Da li ste zainteresovani za pretplatu na kompletno izdanje "Bilja i zdravlja" u elektronskom obliku?
Da, svakako
Zavisi od uslova pretplate
Ne
Broj 198
aktuelno izdanje
Dijabetes dece
Piše: B.L.
U brojnim zemljama sveta zabeležen je porast broja obolele dece od šećerne bolesti, ali, na sreću, ne i u Srbiji. Podaci Instituta za javno zdravlje Batut pokazuju da se godišnje kod nas registruje 12 novoobolelih na 100.000 dece uzrasta do 14 godina. Ukupno oko 180 dece za godinu dana, što je manje nego u ostalim evropskim zemljama. Najčešće se ispoljava u periodu pred polazak u školu, oko 6-7 godine, i u pubertetu. Ono što zabrinjava, jeste činjenica da se bolest javlja u sve mlađem uzrastu. Ranije je bio raritet da se dijabetes ispolji u drugoj ili trećoj godini, a danas nije neobično, mada jeste retko, da se bolest otkrije i u prvoj godini.
U 95 odsto slučajeva dijabetes dece je tip 1, koji nastaje zbog gubitka beta ćelija u pankreasu koje luče insulin. Bolest karakteriše apsolutni nedostatak insulina i jedina mogućnost lečenja je nadoknadom insulina.

Simptomi
* dete počinje više da pije i da mokri

* ustaje noću da mokri

* apetit je pojačan, a kilogrami se smanjuju

* umor, slabost, malaksalost.

- Najčešće se zakasni sa dijagnozom dijabetesa, jer roditelji ove simptome pripisuju nekim drugim poremećajima – objašnjava prof.dr Dragan Zdravković, načelnik Odeljenja za endokrinologiju Instituta za zdravstvenu zaštitu majke i deteta "Dr Vukan Čupić" u Beogradu. - Misle da dete više mokri zbog infekcije mokraćnih puteva ili bešike ili da pije više vode jer se dobro najelo. Gubitak težine je izraženiji kod dece koja izgube apetit.
U periodu kada se jave ovi simptomi roditelji bi trebalo da odvedu dete makar na pregled urina u dom zdravlja. Na taj način bi se znatno smanjio broj onih koji se obrate lekaru tek kada nastupi ketoacidoza ili stanje dekompenzovanog dijabetesa, i kada mora hitno da se preduzme lečenje u bolnici sa davanjem infuzije i insulina.
- Ne može se na rođenju deteta predvideti da li će se kasnije u detinjstvu razviti ova bolest – kaže dr Zdravković. - Sva deca koja kasnije obole od šećerne bolesti rađaju se potpuno zdrava i ne postoji način da se dijabetes predvidi. Danas može rezultat krvi i urina da bude u granicama normale, a za 2-3 meseca da se lekaru javi dete sa razvijenom bolešću.

Nastanak
Nauka još nije definisala osnovni uzrok. Veruje se da u određenom broju slučajeva, postoji genetska predispozicija koja uz uticaje štetnih faktora (virusne infekcije, stres...) može da pokrene autoimunski mehanizam koji neprimetno razara beta ćelije. Kada se razori 80-90 odsto tih ćelija ispoljava se bolest. Ipak, genetika nema presudnu ulogu.
- Najbolji dokaz su apsolutno genetski identični jednojajčani blizanci. Ako oboli jedan od dijabetesa tip 1, šansa da i drugi oboli javlja se tek u 30 odsto slučajeva. Osim toga, specifični genetski tipovi dijabetesa koji se prenose sa roditelja na decu u više generacija zastupljeni su u broju obolele dece sa svega 5 odsto. Bolest je prouzrokovana genetskim greškama u beta ćelijama koje nisu u stanju da luče dovoljno insulina.

Prognoza
Ako se sprovodi adekvatna terapija i postigne dobra metabolička kontrola oboleli od dijabetesa još u dečjem uzrastu, pacijent može da doživi duboku starost. Većina neće imati komplikacije bolesti, biće potpuno radno i intelektualno sposobni, i moći će da imaju decu.

