Da li ste zainteresovani za pretplatu na kompletno izdanje "Bilja i zdravlja" u elektronskom obliku?
Da, svakako
Zavisi od uslova pretplate
Ne
Broj 213
aktuelno izdanje
Na Komovima je pravi život
Na čaju sa...Ljubomir Bandović, glumac
Foto: Milutin Labudović

Piše: Jelena Matijević Bilo koje glumačko odelo da obuče - ubedljiv je! I kao dobrica i nasilnik, naučnik i neobrazovan, knjaz i raja, policajac i kriminalac... Otkada je 1996. godine odigrao prvu ulogu u seriji "Gore-dole", glumac Ljubomir Bandović, raskošnim talentom i glumačkim bravurama osvaja ekrane i pozorišne scene, publiku i kritičare, kao i neke od najvećih glumačkih priznanja i nagrada. I dok se nedavno emitovala poslednja epizoda serije "Vojna akademija" u kojoj je igrao kapetana Žarca, Bandović je u selu Rožanci kraj Barajeva privodio kraju snimanje televizijskog filma "Čekrk" čija se premijera s jeseni očekuje na RTS. Čini se, da ne dozvoljava da ga uspesi i popularnost ponesu i neumorno radi.

* Kako i gde se odmarate?
- Idealan odmor je sa mojom malom porodicom, suprugom Tatjanom i našim psom Stojanom. Gde god i kad god, samo da smo zajedno.

* More ili planina?
- Mnogo volimo da idemo na ostrvo Naksos blizu Santorinija u Grčkoj, jer je raj na zemlji u kome svakog trenutka na plaži imate svojih 50 metara kvadratnih. Ali, pošto je daleko, idemo samo ako imam tri nedelje odmora. Inače, kada kažem odmor i priroda mislim na Komove, moju planinu, iznad moje Andrijevice. Tamo na visoravni Štavna ispod Komova su Vasojevićki i Kučki katuni. Moji su Vasojevićki, naravno (smeh)! E, mi tu imamo stan, kako inače nazivaju čobanske kolibe u katunima. Volim mnogo da odlazim tamo, ali nedavno su "doveli civilizaciju", vodu i struju, pa mi se više ne mili da odem. Tamo se živi, beru se borovnice, jašu konji, na dva kilometra kvadratna piju se različite izvorske vode, diše se, napriča s ljudima... Gore je život, a ovamo u gradu civilizacija vrti svoje klupko!

* Kada smo dogovarali intervju, rekli ste da smo na pogrešnom putu. Zašto?
- Zato što pušim i uglavnom sam mesožder. Najviše mi prija kad jedem meso. Znam da me ono čini nervoznim, ali bez mesa mogu da prođu doručak i večera, a ručak nikako. Postio sam nekoliko velikih postova i znam koliko su mi prijali, ali, jednostavno, nedostaje mi ukus mesa. Volim, pre svega, živo meso, najviše tartar i krvav biftek. Sve to vučem iz porodice. Jedan deda je bio mesar, a drugi pekar pa smo retko kad išli na pijacu po povrće, pošto je u kući uvek bilo hleba i mesa.

* Imate gene severa Crne Gore i juga Srbije. Čiji specijaliteti su prevagnuli u jelovniku?
- Vranjski, jer ima mnogo mesa i mesnih prerađevina pomalo začinjenih orijentalnom kuhinjom. Zato mi je vranjska kuhinja bliža. Uz to, dajte mi teglu ajvara, kašiku i hleba i - ćao! S druge strane, crnogorski sever jeste plodna, rodna zemlja na kojoj rađa svašta ali dok ima krompira, parče mesa, sira i skorupa - dovoljno je! A meni nije.

* Verujete li u tradicionalnu, narodnu medicinu?
- I u vranjskom i u andrijevičkom kraju ima onih koji mnogo znaju o lekovitom bilju. Sećam se da je baba pravila melem od meda i svinjske masti protiv nekih vrsta alergija i da su stariji koristili njen melem protiv hemoroida od meda, saća i lista duvana koji je, inače, odličan za zaustavljanje krvi i povlačenje proširenih vena. Eto, uvek sam ponešto znao o uzajamnoj vezi bilja i zdravlja (smeh). I moj kum ovde u Beogradu ima prodavnicu zdrave hrane i od njega saznajem šta je protiv čega dobro. Ovih dana, zbog kičme, pijem neke preparate s magnezijumom, jer hrskavicu čine gipkijom i izdržljivijom.

* Otkuda problemi s kičmom?
- To je "suvenir iz vojničkih dana" koji me povremeno prati pošto mi osciluje težina. Prošle godine sam smršao 22 kilograma, pa vratio...

* Kako ste smršali?
- Na odluku! Odlučio sam da ono što je bilo jedan zalogaj postane šest i da kad god napunim usta podignem glavu, jer tada žvaćem. Primenjivao sam i ono što sam u vojsci naučio i mnogo mi je prijalo, a to je uobročenje. Svakog dana jeo sam u isto vreme. Majka često kaže: "Znam te sine, moraš da se probudiš s odlukom". Izbegavam ovu odluku mesecima, ali kad se jednog dana "probudim" vodiću računa koliko jedem i fizički ću da se aktiviram. Povreda petog pršljena ograničava mi rekreaciju na plivanje i hodanje, pa ne stižem redovno da odlazim na bazen. Osim toga, kad imam snimanja, jedan dan snimam noću, drugi danju, ne mogu da se uobročim i ne plivam kontinuirano. Jednostavno, nemam vremena za neku ozbiljniju fizičku aktivnost.

