Da li ste zainteresovani za pretplatu na kompletno izdanje "Bilja i zdravlja" u elektronskom obliku?
Da, svakako
Zavisi od uslova pretplate
Ne
Broj 201
aktuelno izdanje
Visoke potpetice - šik jesu, zdrave nisu
Dobre cipele visoke 2 centimetra

Vizuelno izdužuju nogu, a žene koje ih obuju izgledaju privlačnije i samopouzdanije! Ovo su faktori koji cipele sa visokim potpeticama svrstavaju u nezaobilazne modne “detalje”. Lekari, međutim, upozoravaju da, naročito ako se nose svakodnevno, mogu ozbiljno da ugroze zdravlje izazivajući prvo bolove u kolenima, leđima i vratu, a potom i trajne deformacije stopala i kičme.
- Visoka štikla pomera karlicu unapred, što izaziva lumbalnu lordozu, pa se kičma u krstima zakrivi unapred. Zato cipele sa štiklom višom od pet centimetara fiziološki ne odgovaraju telu, a ukoliko se nose svakodnevno velike su šanse da se kičma iskrivi. Osim toga, hod na visokim potpeticama za četvrtinu povećava pritisak na zglob kolena, što uzrokuje okoštavanje, to jest taloženje kalcijuma na nepravilnim mestima u kolenu - objašnjava dr Bojan Karović, hirurg ortoped Odeljenja za hirurgiju kuka Kliničkog centra Srbije.
On podseća da visoke potpetice teraju telo da preraspodeli težinu, pa dugotrajno nošenje štikli izaziva bol u kugličnom zglobu stopala i na jastučićima nožnih prstiju.
- Ako se obuvaju svakodnevno i predugo, visoke štikle mogu da izazovu Mortonov neurom, zadebljanje na nervu koji se nalazi između trećeg i četvrtog nožnog prsta. To je “odgovor” na stalan, veliki pritisak, a zbog nošenja visokih potpetica 10 puta češće imaju ga žene. Simptomi Mortonovog neuroma su bol, trnjenje i peckanje gornje i donje strane stopala.
Osim što izazivaju deformacije stopala i nepotrebno “pritiskaju” kolena, kukove i kičmu, visoke štikle povećavaju pritisak na petu i prednji deo stopala.
- Noge možda izgledaju duže i lepše na visokim potpeticama, ali svaki dodatni centimetar povećava pritisak na prednji deo stopala. Što je štikla viša, opterećenje je veće, a bolovi u stopalima i prstima neizbežni. Ponekad može da izazove osteohondrozu, odnosno poremećaj snabdevanja krvlju kostiju i mekih tkiva stopala. I mišići listova se grče i prilagođavaju uglu visokih potpetica, pa mogu da se skrate i zategnu. A, kada je pri hodu stopalo niže od pete, što je slučaj kada se nosi visoka potpetica, zateže se i skraćuje Ahilova tetiva koja vremenom čak može da atrofira – naglašava dr Karović .
Govoreći o cipelama ss platformom, objašnjava:
- Dok se hoda, premeštanjem stopala sa pete na prste, stimulišu se srce, bubrezi i jetra. Platforma, međutim, to onemogućava, a mišići i tetive, koji pridržavaju svod stopala, ne mogu da se skraćuju i produžavaju. Tako uzrokuju zastoj cirkulacije i smanjenje amortizacione funkcije stopala što je jedan od faktora rizka razvoja artroze u srednjim godinama - kaže dr Karović.
Naš sagovornik ističe da za nogu nije dobra ni potpuno ravna obuća, poput baletanki, jer izaziva spuštanje svodova stopala i doprinosi pojavi ravnih tabana.
Ipak, kada je reč o visokim štiklama, sve ove posledice “vrebaju” žene koje ih svakodnevno obuvaju, dok povremeno nošenje ne izaziva nikakve deformitete. Zato u predstojećoj najluđoj noći zablistajte na visokim potpeticama. Važno je samo da se na njih ne naviknete.

IDEALNE CIPELE
Da bi bile dobre za telo, idealne cipele:

* imaju potpeticu od dva centimetra što omogućava da se težina ravnomerno raspoređuje na petu i prednji deo stopala. Potpetica od četiri centimetra već remeti ravnotežu, pa je 57 odsto težine na prednjem delu stopala, a 43 na peti

* ne bi trebalo da imaju špicast već zaobljen ili četvrtast vrh, da bi prstima bilo udobno

* imaju stabilan zadnji deo, ali ne previše krut da ne bi pritiskao petu

* anatomski su oblikovane ili imaju uložak da bi se održavao tonus stopala.

Jelena Matijević

Broj 201
Poznati o zdravlju
Svetislav Bule Goncić, glumac
Bisera Veletanlić, pevačica

Hrast

I badnjak i lek

Fitoterapija
Pospešite varenje biljem

Darovi prirode

Beli luk
Lek za sve bolesti

Nar

Pršti od zdravlja
Hrana za sreću
Neka para bude k'o salate

Praznici

Lepota okupljanja
Protiv mamurluka
Čaša vode natašte

Muzikoterapija

Lek u notama

Pravilna ishrana
-Žito-crno
Meso-belo
Povrće-presno

Prva pomoć

Peh za doček

Lekari savetuju
Šta je presudno za
dobro zdravlje

Aerojonizacija

Vazduh kao posle kiše

Reportaža

Pravi trapist,
a iz Banjaluke

Grčka božićna trpeza

Ćurka, uz poslastice

Vreme proslava

Čaša vas odaje

Luksuzne namirnice

Samo zalogajčić

Deda Mraz

Pustite decu da veruju

Alkohol i seks

Šampanjac na putu u raj

Sindrom iritabilnog creva

Cehove stresa plaća stomak

Lepota

Zablistajte u najluđoj noći

Kozmetika iz kuhinje

Gumice za šminku

Visoke potpetice

Šik jesu zdrave nisu

Rekreacija

U zdravom ritmu zdrav duh

Banje/Vrujci

Voda smiruje, blato krepi

Godišnji horoskop za 2012. godinu

Ljubav čeka device i škorpije