Da li ste zainteresovani za pretplatu na kompletno izdanje "Bilja i zdravlja" u elektronskom obliku?
Da, svakako
Zavisi od uslova pretplate
Ne
Broj 196
aktuelno izdanje
Majstori za džem i medovaču
Piše:Jelena Matijević

Oko 110 sorti jabuke, 80 breskve, 350 grožđa, po 60 kajsija i šljive, samo su delić "darova prirode" Oglednog dobra "Radmilovac" Poljoprivrednog fakulteta u Zemunu. Zato i ne čudi što je ovo Dobro najveća banka gena voćnih vrsta u jugoistočnoj Evropi. A kada se ovo bogatstvo "ukrsti" sa znanjem stručnjaka Poljoprivrednog fakulteta, različitim tehnološkim postupcima dobijaju se mnogobrojni kvalitetni prehrambeni proizvodi i pića. Neki od njih, poput džema od paradajza i medovače, po svemu su jedinstveni i vrlo kvalitetni.
- Džem od paradajza u našim krajevima "zvuči egzotično" jer su malobrojne domaćice koje ga kuvaju. Priprema se isto kao i drugi voćni džemovi, jer je paradajz voće, ali s obzirom na to da nije sladak i da ne može da se služi kao desert, svrstan je u povrće - kaže Sonja Davidović, tehnolog, rukovodilac prerade i objašnjava zašto su tehnolozi Oglednog dobra "Radmilovac" odlučili da pripremaju ovu vrstu džema:
- Paradajz je vrlo lekovit jer sadrži karotenoid likopen koji je 14 puta jači antioksidant od resferatrola iz crvenih vina i 10 puta jači od vitamina C. Likopen štiti od karcinoma, naročito prostate, dojke i pluća. Posebno je važno i to što se lekovite osobine likopena povećavaju u kuvanom paradajzu, tako da su džem i drugi termički obrađeni proizvodi paradajza pravi izvor antioksidanata. Osim toga, paradajz sadrži i folnu kiselinu i vitamine A i B6. Bogat je i kalijumom koji čuva srce, a aktivira i osteokalcin, protein odgovaran za zadržavanje kalcijuma u kostima.
Da bi obogatili aromu, ali i lekovitost, džemu od paradajza dodajemo i anis, čili ili cimet i karanfilić.
- Takozvani slatki program pripremamo od prošle godine. Posebno smo ponosni na džem od kajsije, jer smo zahvaljujući posebnom tehnološkom postupku i načinu kuvanja uspeli da mu zadržimo prepoznatljivu svetlu boju. Deo slatkog programa su i džemovi od šljiva sa čokoladom, rumom ili cimetom, od breskvi, šipuraka, kupina i drenjina, slatka od višanja, kupine i besemenog grožđa, kao i kompot od višanja. Svi ovi proizvodi su potpuno voćni, a džemovi se posebno pripremaju u sudu od 120 litara sa duplim dnom koje se zagreva termičkim uljem što obezbeđuje da se voće ne raspadne i da oni koji jedu uživaju u komadićima koji ostanu u džemovima - objašnjava naša sagovornica.
Poznavaoci "dobre kapljice" znaju da postoje tri vrste pića od meda: medovača, medovina i likeri s medom. S obzirom na to da Dobro "Radmilovac" ima pčelinjak, ne čudi što tehnolozi i pčelari proizvode medovaču - najkvalitetnije piće od meda.
- Naziv medovača može da ima samo piće dobijeno fermentacijom meda koji se "zasejava" kvascima da bi se održalo vrenje. Koliko će fermentacija da traje zavisi od količine šećera u medu, tačnije od vrste meda koji se koristi za pripremanje medovače. Naša medovača je specifična jer je od meda od sofore to jest japanskog bagrema koji ima karakterističan, pikantan, prepoznatljiv miris i ukus koji medovači daje poseban šmek - naglašava mr Slađan Rašić, rukovodilac Centra za pčelarstvo Oglednog dobra "Radmilovac" i objašnjava:
- Medovina je vino od meda. Dobija se mešanjem vode i meda, potom se dodaju kvasci, ali se ne radi fermentacija nego destilacija. Mi medovinu ne proizvodimo, ali smo ponosni na jednu vrstu likera s medom. Pripremamo ga od rakije jabukovače koju zaslađujemo medom i dodajemo 54 različite biljke od kojih je 46 lekovito poput majčine dušice i matičnjaka. Ovaj liker je i blagotvoran, jer posle dodavanja meda i bilja nema termičke obrade, pa su lekovitost meda i antioksidativne osobine bilja potpuno očuvane - ojašnjava naš sagovornik i kaže da na Dobru imaju bagremov, suncokretov, soforin i livadski med kao i takozvanu medljiku, koja nije nektarski već specijalni šumski crni med.
Zahvaljujući Oglednom dobru "Radmilovac", Beograd je, uz Beč, jedina evropska prestonica koja ima svoj vinograd i svoje vino.
- Enološko pravilo je da se ima onoliko vrsta vina koliko se ima sudova, jer svako bure drugačije diše i vino u njemu drukčije sazreva. Najpoznatiji smo po vinu roze, ali ništa manje kvalitetna nisu ni naša crvena i bela. Od crvenih vina posebno smo ponosni na kaberne sovinjon koji je barik, to jest čuva se u buretu od 220 litara, koje je iznutra nagorelo što vinu daje specifičan buke.- poručuje Sonja Davidović.

