Da li ste zainteresovani za pretplatu na kompletno izdanje "Bilja i zdravlja" u elektronskom obliku?
Da, svakako
Zavisi od uslova pretplate
Ne
Broj 196
aktuelno izdanje
Ordinacija: Reuma
Piše:Jelena Matijević

S jeseni u našim krajevima, naročito s naglim promenama vremena sve više je onih koji se žale da ih "steže reuma". Osećaju bolove u kostima, zglobovima i mišićima, a i pokreti su im ograničeni. I istraživanja pokazuju da su reumatske bolesti među najrasprostranjenijim oboljenjima i da svaki treći čovek tokom života oseti neke bolove u zglobovima ili mišićima. Odgovore na najčešća pitanja o reumi potražili smo od profesora dr Roksande Stojanović, interniste reumatologa Instituta za reumatologiju u Beogradu.

1. Šta je reuma?
Reumatska oboljenja su poremećaji ili bolesti sistema za kretanje (zglobova, okolozglobne strukture, mišića i kičmenog stuba) koji se najčešće ispoljavaju bolom, otocima, ukočenošću zglobova i ograničenom pokretljivošću. Za neka reumatska oboljenja uzroci su poznati i zna se kako nastaju, ali za većinu ne. Često se ispoljavaju tokom smene godišnjih doba ili pri naglim promenama temperature, jer atmosferske i promene vazdušnog pritiska izazivaju reakciju vezivnog tkiva sistema za kretanje. A da li je reč o reumatskom ili nekom drugom oboljenju koje samo liči na reumatsko, a ispoljava se na sistemu za kretanje, može da odredi samo lekar.

2. Koje su vrste reumatskih oboljenja?
Sve reumatske bolesti svrstavaju se u pet osnovnih grupa:
- zapaljensko reumatske (najređe su ali i najteže)
- metaboličke poput gihta
- degenerativne (posledica su starenja i propadanja hrskavice, a ispoljavaju se obično posle 50. godine)
- vanzglobni reumatizmi (najčešće su, a obolevaju meka tkiva kao što su zglobni omotači, burze, tetive, tetivne ovojnice, ligamenti, mišići i mišićni pripoji, dok su najčešće tegobe bolno rame i lakat i trnasta peta)
- oboljenja koštanozglobnog sistema koja su posledica nereumatskih bolesti.
Osim toga, reumatske bolesti mogu da budu kratkotrajne (akutne), srednje duge (subakutne) i dugotrajne (hronične). Akutne traju od nekoliko dana do nekoliko nedelja, izlečive su i retko ostavljaju posledice. Subakutne traju nekoliko meseci i imaju različit ishod. Hronične traju više godina, sa periodima poboljšanja i pogoršanja.

3. Da li je reuma nasledna?
Reumatska oboljenja ne nasleđuju se direktno, osim retkih kao što su urođeni poremećaji enzima u nekim oblicima gihta ili nasledna oboljenja vezivnog tkiva. Ipak, ima primera da se neka reumatska oboljenja, poput reumatoidnog artritisa, češće javljaju u nekim porodicama.

4. Kada kod lekara?
Ako se bol u vratu javi posle sedenja pored otvorenog prozora, najčešće nema potrebe da se "trči" lekaru. Dovoljno je da se utopli vrat i popije lek protiv bolova. Ali, ukoliko bol prati vrtoglavica, kočenje, smetnje koje ne prolaze nekoliko dana, ako se naglo bez posebnog uzroka oseti bol ili se pojavi otok nekog zgloba, neophodan je lekarski pregled da bi se utvrdilo da li se radi o reumi ili nekom oboljenju koje samo liči na reumu.

