Da li ste zainteresovani za pretplatu na kompletno izdanje "Bilja i zdravlja" u elektronskom obliku?
Da, svakako
Zavisi od uslova pretplate
Ne
Broj 206
aktuelno izdanje
Farmakologija - Vitamin D3
Foto Thinkstock

Iako je odavno poznat kao najbolji borac protiv rahitisa i važan suplement za prevenciju i terapiju osteoporoze, vitamin D3 ili holekalciferol, prema poslednjim istraživanjima ima mnogo šire dejstvo. S obzirom na to da učestvuje u gotovo svim vitalnim procesima u organizmu i da se svrstava u prohormone, o važnosti vitamina D3 za "Bilje&Zdravlje" govori mr Selena Milkić, farmeceut apoteke "Prima 2" u Beogradu.
- Osnovna fiziološka uloga vitamina D3 je regulacija koncentracije kalcijuma i fosfata u krvi, jer povećava njihovu resorpciju u organima za varenje a reguliše njihov gubitak u bubrezima. Povećava i ugradnju kalcijuma u takozvani "koštani materijal" i smatra se neophodnim za rast i kalcifikaciju kostiju i zuba. A budući da je kalcijum odgovoran za rad gotovo svake ćelije organizma, jasno je da je i vitamin D3 neophodan za sve vitalne funkcije u ćelijama kao i da posreduje u imunoj i hormonskoj regulaciji.

Koji su prirodni izvori vitamina D3?
- Najznačajniji prirodni izvor vitamina D3 je koža, u kojoj nastaje iz provitamina pod dejstvom sunčevih zraka. Kao provitamin može da se nađe u kvascu i gljivama, a bogati izvori samog vitamina su riblje ulje, riba, mleko i mlečni proizvodi i jaja, naročito žumance.

Koje su posledice nedostatka ovog vitamina?
- Ukoliko organizmu nedostaje vitamina D3, kalcijum uzet hranom ne može da se resorbuje, pa se za osnovne fiziološke procese "pozajmljuje" kalcijum iz najvećeg depoa u organizmu – kostiju. Kao posledica javlja se rahitis dece, a odraslima izaziva osteomelaciju to jest omekšavanje kostiju i osteoporozu. Osim toga, nedostatak vitamina D3 nepovoljno utiče na izlučivanje insulina, povećava rizik obolevanja od malignih i autoimunih bolesti i oboljenja kože, slabi imunitet i povećava učestalost infekcija. Manjak ovog vitamina, takođe, može da izazove i osećaj neprekidnog umora i slabosti u mišićima, nesanicu i nervozu.

Da li je moguć višak?
- Povećan sadržaj ovog vitamina, zaista se retko javlja i najčešće je posledica nepravilnog korišćenja dijetetskih preparata. Glavni uzrok je to što je vitamin D3 rastvorljiv u mastima i taloži se u telesnim masnoćama iz kojih se, potom, postepeno oslobađa. Posledica hipervitaminoze može da bude taloženje kalcijuma u bubrezima, pa se onima koji imaju kamen u bubregu savetuje da budu oprezni prilikom uzimanja vitamina D3. Ovo upozorenje važi i za pacijente koji imaju neko oboljenje paratireoidne žlezde, limfom ili sarkoidozu.

Zašto se savetuje uzimanje dijetetskih preparata vitamina D3?
- Veruje se da gotovo polovina stanovništva sveta pati od nedostatka vitamina D3, a razlozi su brojni. Pre svega zagađen vazduh blokira pravilno dejstvo UV zraka na kožu, a s druge strane, zbog promena u ozonskom omotaču savetuje se korišćenje kozmetičkih preparata za sunčanje koji sadrže UV-filtere koji mogu da smanje stvaranje vitamina D3 u koži i do 95 odsto! Ako tome dodamo često nepravilnu i neredovnu ishranu, nesporno je da je uzimanje suplemenata vitamina D3 za savremenog čoveka, tokom celog života, skoro neophodno. Dokazano je da je redovno uzimanje vitamina D3 od najranijeg detinjstva do duboke starosti siguran način zaštite kostiju, kao i da jača imunitet, štiti od infekcija i malignih oboljenja. Osim toga štiti kožu i pankreas, smanjuje mogućnost obolevanja od psorijaze, dijabetesa, reumatoidnog artritisa, a već postojeće bolesti značajno ublažava.

Koji je najbolji način uzimanja ovog vitamina?
- Najbolje su kapi, u kojima je vitamin D3 rastvoren u prirodnom ulju iz kojeg se najbolje resorbuje ali najbolje podnosi. Važno je da bude u prirodnom ulju s obzirom na to da je dokazano da mineralna ulja smanjuju iskoristivost ovog vitamina. Još bolje je ako je prirodno ulje stabilisano prirodnim antioksidansima, jer se dobija apsolutno najprirodniji način za uzimanje. Dnevne potrebe za vitaminom D3 su pet do 10 mikrograma.

VITAMIN ZDRAVLJA
Osim što čuva kosti i mladih i starih, naša sagovornica naglašava da poslednja naučna istraživanja ukazuju da vitamin D3 ima mnogo "šire" dejstvo:
* poboljšava imunitet i smanjuje mogućnost razvoja infekcija
* štiti od malignih oboljenja, naročito dojke, prostate i creva
* smanjuje učestalost i poboljšava tok autoimunih oboljenja (reumatoidni artiritis, multipla skleroza)
* poboljšava stanje obolelih od dijabetesa
* povoljno deluje protiv neuroloških oboljenja i depresije
* ublažava hipertenziju
* smanjuje mišićnu slabost
* poboljšava stanje pacijenata s kožnim oboljenjima kao što su psorijaza i ekcem

J. Matijević

Broj 206

Poznati za "Bilje i Zdravlje"

Danijela Pantić


Merima Njegomir


Fitoterapija
Čajevi za njega

Vesnici proleća
Čiste krv i jačaju srce

Sočivo
Čuva srce i nerve

Sinuzitis
Glava puca od sinusa

Vitamin D3
Štiti i od raka

Čir
Sezonska boljka


Upala bartolinijeve žlezde
Ne sintetičkom vešu!

Nizak pritisak
Ne ugrožava ali otežava

Začinsko bilje
Posej žalfiju u saksiju

Upala kapaka
Higijena oko čuva

Vitamin D3
Štiti i od raka

Da li su parabeni štetni?
Ne izazivaju rak dojke

Opasna glavobolja
Kad ni lek ne pomaže


Doba dana i tegobe
Infarkt bira jutro

Palačinke
Specijalitet iz tiganja

Gojaznost
Koja hrana obuzdava hormone gladi

Pričanje u snu
Kaži mi, kaži...

Krvarenje iz nosa
Samo bez panike

Psihologija
Da strah bude manji

Batenova bolest
Jedina nada novi gen

Dermalni roleri
Valjak ispravlja greške

Piling
Dajte koži kiseonik!

Prošireni kapilari
Radiotalasi čiste lice

Guščija koža
Pomažu urea i vitamin A

Fitnes ekspres
Brzo do dobre forme

Hotel "Villa Breg" - Vršac
Uživanje u lepoti ravnice

Razgovori o seksu
Recite u pravom trenutku