Da li ste zainteresovani za pretplatu na kompletno izdanje "Bilja i zdravlja" u elektronskom obliku?
Da, svakako
Zavisi od uslova pretplate
Ne
Broj 197
aktuelno izdanje
Moć pečenog bilja
Saveta Pejović

Piše: J.Raković

Do Savete Pejović (74) iz Radaljeva, nedaleko od Prilika dovodi nas priča da pravi odličan melem protiv hemoroida. Osim protiv ove neprijatne bolesti, Caja, kako svi zovu našu zanimljivu sagovornicu, sama spravlja meleme, napitke, čajeve i za druge boljke.
Kao i mnogi drugi alternativci, lečenju biljem okrenula se kad je njoj zatrebala pomoć, a zvanična medicina nije mogla da pomogne.
- Trebalo je da operišem kamen u žuči. Trpela sam velike bolove, ali zbog slabog srca, odnosno, angine pektoris, nisam mogla na sto. Osim toga, imala sam povišen pritisak, masnoću...Lekari su mi rekli:-Idi kući, ne možemo ti ništa!- Caja je tada zdravlje uzela u svoje ruke, i malo-pomalo, vraćala neophodnu snagu. Da stane na noge pomogao joj je napitak od meda, limuna i koprive. Taj lek je napravila po svojoj ideji i recepturi. Kako je do tog recepta, kao i kasnije drugih, došla, na javi a nekad i u snu, ni samoj joj nije jasno. Možda je, veli, „kriv“ veliki praznik - Savindan na koji je rođena!
Da ojačaju, čitaocima „Bilja i zdravlja“ prporučuje mešavinu po sledećem receptu:- Koprivu treba ubrati mladu i to tri lista s vrha. Oprati, iseći i sastaviti sa pola kilograma limuna i pola kilograma livadskog meda. Uzimati po kašiku ujutru, a može i na podne i uveče.
Protiv srčanih tegoba, bronhitisa, a i protiv peska u bubrezima, Caja preporučuje:
Sedam potpuno svežih jaja sa ljuskom treba oprati i staviti u teglu sa pola kilograma meda i pola kilograma limuna. Pokriti čaršavom i mešati sedam do devet dana, a onda procediti i piti naštinu rakijsku čašicu.
Visok pritisak Caja je regulisala napitkom spravljenim od vode, limuna i belog luka:
- U litar provrele, pa ohlađene vode dodaju se 22 čena belog luka i tri limuna (dobro oprana). Ta mešavina se vrati na šporet, dobro zagreje, ali ne sme da provri. Posle 24 sata mešavina se procedi i pije se po čašica ujutru.
Za spravljanje melema od lekovitih trava Caja koristi više vrsta lekovitih trava (pet do šest), ali neven ima glavnu ulogu. - Travke ispečem i stavim u svinjsku mast, a potom sve na šporet. Kada provri, sklonim i ostavim da stoji 24 sata, nakon čega iscedim. Melem lepo miriše. Lekovit je za hemoroide, u šta su se mnogi uverili, ali i za ekceme, psorijazu. Pomaže kod proširenih vena. Jednoj mojoj poznanici koja je imala proširene vene, i to čitave guke, prvo veče kada je namazala melem prestao je svrab, a guke počele da spadaju. Meni je pomogao kada su počeli da me bole kukovi. Mazala sam i nemam više problema- kazuje Caja.
Širok je asortiman čajeva koje Caja spravlja. Ima ih, maltene, za svaku boljku: nervozu, kamen u bubregu, obolelu prostatu, tumor...Kada je o „ženskim bolestima“ reč , kaže, da su neven, sporiš i matičnjak najdelotvorniji kako u čajevima, tako i u rastvorima za ispiranje!

Broj 197
Poznati za "Bilje i Zdravlje":

Ivana Popović, glumica

-Žika Nikolić, TV novinar


Uz hemoterapiju
Eliksir života od 27 trava

Lečenje biljem
Udahnite miris zdravlja

Melemi iz Ivanjice
Lekovito pečeno bilje

Ekskluzivno sa Harvarda
Bakterija izaziva rak?

Biosimilari

Kao prirodni,
ali jevtiniji

Grip
Vreme je za vakcinu

Jesenje super namirnice
Sedam čuvara zdravlja

Anketa
Da li igrate igre na sreću?

Alergije disajnih puteva
Bez kašlja i kijavice

Darovi prirode
Jesen stiže kesten miriše

Fitoterapija/Prof. dr Milić Matović preporučuje
Samoniklo bilje najbolje

Jesenji specijaliteti
Od paštete do kolača

Porodično iskustvo
Sebi i pekar i lekar

Odrastanje beba
Kada i šta treba da znaju

Psihologija
Šta je normalna roditeljska briga

Dijabetes
Ključna procena rizika

Nega stopala
Za lake i zdrave korake

Ples pet ritmova
Pokreni telo, smiri duh

Sokobanja
Puna pluća kiseonika

Turšija
Porcija zimskog zdravlja

Nove tehnologije
Skrining raka grlića materice

Higijena
Ekološka kućna hemija