* Ko odraste u Vranju ne može ostati bez sluha za muziku. Uživate li u muzici?
- Prija mi muzika koja u osnovi ima bluz, onaj sirovi sa jednim instrumentom ili samo glasom. U našoj muzici volim bluzere poput Tome Zdravkovića, Ljiljane Petrović Batler, Damira Imamovića sa sevdah bendom. To je čist bluz.

* Kako se vidite za 10 godina?
- S brkovima.

* Planirate li decu?
- Naravno, samo da se sve kockice sklope. Pa, nisam se ženio da bih okolo sa ženom šet'o (smeh).


Čovek s brkovima

* Brkovi su vam zaštitni znak. Kad ste odlučili da ih pustite?

- Moj đed, po kome sam dobio ime, očev otac Ljubo nosio je brkove. Nekako iz fazona, 1998. godine, pustio sam prve, kako ih zovem dečačke brčiće. Tada sam imao 22 godine i prvi mi je rođeni brat rekao: "Kako to tebi dobro stoji". Tako sam ih i ja nekako prihvatio. I ne smatram sebe glumcem s brkovima, nego čovekom s brkovima. Jer, nisam ih zbog posla pustio niti ću ih zbog posla obrijati. Osim ako ne vidim da je neophodno za ulogu, ako igram neku istorijsku ličnost bez brkova i uloga mi se svidi, a radi se o dobrom ugovoru, onda ću, naravno, da ih obrijem, ali na određeno vreme. Čekam neku ulogu koja će od mene zahtevati da ih skinem. Mada me reditelji najčešće i zovu zbog brkova, oni nekako daju karakter.

* Koji?
- Ne znam, moj karakter. Pokušavam da ih spojim s bradom mada mi nešto ne ide. Ali, polako. Ponosan sam na svoje brkove. Među kolegama i po gradu vidim da momci poslednjih godina masovno puštaju brkove. A kada sam ih ja pustio bio sam gedža u Beogradu.



Nešto sam i propustio

* Da ste rođeni ranije, koju bi ulogu iz naših kultnih filmova i serija, voleli da tumačite?
- Bilija u "Maratoncima" ili Brku, onog masnog, bezobraznog špijunčinu kojeg je Bata Stojković maestralno odigrao u filmu "Ko to tamo peva". U "Nacionalnoj klasi" voleo bih barem četiri uloge, najviše Papija, koga je tumačio Voja Brajović i Žiku, poverenog Bori Todoroviću. Morao bih još da razmislim, nisu me ovo ranije pitali. Obično se raspituju za uzore među velikanima našeg glumišta. Verujte mi, ako poređate sva ta imena, gde god da stavite prst biće mi uzor. Jer, svi su na svoj način maestralni i neprikosnoveni, da u njihovim ulogama ne mogu nikog drugog da zamislim. Svi su imali neku vrstu neposrednosti, tačnosti, svesti o situaciji i govornoj radnji. Ali, moram da kažem da ne zamišljam sebe u starim filmovima. Danas mi ponekad bude žao što nisam učestvovao u nekom savremenom filmskom ostvarenju. Dešava mi se da onako zdravo zavidim, da mi je žao što nisam učestvovao u nekom odličnom projektu. Jednostavno, umem sebi da priznam da sam neke stvari propustio.

Broj 213
Za "Bilje i Zdravlje" govore:

Nina Janković, glumica

Ljubomir Bandović, glumac

List vinove loze
Štiti srce i bubrege

Mirođija
I u čorbi i u apoteci

Fitoterapija
Čuvarkuća kožu čuva

Sakupljanje bilja
Junske lekovite trave

Kamen u mokraćnim putevima
Nije svaki za razbijanje

Aneurizma trbušne aorte
Bomba u stomaku

Hormoni i raspoloženje
Probudite optimizam

Reumatoidni artritis dece
Lekovi za novu nadu

Dioptrijske naočare i UV zračenje
Tamno staklo štiti oko

Proširene vene
Kesten i neven najbolji izbor

Naglo opadanje trepavica
Alergija ili infekcija

Bolovi u vratu
Ne biraju godine

Višnja
Čuva srce

Zova
Krepi celo telo

Klima uređaji i zdravlje
Razlika do 10 stepeni

Jela s tikvicama
Od salate do slatke pite

Jelovnik za dijabetičare
Ukusna hrana Mediterana

Jogurt i kiselo mleko
Za bolji rad creva

Alternativa
Narodni recepti za iritiranu kožu

Psihologija
U pomoć, hvata me panika!

Boginje u trudnoći
Rizične, ne i fatalne

Lepota
Iglicama do mladosti

Koža i sunčanje
Opasno i ispod suncobrana

Sunce i kosa
Nigde bez šešira

Rekreacija
Oslobodite se napetosti

Banja Vrdnik
Zaceljuje dušu i telo

Gojaznost i seks
Više kilograma, manje žara

Kvalitet voda
Birajte kupališta