Da li ste zainteresovani za pretplatu na kompletno izdanje "Bilja i zdravlja" u elektronskom obliku?
Da, svakako
Zavisi od uslova pretplate
Ne
Broj 101
aktuelno izdanje
Sa svih meridijana - Japan
Svečanost za oči i dušu
Japanska kuhinja


Povrće, riba i pirinač su osnova japanske kuhinje. Sledi testo, uglavnom rezanci svih oblika, širina i dužina, napravljenih od najrazličitijih vrsta brašna. Osnovni princip kulinarske tradicije je da japanski obed mora da bude umetnički doživljaj, svečanost za oči i češće hrana za dušu nego za telo.
I najjednostavniji obrok sastoji se od supe, jednog jela, uglavnom ribe, kuvanog pirinča i obavezne turšije. Svečani obed sadrži pet-šest pa i više jela od kojih neka čine samo zalogaj ukrašen cvetom na posebnom tanjiru. Slatkiša nema pa obed može da se završi sezonskim ili u specijalnim prilikama vansezonskim voćem, jer su u tradicionalnoj japanskoj kuhinji, mnoga jela već slatka.

Bistra pileća supa

- 500 g piletine i pilećih kostiju
- 2 struka mladog luka ili praziluk
- 2 kašičice soli
- 2 kašičice đumbira
- 1 kašičica začina iz kesice

* U oko 2 litra vode 1 sat kuvajte na tihoj vatri sve nabrojane sastojke. Skidajte penu da vam se supa ne bi zamutila i nikako ne dolivajte hladnu vodu. Na kraju je začinite po ukusu. Ohladite, skinite sa površine svu masnoću i procedite.
Ova supa je najpribližnija zamena za daši, bistru supu od sušene ribe kacubiši i kombu-alge koja se koristi u pripremi mnogih japanskih jela.

Supa sa jajima i pečurkama

- 6 šolja pileće bistre supe
- 6 tvrdo kuvanih u narendanih jaja
- 6 na listiće isečenih pečurki
- 2 kašike sitno struganog celera
- 2 kašike sitno naseckanog luka vlašca ili praziluka
- kašičica bio začina ili natrijum-glutaminata
- malo čvrstog naseckanog paradajza

* Kratko prokuvajte povrće u slanoj vodi. Rasporedite kuvano povrće i rendana jaja u 6 prikladnih činija ili šolja, prelijte supom i ukrasite paradajzom.

Riblja supa

- 6 šolja bistre pileće supe
- 1 šolja sojinih pahuljica
- 200 g kvalitetne bele ribe
- 12 malih šampinjona nasečenih na listiće
- struk mladog luka
- biber,so
- bio začin ili natrijum-glutaminat

Sve nabrojane sastojke kratko prokuvajte u supi, da omekšaju i odmah poslužite.

Pirinač sa kestenom

- 1,5 šolja pirinča
- 1 šolja očišćenog i usitnjenog kestena
- 2 kašike suvog belog vina
- 1,5 kašičica soli
- 1,5 kašičica šećera

* Osnovni recept za kuvanje pirinča podrazumeva da pirinač prvo operete hladnom vodom i ostavite da se cedi 1 sat pre kuvanja. Na 1 šolju pirinča stavite 3/4 šolje vode. Pirinač kuvajte u tiganju sa debelim dnom, kada provri poklopite i kuvajte 15-20 minuta na slaboj vatri, ili dok sva voda ne ispari. Stavite posudu 1/2 minuta na jaku vatru, sklonite sa šporeta i držite poklopljeno 10 minuta.
Pomešajte sve sastojke sa 2 1/2 šolje vode i skuvajte po osnovnom receptu za kuvani pirinač. Na ovaj način može da se kuva i pirinač sa seckanim pečurkama, očišćenim dagnjama, komadićima bele kvalitetne ribe bez kostiju ili komadićima soje.

Suši

- 1 šolja kuvanog pirinča
- 2 kašike sirćeta
- 2 kašike šećera
- 1 kašika soli
- 1 kašika bio začina ili natrijum-glutaminata
- 3 kašike struganog rena
- 10-12 velikih blanširanih listova spanaća
- 2-3 fileta ribe
- škampi
- malo đumbira

NAPOMENA: Suši su valjkasto oblikovani zalogaji pirinča pomešanog sa najrazličitijim sastojcima, umotani u neku od mnogobrojnih vrsta morskih trava.

* Ribu i škampe skuvajte ili samo očistite i isitnite pa koristite presno za spremanje sušija. Zagrejte mešavinu sirćeta, soli, začina i šećera. Iseckajte ribu ili škampe. Umešajte sve nabrojane sastojke u pirinač i oblikujte valjčiće od po 2 kašičice. Urolajte svaki na kvadrat isečen list spanaća, lagano pritisnite između dlanova i složite na tanjir. Servirajte odmah.