MED NIJE MED IZNAD 40 STEPENI
- Lekovite i sve druge osobine meda zavise od biljke od koje potiču kao i od odnosa šećera, to jest fruktoze i glukoze. Dijabetičari, na primer, mogu da uzimaju samo bagremov med, jer sadrži mnogo više fruktoze nego glukoze. Ali, lekovitost meda gubi se pregrevanjem. Zato med ne zagrevajte i nemojte ga dodavati u smese toplije od 40-45 stepeni, jer će da se unište baš svi važni i blagotvorni sastojci meda, kao i njegove antioksidativne osobine - poručuje mr Rašić.

POKLON
Tri čitaoca "Bilja i zdravlja" čije SMS poruke, u četvrtak, 27. oktobra, stignu prve od 12 do 15 časova dobiće proizvode Oglednog dobra "Radmilovac" (po dve tegle džema od paradajza i po bocu vina). SMS poruka može da se šalje iz svih mreža.
Ukucajte BZ (razmak), ime, prezime i adresu i pošaljite na broj 1055.
Cena poruke je 35,4 dinara (sa PDV) + osnovna cena SMS.
Ime dobitnika objavićemo u sledećem broju.

Broj 196
Za "Bilje&Zdravlje" govore:
Ljiljana Stjepanović, glumica

Ana Tadić, pilot Vojske Srbije

Lečenje biljem
Verem trava živac obuzdava

Zoran Veselinović iz Guncata leči najteže bolesti
Na rak snagom 70 biljaka

Stresna kardiomiopatija
Slomio si mi srce...

Fizička aktivnost i zdravlje srca
Počnite da vežbate danas!

Reuma
Kad vreme zaboli

Alchajmerova bolest
Epidemija trećeg doba

U Oglednom dobru "Radmilovac"
Majstori za džem i medovaču

Bundeva
Kriška jeseni za svakoga

Meso
Važno za dobro zdravlje

Darovi prirode
Šipurak se pije, jede i maže

Biološka starost
Odaju nas ćelije

Dobra igračka
Lutka koja piše domaći!


Anoreksija
Kad stas postane opsesija

Otkazivanje bubrega
Pritisak loš znak

Akne u menopauzi
Šargarepa čisti lice

Nega kose
Smirite se da ne opada

Akvabik
Izvajajte figuru u vodi

Banja Junaković kod Apatina
Priziva rode i leči reumu

Alternativa
Lekovit krug u okolini Zaječara

Seksualna orijentacija
Usmereni još pre rođenja