Da li ste zainteresovani za pretplatu na kompletno izdanje "Bilja i zdravlja" u elektronskom obliku?
Da, svakako
Zavisi od uslova pretplate
Ne
Broj 203
aktuelno izdanje
Punim baterije druženjem
Maja Noveljić-Romčević

PRVU ulogu je Maja Noveljić-Romčević odigrala sa osam godina u dečjoj seriji "Jole, Jole" na RTV Titograd, gradu u kome je rođena. Da li je još tada znala čime će da se bavi u životu i koliko je biti težak put do uspeha? Pozvali su je kao prvu srpsku glumicu u popularnu hrvatsku seriju “Ljubav u zaleđu”, i tek pošto je prokrčila put napolju, na domaćem terenu čekala je uloga u seriji “Žene sa Dedinja”, koja joj je konačno donela pravu popularnost.
- Nekako sam, čini mi se oduvek, bila na sceni i to je sastavni deo mog detinjstva. Odrastala sam kroz balet, glumu, recitovanje poezije… Bilo je najprirodnije da već posle drugog razreda srednje škole polažem prijemni za glumu. Prvi put.

* Studirali ste na sarajevskoj Akademiji, pa prešli na Fakultet dramske umetnosti u Beogradu?
- Posle dva neuspešna pokušaja u Beogradu, položila sam prijemni u Sarajevu. Taj period studiranja je najlepši i najteži u mom životu. Teškoće prelaska na FDU bile su uslovljene ratnim godinama. Vanrednim okolnostima svi smo se prilagođavali.

* Težak put uspeha donosi veće radovanje zbog pobede! Tek posle uloge strastvene Gogice u hrvatskoj seriji "Ljubav u zaleđu" stigle su ponude i u Srbiji?
- Posao glumca nije lak, jer ne postoji siguran put kojim se ide. Neizvesnost je nešto s čime ste suočeni od prvog koraka. Način na koji se nosite sa tim vas određuje i kao čoveka i kao glumca. Moj “krivudavi put” ne bih menjala. Radila sam u Srbiji i pre Hrvatske, u serijama “Metla bez drške”, “Cimerke”, “Stižu dolari”… Ipak, publika me “usvojila” tek uz Gogicu. Sastavni deo našeg posla je da dobijete šansu kad se najmanje nadate.

* Prva ste srpska glumica koja je zaigrala u hrvatskoj telenoveli, pa kada ste u domaćoj seriji "Ljubav i mržnja" glumili novinarku Zdenku, većina gledalaca je pomislila da ste "pozajmljeni", ne znajući da je dragulj glume naše gore list?
- Uverljivost je ono čemu težim u ulogama. Verujući da sam hrvatska glumica nakon odigranih Goge i Lili, publika mi je dala najveći kompliment. Neki su verovali i da imam sestru bliznakinju, i to me je, kao glumicu, posebno radovalo.

* Osećate li da ste posle mnogo truda dostigli zasluženu popularnost?
- Ne smatram sebe popularnom glumicom. Pre bih rekla da sam doživela zaslužen uspeh, jer je publika zavolela moje likove.

* Da li Vam je bliži lik novinarke Zdenke ili požrtvovane domaćice Valerije?
- Zdenka mi je bliska zbog profesije, koja bi bila i moja, da nisam uspela da upišem glumu. Studirala sam književnost, sa željom da se bavim novinarstvom. Valerija, opet, kao žena koja se udala iz ljubavi, posvećena porodici i prijateljima.

* Da li ste u životu domaćica, požrtvovana majka i supruga?
- Ne spadam u vrsne domaćice. Kuvam samo kad mi je merak, ili kad me moji muškarci obrlate za nešto što im se baš tada i samo to jede. Kakva sam majka i supruga, to svakako ne mogu ja da kažem.

* Pazite li šta jedete i da li vežbate?
- Vodimo računa o ishrani, ali je umerenost naš nedostižni cilj. Postoje periodi kad izbalansiramo ishranu, ali ne istrajemo dugo, mada ostane ponešto u navikama kao trajno. Maslinovo ulje, na primer. Za fizičke aktivnosti, presudnog aspekta dobrog zdravlja, obično lakše pronalazim izgovore, nego vreme. Ubrzo ću to promeniti, obećavam.

* Na koji način negujete svoju lepotu?
- Izgleda da sam isuviše bukvalno shvatila izreku da je lepota u lepoti duha, a ne u lepoti tela. Vreme je da počnem da se manje oslanjam na genetiku i lepotu iznutra, a više na negu.

