Da li ste zainteresovani za pretplatu na kompletno izdanje "Bilja i zdravlja" u elektronskom obliku?
Da, svakako
Zavisi od uslova pretplate
Ne
Broj 209
aktuelno izdanje
Pravo vreme za prvi seks
Foto: Thinkstock

Pitanje koje mnogim adolescentima ne da mira je: kad je pravo vreme za prvi seksualni odnos? Vršnjaci imaju jedno mišljenje, roditelji drugo, psiholozi treće, a lekari četvrto. Koga poslušati? Najbolje je, ipak, za početak dobro razmisliti o rizicima koje nosi prerano stupanje u seksulane odnose, jer, ma koliko to tinejdžerima izgledalo neverovatno - nikad nije kasno za prvo seksulano iskustvo!

- Ne postoji uzrastna granica za koju možemo da kažemo da je dobra za početak seksualnih aktivnosti devojčica i dečaka - objašnjava dr Ana Jovanović, ginekolog, načelnik Preoperativnog odeljenja GAK "Narodni front" u Beogradu. - Neko će to da uradi sa 17, neko sa 18, a neko sa 20 godina. Mislim da biologija ne ide u prilog preranom stupanaju u seksualne odnose. Problem može da bude što devojčice po dobijanju prve menstruacije, najčešće između 11. i 12. godine, polno sazrevaju, ali ne i psihološki, odnosno emoticionalno. Anatomija, mozak i "hemija" nisu usklađeni nekoliko godina po dobijanju menstruacije. Ovo je proces različit kod svakog i u tome je razlog što ne mogu da se postave granice za prvo seksulano iskustvo. Jer, neće svi istovremeno doseći telesnu, mentalnu i emocionalnu zrelost.

Pre nego što u praksi provere "zabranjeno voće" tinedžeri bi trebalo saznaju koji rizik nosi prerano stupanje u seksualne odnose, naročito one nezaštićene. Osim neželjene trudnoće i polono prenosivih bolesti, među argumentima protiv ranog početka seksualnog života dr Ana Jovanović ističe:

- Ako devojčica stupi u seksulane odnose sa 15 godina, pri tome ne koristi nikakvu zaštitu, promeni ko zna koliko partnera, mogla bi vrlo neprijatno da se iznenadi kad sa 35 godina bude hteli da postanete majka. Jer, sigurno će dvadesetogodišnje seksualno iskustvo ostaviti posledice i na reproduktivni sistem. Savremena devojka sigurno je ugroženija nego što su bile njene vršnjakinje početkom prošlog veka. I tada su devojke stupale u odnose sa 15 godina, jer je telo bilo spremno za to, ali su one imale samo jednog partnera i rađale su decu sa 16,17,18 godina. A, ako se sa seksom počne rano, treba znati kako najbolje da se zaštiti zdravlje i sačeka period materinstva.

Naravno i da prvo seksualno iskustvo ne treba da se desi iz pomodarstva ili zato što vršnjaci pričaju da to rade, a u tom uzarstu se o seksualnim iskustvima po pravilu i ne razgovara iskreno. Drugo, devojčice ne treba da pristaju na seksualne odnose samo da bi udovoljile dečaku, ako same nisu spremne i ne žele to, ili zapravo i nemaju emocija. Vrlo često ta prva seksualna iskustva mogu kasnije da naprave različite psihološke traume.

Kad je o bolestima reč, najviše se treba čuvati virusa HIV i HPV. Nisu svi HPV virusi podjednako opasni, uglavnom zdravlje najviše ugrožavaju oni onkogeni. Međutim, dešava se da kod mladih koji imaju nezaštićeni seks i više partnera, lokalni imunitet u vagini sam ne eliminiše virus kada sa njim dođe u kontakt. Ovo je veoma važno, jer više od 80-90 odsto takvih infekcija organizam sam eliminiše. Ne treba zaboraviti ni na genitalni herpes, gonoreju, sifilis, koji vrebaju i danas i predstavljaju danak modernog društva i promiskuitetnog ponašanja.

VELIKI RIZICI ABORTUSA
Mada u Srbiji ne postoje zvanični podaci o broju abortusa devojaka mlađih od 19 godina, procenjuje se da se svake godine obavi oko 3.000 do 4.000 ovakvih intervencija. A svaki abortus koji se radi sa 15 ili 16 godina može da ostavi velike mentalne i psihološke posledice, ali i anatomske.
- Kad se iskomplikuje abortus, najčešće se za to krive ginekolozi - ističe dr Jovanović. - Međutim, treba znati da se obavljanjem hirurškog prekida trudnoće ugrožava opšte, pa samim tim i reproduktivno zdravlje. Može da se desi povreda organa male karlice, krvarenje, infekcija. Iako se radi sterilinim instrumentima, zahvat se obavlja u nesterilnoj sredini. Nekad, bez obzira što date antibiotike, ne možete da sprečite širenje infekcije. A kada posle 5, 10 ili 15 godina žena utvrdi da ima problema sa sterilitetom, uvek će se postavljati pitanje da li je to posledica abortusa u mladosti ili nije.

OPASNE POVREDE
Prerano stupanje u seksualne odnose, naročito između mlade devojčice i starijeg dečaka može da dovede do pucanja zida vagine.
- Reč je o mehaničkoj povredi koja mora da se zbrine u anesteziji i zahteva bolničko lečenje. Ta povreda ne mora da bude znak zlostavljanja, jer može da se javi i ukoliko mlađa devojčica doživi određenu vrstu seksa. Pucanje vaginalnog zida mora da se ušije u anesteziji, a može da bude vrlo dramatično
za okruženje, jer izaziva veliko krvarenje. U tim trenucima mladi moraju da budu pribrani i da što pre potraže lekarsku pomoć. Nikako pacijentkinju ne treba lečiti nekim alternativnim metodama, jer ruptura može da se zbrine jedino hirurški.

B.Laćarak

Broj 209
Za "Bilje i Zdravlje" govore:

Renata Ulmanski
Ana Štajdohar

Lečenje biljem
Zelena salata i rukola
Za laku noć i zdravo srce

Centar za hipertenziju
Lek po meri pacijenta

Alternativa
Zdravlje u čaju sa Midžora

Ojačajte imunitet
Gorko za top formu

Integrativna medicina
Pronađi lek u sebi

Glaukom
Tihi ubica vida

Gorušica
Požar u stomaku

Joga za oči
Tri jednostavne vežbe

Anketa
Šta biste žrtvovali zbog ljubavi?

Preduzetništvo
Domaći sapuni

Kamfor
Mirisne masaže

Selen
Moćan štit od raka

Zelena salata i rukola
Za laku noć i zdravo srce


-Žudnja za hranom
-Žuč traži kiselo

Prolećna jela
Zeleniš na 100 načina

Ishrana
Kako do vitke linije

Alternativa
Sirovo zdravlje čuva

Deca
U roditeljskom krevetu

Konjuktivitis
Uzrok bira lek

Adolescenti
Pravo vreme za prvi seks

Retke bolesti/ Fridrihova ataksija
Nema leka, ni slobode

Lepota
Zaštita od sunca

Anticelulit tretmani
Pokrenite cirkulaciju

Rekreacija
Vežbe za ramena i ruke

Niška Banja
Topla voda i leči i krepi

Preponska kila
Rez je najbolje rešenje

Seks i godine
-Želja nikad ne ugasne