5. Da li se odmah ide reumatologu?
Ne! Mnogobrojna stanja ili oboljenja mogu da liče na reumatska, a da se radi o drugim vrstama bolesti. Na primer, bol u krstima nije uvek posledica lumbaga, jer može da bude i znak oboljenja bubrega. Bol ili ukočenost vrata, pak, mogu da ukazuju na povišen krvni pritisak. Zato se lekaru opšte prakse prepušta da na osnovu pregleda i podataka od pacijenta proceni da li je reč o reumatskom oboljenju. Lekari opšte prakse su osposobljeni da prepoznaju i leče većinu reumatskih bolesti i nema potrebe da pacijente upućuju reumatologu. Ukoliko, ipak, da uput važno je da se pacijent vrati s nalazom zbog daljeg lečenja.

6. Pomaže li lekovito bilje?
Čajevi, melemi, obloge i drugi narodni lekovi mogu da budu korisni, ali samo kada se zna precizna dijagnoza. Obloga od lista kupusa, bokvice a, naročito, komovice stavljena na otečen zglob može da bude vrlo korisna, jer poboljšava cirkulaciju, ubrzava metabolizam, opušta mišiće i smanjuje bol. Ali, ako se radi o infekciji zgloba, obloga od rakije može samo da širi infekciju i pogorša stanje.

7. Sme li da se odlazi u banju?
Banjsko lečenje je vrlo korisno za većinu reumatskih oboljenja ukoliko se primeni u pravo vreme, ali nije zamena za druge vrste lečenja. U slučaju akutnog zapaljenja zglobova, odlazak u banju pogoršava stanje, a ako se radi o hroničnom zapaljenju zglobova koje se pogoršava, boravak u banji više šteti nego koristi. Zato bi o lečenju u banji trebalo da odluči lekar.

8. Menja li se način ishrane?
Za neka reumatska oboljenja dijeta je obavezna. Najbolji primer je giht, čiji su napadi posledica uzimanja, na primer, iznutrica, dimljenog mesa, alkohola... Osim toga, gojazni češće imaju degenerativna oboljenja zglobova, posebno kolena.

9. Preti li obolelima invaliditet?
Neka reumatska oboljenja, ukoliko se ne leče ili nepravilno leče, uzrokuju invalidnost. Srećom, ako se pravilno leče, većina ovih oboljenja ne uzrokuje invalidnosti ili je ona mala.

10. Da li je naš narod posebno sklon reumatskim oboljenjima?
Trećina našeg stanovništva ima smetnje sistema za kretanje koje pripadaju reumatskim poremećajima, što je na evropskom nivou i manje nego u zemljama severnog dela severne polulopte. Smetnje su najčešće prolazne, a ređe postaju stalne ili se vraćaju u različitim vremenskim razmacima. Većina onih s reumatskim tegobama ne javlja se lekaru, već uzima neki lek protiv bolova, stavlja obloge ili se na drugi način samostalno leči. Sreća je da većina smetnji nisu teške i ozbiljne, pa spontano ili uz blage lekove protiv bolova tegobe prestaju.

Broj 196
Za "Bilje&Zdravlje" govore:
Ljiljana Stjepanović, glumica

Ana Tadić, pilot Vojske Srbije

Lečenje biljem
Verem trava živac obuzdava

Zoran Veselinović iz Guncata leči najteže bolesti
Na rak snagom 70 biljaka

Stresna kardiomiopatija
Slomio si mi srce...

Fizička aktivnost i zdravlje srca
Počnite da vežbate danas!

Reuma
Kad vreme zaboli

Alchajmerova bolest
Epidemija trećeg doba

U Oglednom dobru "Radmilovac"
Majstori za džem i medovaču

Bundeva
Kriška jeseni za svakoga

Meso
Važno za dobro zdravlje

Darovi prirode
Šipurak se pije, jede i maže

Biološka starost
Odaju nas ćelije

Dobra igračka
Lutka koja piše domaći!


Anoreksija
Kad stas postane opsesija

Otkazivanje bubrega
Pritisak loš znak

Akne u menopauzi
Šargarepa čisti lice

Nega kose
Smirite se da ne opada

Akvabik
Izvajajte figuru u vodi

Banja Junaković kod Apatina
Priziva rode i leči reumu

Alternativa
Lekovit krug u okolini Zaječara

Seksualna orijentacija
Usmereni još pre rođenja