša cirkulacija, glavobolje i nesanice, imaju koren u nepravilnom držanju tela - kaže Natalija Jović, jedini instruktor Aleksanderove tehnike u našoj zemlji. Da je reč o delotvornom sistemu telesnih vežbi uverila se lično. Naime, tokom srednje škole, učeći flautu uklještila je nerv ramenog pojasa i iščašila oba vilična zgloba zbog višečasovnog vežbanja i učenja tehnike sviranja. Kasnije je stanje bilo takvo da nije mogla da podnese ni kilogram tereta na leđima. Primenjujući Aleksandereovu tehniku uspela je da ispravi svaki deformitet kičme.
Natalija je danas, posle završene muzičke akademije u Beogradu, zaposlena kao nastavnik flaute u muzičkoj školi, a instruktor Aleksanderove tehnike postala je u Budimpešti. Sada znanje uspešno prenosi školarcima i realizator je seminara stručnog usavrašavanja nastavnika o ovoj tehnici u osnovnim i srednjim muzičkim školama.
Da li peremo sudove, seckamo luk za ručak ili sedimo za kompjuterom, svejedno je. Aleksanderovu tehniku možemo da primenimo u svakom trenutku i na taj način delujemo na očuvanje fizičkog i mentalnog zdravlja.
Naša sagovornica ističe da ova veština može da se nauči kroz okvirno 30 časova. Posle osnovnih instrukcija, oni koji je praktikuju mogu da uoče najpre promene u fizičkom, a zatim i psihičkom, emocionalnom aspektu doživljaja stvarnosti.
- Promene se najpre dešavaju u držanju, tačnije korišćenju tela – kaže Natalija. Na psihičkom planu postaje se svesniji novih mehanizama razmišljanja, odnosno osvešćuju se pokreti. Shvatamo da imamo mogućnost izbora da li ćemo da sednemo na prirodan način ili ćemo da reagujemo po automatizmu i sednemo kao što smo navikli. Upravo taj misaoni proces dozvoljava telu da se regeneriše i da bude ono što jeste, a ne da se radi protiv njega. Na času se prvo uči pronalaženje balansa - dobrog oslonaca prilikom stajanja, jer to je prirodan način rasterećenja kičmenog stuba. Sa podjednakom pažnjom uči se i kako svesno da odmaramo telo.

ZAŠTO ALEKSANDEROVA?
Metoda je dobila ime prema austariljskom glumcu Frederiku Matijasu Aleksanderu (1869-1955) koji je da bi poboljšao svoje zdravlje i glumačke mogućnosti razvio sistem kretanja i telesnih vežbi kojima se popravlja držanje, disanje, motorika, kao i kvalitet života uopšte.


Za nas je Natalija Jović pokazala i kako izleda rad na časovima učenja Aleksanderove tehnike.


Broj 195
Naturoterapija
Eko-lek iz bašte

Akademik Vladeta Jerotić
Molitva uvek pomaže

Dijagnotika
Isplazi se da ti kažem
kako si

Apoteka
Lekovi koji goje

Vredni pokloni:

Vikend u banji Gornja Trepča
Aparat za pritisak
Aparat za merenje šećera u krvi


Poznati za „Bilje i zdravlje“

Bata živojinović

Jovana Brakočević


Lečenje biljem:
Film smiruje bol

Dunja
Mirišljava vidarica

Zimnica
Ukusna do proleća

Imunitet
Priprema za zimu

Srce
Sedam najčešćih bolesti

Posledice abortusa
Od infekcije do steriliteta

Dijeta
U top formi bez glutena

Telesna psihoterapija
Potraga za mestom
spoticanja


Alternativa
Aleksanderova tehnika

Dečji crteži
Poruka čistog srca


Banja
Gornja Trepča