* Koliko je važno za zdravlje imati mir u duši?
- Usklađenost sa samim sobom presudna je za duševni mir, glavna karika našeg zdravlja. Trudim se da svakodnevno radim na sebi kako bih bila zadovoljna.

* Gde crpite snagu za eliminaciju stresa?
- Najviše volim da “napunim baterije” kroz druženja. Ponosna sam na svoja prijateljstva i negujem ih. Imam nekoliko prijateljica i u komšiluku i to je mala “interventna jedinica”: na poziv - eto nas za minut u najbližem kafiću. Očas se nađu rešenja za sve, od “šta sutra za ručak” do “globalnog zagrevanja”.

* Doživljavate li sebe kao ostvarenu ženu?
- Zadovoljna sam. Uvek ima ponešto što bi se moglo uraditi pa da “sve bude potaman” - trudim se da ne budem preterano zahtevna kako bi mi zadovoljstvo duže trajalo.

* Kakva su očekivanja?
- Da trajem u svom poslu. Volela bih i da bude što više lepih uloga. Na vidiku je snimanje nastavka “Žena sa Dedinja”, tako da ću se sa Valerijom družiti još koju sezonu.

* Da li planirate ili ste od onih koji sve što život donese dočekaju spremno?
- Glumac nije u poziciji da planira. Najbolje da savladamo “što me snađe, tome sam naredan”. I život naš zavisi od posla, pa planiranja može biti samo kad se ne radi.

* Koju poruku šaljete čitaocima "Bilja i zdravlja"?
- Svakog dana pronađite razlog da se nasmejete sa nekim i svakako makar jednom dnevno osobama koje volite to stavite do znanja: osmehom, zagrljajem, poljupcem, lepom rečju…

BRAK
* Da li vam je brak sa poznatim scenaristom Nebojšom Romčevićem pomogao?

- Ne znam kako bi mi izgledala karijera da nisam sa njim. Zato je bolje da i ne mislim o tome, zar ne?!

* Zašto ne želite zajedno u medije?
- Ne odbijam to apriori, samo verujem da za to treba da postoji valjan povod. Svakako da odbijam da se pojavljujemo zajedno samo zato što smo u braku.

BOLEĆIVA MAJKA
* Hoćete li podržati sina Nikolu ako pođe Vašim stopama?
- On je pametno dete koje pokazuje više talenata. Za sada su mu najveće strasti kompjuter i muzika, ali daleko je od toga da konačno izabere svoju profesiju. Podržaću ga u svakom njegovom izboru, a do tada ostaje mi da se nadam da to neće biti naše profesije.
* Da li ste stroga ili majka-duša?
- Kažu da spadam u bolećive i prebrižne majke, pa se zato trudim da budem stroža. Nije lako ostati dosledan u postavljenim granicama, ali to je jedini put da svom detetu obezbedite da se razvije u zdravu ličnost.

Željka Radulović

Broj 203
Poznati za "Bilje i Zdravlje"
Maja Noveljić Romčević, glumica
Momir Ilić, rukometaš

Kalendar branja
Počnite od pupoljaka jele

Alternativa
Na Goliji lek za vitiligo

Lečenje biljem
Da dišete punim plućima

Holesterol
Podmazuje i telo i jelo

Suvo oko
Suza kao spas

Hemoroidi
Koja mast donosi spas?
Pozitivan stres

Anketa
Kako rešavate nesporazume?

Klinička ispitivanja lekova
Za probanje - osiguranje

Da li su štetni silikonski implantati?
Lepši bez posledica

Urme
Multivitamin iz pustinje

Endoskopska operacija diskus hernije
Na nogama dan posle

Azbukovački kuvar
Zapisi iz starih svezaka

Topli napici
I mi čaj za zimu imamo

Ishrana i bolesti creva
Zbogom masnom i prženom

Istraživanje
Deca nespretna i debela

Alkoholizam mladih
Porok bez osude

Inkontinencija
Kontrola uz pomoć mrežice

Eksfolijacija
Pilingom do nove kože

Mezoterapija
Tajna blistavog lica

Lišajevi
Sprečite infekciju

Rekreacija/ Skijanje
Ne krećite bez priprema

Banja Koviljača
Samo da kosti manje bole

Sterilitet
Produvavanje jajnika

Godina crnog vodenog Zmaja
Vreme puno iznenađenja

Rok trajanja hrane
Da bacim ili ne?