Donburi

- 1,5 šolja pirinča
- 2 šolje bistre supe
- 400 g kuvanog ili pečenog mesa
- 1/2 šolje soja-sosa
- 1/2 šolje suvog belog vina
- 1 kašika šećera
- 6 jaja
- 2 struka seckanog mladog luka

NAPOMENA: Domburi u prevodu znači "velika činija" a reč je o jelu od pirinča sa prelivom, koje se služi u velikoj činiji. U domburi može da se stavi praktično sve što je preostalo od jučerašnjeg obroka. Japanske domaćice ga rado prave, zbog ekonomičnosti i brzine spremanja.

* Ovo je recept za "ojako donburi" ili "porodični domburi". Pirinač skuvajte prema osnovnom receptu za kuvani pirinač. Zagrejte mešavinu supe, soja-sosa, vina i šećera i u njoj kratko prokuvajte usitnjeno meso i luk. Dodajte umućena jaja i kad provri kuvajte još 3 minuta od na tihoj vatri. Začinite po ukusu i prelijte preko kuvanog pirinča.

Tarijaki riba

- 6 fileta ribe
- 6 kašika soja-sosa
- 12 kašika belog suvog vina
- 1 kašičica šećera
- 1 kašičica seckanog belog luka

NAPOMENA: Tarijaki je tehnika mariniranja ribe ili mesa u slatkom pirinčanom vinu, običnom pirinčanom vinu i soja-sosu, koja se peče na roštilju ili na drugi način.

* Prokuvajte sve sastojke marinade, ohladite i 15-20 minuta u njoj držite potopljenu ribu. Posle toga je ispecite na roštilju sa svake strane po nekoliko minuta, i premažite marinatom. Na isti način možete da spremite i škampe, meso ili neke druge vrste ribe.

SAVET PLUS: Ribu možete da pečete i u foliji tako što ćete mariniranu ribu da stavite na komad folije, poprskate limunom, posolite i pobiberite, prekrijete listićima pečurki, pospete istucanim prepečenim bademima i sa malo ulja, zatvoriti foliju i pecite u vreloj rerni 20 minuta.

Salata

- 500 g spanaća
- 1 jabuka
- 3 kašike soja-sosa
- 3 kašike susama
- šećer i začin po ukusu

* Jabuku oljuštite, isecite na kockice i potopite u slanu vodu. Spanać blanširajte u slanoj ključaloj vodi a zatim ocedite. Nasuvo propržite susam, dodajte sve sastojke, lagano promešajte i začinite po ukusu.

Pečurke sa belim lukom

- 300 g šampinjona
- 1 šolja bistre pileće supe
- 1 kašika brašna
- 1 kašika seckanog belog luka
- 1 kašika soka od limuna
- 2 kašike suvog belog vina
- 1 kašičica šećera
- 1 kašičica biozačina

* Umutite sve nabrojane sastojke sem šampinjona. Ukuvajte sos na laganoj vatri pa ubacite cele pečurke i kuvajte ih 5 minuta.

Oden

- 500 g sojinih komadića
- komad ribe bez kostiju
- 1,5 l supe
- 100-200 g strugane rotkve
- 100 g šargarepe
- 100 g rendanog kupusa
- 6 umućenih jaja
- kašika soli
- 2 kašike suvog belog vina
- 1 kašika senfa
- 1 kašika biozačina

* Pomešajte sve sastojke, osim jaja i kuvajte 15 minuta, dodajte jaja i senf i mešajte na vatri dok se jelo ne zgusne.

MISO PASTA
Za supe i variva


Fermentisana pasta od soje, morske soli i, obično, pirinča ili ječma koja se koristi u supama, varivima, namazima i kao začin. Svetle varijante su bledožute ili svetložućkaste i fermentisane su samo nekoliko meseci, blagog i slatkastog ukusa. Duže fermentisane vrste su boje ćilibara ili smeđe, a ukus im je intenzivniji.
U supe se dodaje tako što se kašika paste razmuti u malo supe, vrati u preostalu količinu, ostavi da odstoji nekoliko minuta i servira. Osnovno pravilo je da supa sa miso-pastom ne sme ponovo da provri.


Broj 101

Avokado jači od raka

List breze čuva bubrege

Azuki melem za pankreas

Ovas za blistav ten

Samomasaža
Dodir vraća kosu

Metereopatija
Dijagnoza kao vremenska prognoza

Pred 8. mart
Cvetom da ti kažem...

Za "Bilje&Zdravlje" govore i:

Georgij Nazarov, naturolog
Žitarice su rudnik energije

Dr Dejan Jonev, pedijatar
Vitaminima protiv alergije