Da li ste zainteresovani za pretplatu na kompletno izdanje "Bilja i zdravlja" u elektronskom obliku?
Da, svakako
Zavisi od uslova pretplate
Ne
Broj 209
aktuelno izdanje
Selen - Moćan štit od raka
Selen

Mnogobrojna klinička istraživanja sprovedena tokom poslednje dve decenije pokazala su da je oligoelement selen neophodan organizmu, da je moćan antioksidans, sprečava prerano starenje kože, mišića i mozga, učestvuje u prevenciji kardiovaskularnih bolesti i jača imunitet. Organizam ga, međutim, ne proizvodi pa njegova količina direktno zavisi od ishrane. O posledicama nedostatka, ali i moguće prekomerne količine selena u organizmu, kao i o ishrani neophodnoj da se obezbede neophodne dnevne doze razgovarali smo sa profesorom dr Mladenom Davidovićem, gerontologom iz Beograda.

- Kada je reč o selenu i njegovoj važnosti u organizmu najimpresivniji je podatak koji pokazuje da, kako u svetu tako i kod nas, najviše obolelih od karcinoma ima u krajevima gde selena nema u zemljištu ili ga ima vrlo malo. Nađeno je, naime, da obolelima od karcinoma nedostaje selen u serumu krvi. Osim toga, pokazalo se da pacijenti oboleli od ciroze jetre imaju manjak ovog elementa u krvnoj plazmi kao i da selena nemaju dovoljno oboleli od distrofije ili drugih mišićnih poremećaja, jer se on najviše koncentriše u mišićima. S druge strane nedostatku selena najpodložniji su oni koji su izloženi takozvanom oksidantnom stresu to jest pušači i stanovnici zagađenih sredina - kaže profesor Davidović i naglašava da je osim onih koji se nekvalitetno hrane, nedostatak ovog minerala imaju i oboleli od gastrointestinalnih bolesti naročito Kronove, kao i pacijenti kojima su odstranjeni delovi probavnog trakta.

- Organizmu je dovoljno ako se hranom dnevno uzme oko 40 mikrograma selena. Ali, sa godinama potrebe za ovim elementom rastu, pa je najpotrebniji starijima, budući da sve bolesti koje se u ovom životnom javljaju naglašavaju nedostatak selena. Po preporukama američkih lekara i istraživača iz 2000. godine, mladi od 14 do 18 godina trebalo bi da uzimaju 55 mikrograma dnevno, deca 20 do 30, trudnice 60 a dojilje 70 mikrograma selena. S obzirom na to da je veoma važan za zdavlje starijih, 70 mikrograma bi trebalo da uzimaju stariji od 65 godina, a čak 80 mikrograma oni koji su zakoračili u osmu deceniju - objašnjava naš sagovornik i podseća da, kada je o uzimanju selena reč, važi još jedno pravilo koje zavisi od načina ishrane.

- Zanimljivo je da ukoliko je hrana uglavnom bogata zasićenim masnim kiselinama iz namirnica životinjskog porekla, što je slučaj u Srbiji, neophodno je da se uzima malo više selena od propisanih dnevnih doza baš zato što je ovaj element moćan antioksidans - preporučuje profesor Davidović i naglašava da je "tanka linija" između nedostatka i viška selena u organizmu.

Simptomi nedostatka su:
* promena boje noktiju

* mišićna slabost

* slabost srčanog mišića.

Višak selena u krvi izaziva selenozu čiji su znaci
* gubitak kose

* bele pege na noktima

* "nemir" organa za varenje

* neprijatan zadah i znoj koji mirišu na beli luk

* mučnina

* osip

* blagi nemir i nervoza.

Profesor Davidović poručuje da je najbolje ako se selen uzima ishranom. Namirnice bogate ovim elementom su brazilski orah, riba (posebno losos), morski plodovi, kvasac, jaja i integralne žitarice, naročito zob, smeđa raž i semenke suncokreta.
- Ukoliko se uzimaju suplementi neophodno je da se striktno poštuju propisane dnevne doze. Jer, ukoliko selena ima previše u organizmu može da bude toksičan, što se dešava ukoliko se duže vreme uzima više od 0,9 miligrama selena dnevno.

Brani i čisti
- Selen je sastavni deo brojnih enzima. Prvenstveno aktivira enzim glutation peroksidazu koja deluje u odbrambenom sistemu, pa ako je nema dovoljno imunitet slabi. Osim toga, selen učestvuje u formiranju "ćelija čistača" koje su direktno angazovane u procesu odbrane tela od spoljašnjih štetnih faktora. Važan je i za pravilan rad enzima koji učetsvuju u metabolizmu masti i proteina. I enzim koji pretvara hormon štitaste žlezde tiroksin-T4 u trijodotironin (T3) je takozvani selenoprotein pa je važan i pacijentima kojima je zbog nedostatka joda smanjena funkcija štitaste žlezde - kaže naš sagovornik.

Istraživanja
Mnogo pažnje selen selen je "privukao" zbog moguće uloge u borbi protiv raka. Petogodišnje istraživanje američkih naučnika Univerziteta "Kornel" u Itaki pokazalo da uzimanje 200 mikrograma selena dnevno smanjuje ukupnu smrtnost od karcinoma za 39 odsto kao i učestalost raka:
* prostate za 63 odsto
* debelog creva i rektuma za 58 odsto
* pluća za 46 odsto.


J. Matijević

Broj 209
Za "Bilje i Zdravlje" govore:

Renata Ulmanski
Ana Štajdohar

Lečenje biljem
Zelena salata i rukola
Za laku noć i zdravo srce

Centar za hipertenziju
Lek po meri pacijenta

Alternativa
Zdravlje u čaju sa Midžora

Ojačajte imunitet
Gorko za top formu

Integrativna medicina
Pronađi lek u sebi

Glaukom
Tihi ubica vida

Gorušica
Požar u stomaku

Joga za oči
Tri jednostavne vežbe

Anketa
Šta biste žrtvovali zbog ljubavi?

Preduzetništvo
Domaći sapuni

Kamfor
Mirisne masaže

Selen
Moćan štit od raka

Zelena salata i rukola
Za laku noć i zdravo srce


-Žudnja za hranom
-Žuč traži kiselo

Prolećna jela
Zeleniš na 100 načina

Ishrana
Kako do vitke linije

Alternativa
Sirovo zdravlje čuva

Deca
U roditeljskom krevetu

Konjuktivitis
Uzrok bira lek

Adolescenti
Pravo vreme za prvi seks

Retke bolesti/ Fridrihova ataksija
Nema leka, ni slobode

Lepota
Zaštita od sunca

Anticelulit tretmani
Pokrenite cirkulaciju

Rekreacija
Vežbe za ramena i ruke

Niška Banja
Topla voda i leči i krepi

Preponska kila
Rez je najbolje rešenje

Seks i godine
-Želja nikad ne ugasne