Škola
Deca se obučavaju prvo u bolnici (3-5 dana) a zatim se škola nastavlja u Specijanoj bolnici u Bukovičkoj banji u Aranđelovcu. Deca starija od 10 godina se obučavaju da sama daju insulin, a u izuzetnim slučajevima to uče i deca od 8 godina. Mlađoj deci insulin daju roditelji, koji takođe pohađaju ovu školu, gde moraju da nauče i postupke merenja šećera u krvi i ketona u mokraći, pravila ishrane, promene doze insulina.

Ishrana
- Način ishrane mora da bude usklađen sa potrebama deteta koje raste i razvija se, a u jelovniku moraju da budu zastupljene sve grupe namirnica. Ništa se ne ograničava, zabranjeno je samo uzimanje koncentrovanih šećera (zaslađeni napici, slatkiši), ali i to ne u potpunosti. Deca u školi uče kako da izračunaju ukupni sadržaj ugljenih hidrata u obroku i da tome prilagode dozu leka.
Svakog dana deca moraju da prime najmanje dve terapije insulina, a najčešće su to 4 doze – pre obroka brzodelujući insulin i pre spavanja dugodelujući koji reguliše nivo šećera u krvi noću i između obroka.

Lečenje
Lek koji bi u potpunosti izlečio dijabetes još nije pronađen, a sigurno je da tip 1 ne može da se drži pod kontrolom tabletama.
Istraživači neprestano rade na pronalaženju novih načina obuzdavanja ove bolesti, i već se rade transplantacije beta ćelija, ali je njihov vek trajanja ograničen i zahteva primenu imunosupresivne terapije. Stručnjaci pokušavaju da bolest obuzdaju i sa nekim imunološkim lekovima koji bi trebalo da prekinu proces razaranja beta ćelija, da bi se sačuvale preostale, ali to ne može da vrati pankreas u prvobitno stanje.
- Idelano bi bilo da imamo veštački pankeras koji će pomoću elektrode koja meri šećer u krvi da menja dozu insulina. Kada to budemo imali na raspolaganju, biće napravljen veliki pomak u lečenju dijabetesa tip 1.

PRIBOR

Svako dete bi uvek trebalo da ima uz sebe torbicu u kojoj se nalazi:
* aparat za merenje šećera u krvi,
* insulinski pen,
* nekoliko kocki šećera.

SPORT
Deca sa dijabetesom mogu da se bave gotovo svim aktivnostima, izuzetak su sportovi gde bi poremećaj svesti mogao da dovede život u opasnost. Ne preporučuje se da budu padobranci, paraglajderi ili da vežbaju na velikim visinama, kao što su razboji, grede i slično. Sve ostale sportske aktivnosti su dozvoljene.

Broj 198
Poznati za "Bilje i Zdravlje":

Vasil Hadžimanov, muzičar

Marija Kilibarda, TV voditeljka


Lečenje biljem

Mečja šapa za reumu

Cvekla leči anemiju


Čudotvorni izvor kod Pirota
Nema rane koju ne zaceli


Aktuelno
Koliko je botoks opasan?


Prehlade
Kašalj brani pluća


Dijabetes dece
Noćno mokrenje znak


Novine u urologiji
Prostata može i da ispari?!


Pravilno čuvanje lekova
U ormanu, pod ključem

Anketa
Kada ste poslednji put učinili dobro delo?

Sezona slava
Dijeta dva sata


Hipohondrija
Doktore, daj dijagnozu

Protiv alkoholizma
Ruski narodni recepti


Kiseli kupus
Čak i strast priziva


Deca od 1. do 3.
Upijaju svim čulima


Agrobiznis
Od nane život bez mane


AIDS
Testirajte se danas!


Nega ruku
Nežan dodir iz parafina

Uklanjanje bradavica
Vreme je za ulepšavanje


Joga za opuštanje
Zbogom stresu i lošim mislima

Vranjska banja
Gosti kao kraljevi


Seks
U krevet bez stida


Vredni pokloni:

Vikend u Vranjskoj Banji
Aparat za merenje pritiska
Aparat za merenje šećera u krvi
Preparati za jačanje imuniteta