Da li ste zainteresovani za pretplatu na kompletno izdanje "Bilja i zdravlja" u elektronskom obliku?
Da, svakako
Zavisi od uslova pretplate
Ne
Broj 205
aktuelno izdanje
Uloga cinka u organizmu
Cink deluje umirujuće na nervni sistem

Cink se nalazi u svakoj ćeliji i neophodan je za pravilno funkcionisanje organizma. Ali, zbog nepravilne ishrane i ubrzanog i stresnog načina života, nedostatak ovog elementa u organizmu postaje sve veći problem.
Novija istraživanja prvenstveno se bave ulogom cinka u nervnom sistemu i već je potvrđeno da deluje protiv depresije. Osim toga, njegovo dejstvo u organizmu pokazuje sličnosti sa efektima savremenih sedativa, koji se i u svetu i kod nas, svrstavaju među najčešće uzimane lekove. Zato sva istraživanja ukazuju da cink ima "svetlu budućnost", to jest, da će se u medicini i farmaciji mnogo više primenjivati nego danas!
Ovako o ulozi cinka u organizmu govori asistent dr Janko Samardžić, specijalista eksperimentalne farmakologije Instituta za farmakologiju, kliničku farmakologiju i toksikologiju Medicinskog fakulteta u Beogradu.
Posle višegodišnjih istraživanja o ovom elementu koja je radio tim stručnjaka predvođen docentom dr Jasnom Jančić i našim sagovornikom, dr Samardžić je za "Bilje&Zdravlje" otkrio neke od najvažnijih eksperimentalno i klinički potvrđenih rezultata.
- Istraživanja su potvrdila da je cink važan za brojne fiziološke procese u organizmu, pre svega za finu regulaciju i usklađenost nervnog sistema i hormona, za funkcionisanje odbrambenih snaga organizma, za održavanje strukture i zdravlja kože i obnavljanje koštanog tkiva, a važnost cinka se najbolje ogleda u činjenici da je neophodan za izgradnju proteina.

* Kako cink deluje u organizmu i koji su efekti?
- Cink je sastavni deo brojnih enzima koji učestvuju u vitalnim procesima organizma, kao što su sinteza proteina, funkcionisanje gena, transportni i metabolički procesi. Učestvuje i u stvaranju gotovo svih hormona i neophodan je za funkcionisanje ćelija koštanog tkiva i kože. U mozgu, cink se ponaša kao stabilizator raspoloženja i deluje umirujuće na nervni sistem, a učestvujući u sintezi proteina podstiče rast i razvoj. Značajan je i za regulaciju hormona u organizmu. Pokazuje, takođe, osobine stimulatora imuniteta, s jedne strane tako što višestruko povećava nivo specifičnih odbrambenih supstanci, a s druge zato što se direktno vezuje za omotač nekih virusa i sprečava infekciju. Cink podstiče regeneraciju kostiju, a na koži i sluzokoži deluje protiv mikroorganizama, isušuje i steže površinu kože i sluzokože. Osim toga, dobar je antioksidant jer štiti ćelije od štetnih činilaca, i odličan je za detoksikaciju s obzirom na to da smanjuje prelazak bakra i drugih teških metala iz crevnog sistema u krv.

* Koji su znaci nedostatka cinka u organizmu?
- Slabljenje imuniteta, pojačana nervna napetost, hronični umor, otežano zarastanje rana, kožne promene, noćno slepilo, poremećaj ukusa i dugotrajna dijareja, najčešći su pokazatelji nedovoljnog unosa ovog elementa. Laboratorijski, nedostatak cinka teško može da se potvrdi i utoliko je značajnije klinički prepoznati simptome.

* Koje namirnice sadrže najviše cinka?
- Najbolji izvori cinka su morski plodovi, meso, jaja, integralne žitarice i orasi. Od morskih polodova, svakako, ostrige. Interesantno je da se cink iz namirnica životinjskog porekla dvostruko bolje koristi u organizmu nego iz biljnih izvora.

* U kojim slučajevima bi trebalo uzimati preparate ovog elementa?
- Obavezno ukoliko se prepoznaju znaci nedostatka cinka, kao i za prevenciju u slučaju duže izloženosti stresu, oslabljenog imuniteta, oboljenja creva i alkoholizma. Lokalno, preparati cinka mogu da se primenjuju protiv virusnih infekcija nosne sluzokože i ždrela i za lečenje kožnih promena, posebno izazvanih virusima herpesa. Uz konsultaciju sa lekarom, moguće je primeniti preparate cinka i za lečenje nekih bolesti. Pokazalo se i da cink značajno pojačava efekte lekova protiv depresije. Poremećaji ishrane, kao što je anoreksija, koji se inače mnogo teško leče, dobro reaguju na terapiju cinkom. Ovaj element pojačava stvaranje metaloproteina u crevima koji vezuju bakar, tako da preparati cinka mogu da se koriste za lečenje hroničnog proliva i pomažu u terapiji Vilsonove bolesti, genetski uslovljenog oboljenja koje se karakteriše poremećajem metabolizma bakra u organizmu. Uz konsultaciju sa ginekologom, ne bi bilo loše da preparate cinka uzimaju i trudnice, jer im često nedostaje.

* Koji preparati cinka postoje i u kojim dozama se mogu uzimati?
- Uobičajeno su u obliku soli, a različite soli imaju različit sadržaj elementarnog cinka. Dnevne potrebe za ovim elementom su 15 miligrama za odraslog muškarca, 12 za ženu i 10 miligrama za decu. Prilikom lečenja nekih oboljenja, ako lekar propiše, doza može da se poveća i do 50 miligrama. Važno je je da se preparati cinka uzimaju nekoliko sati pre ili nekoliko sati posle uzimanja kafe, preparata gvožđa, kalcijuma i nekih lekova, jer ometaju iskorišćavanje cinka u organizmu.

* Imaju li ovi preparati neka neželjena dejstva?
Javljaju se vrlo retko. Mogu da se ispolje tegobe u probavnom sistemu kao što su mučnina, bol u stomaku i(li) povraćanje), a u slučaju primene lokalnih preparata, može da se javi nadraženje. Preterano uzimanje cinka može da izazove nedostatak bakra i malokrvnost.

J. Matijević

Broj 205
Poznati za "Bilje i Zdravlje":

Ivana Zarić

Milovan Vitezović

..................

Lečenje biljem
Vrba bela nazeb tera
12

Alternativa
Rusa leči rak želuca


Fitoterapija
Uva uvek sa sodom


...............

Hladnoća i povišen pritisak
Spavajte u toploj sobi



Povećani trigliceridi
Pazite na obim struka!



Zašto se ileus ponavlja?
Priraslice vežu creva


Najotrovnije biljke u Srbiji
Jedić ujeda kao zmija


Starenje
Deko, uvo ti je veliko!



Primenjena kineziologija
Mišići te odaju!



Cink
Moćan i protiv depresije



Praziluk
Čisti telo



Gljive
Lekovi iz šešira



Cigarete i zdravlje
Pušenje zaista ubija


Ishrana
"Lajt" nije uvek bolje



Povišena temperatura
Kada kod lekara?


Ordinacija/Maskirana depresija
Boluje duša,
a boli telo



Retke bolesti/Sarkoidoza
Napada sve, pluća najviše


Pojačana dlakavost(hirzutizam)
Lek, pa laser


Nega kože
Sapun i krema


Ishrana i nega kože
Lepši od crne čokolade


Velnes centri/ Apatinska banja "Junaković"
Kao nov u sedam koraka


Zavisnost od seksa
Osveta zbog trauma