Da li ste zainteresovani za pretplatu na kompletno izdanje "Bilja i zdravlja" u elektronskom obliku?
Da, svakako
Zavisi od uslova pretplate
Ne
Broj 213
aktuelno izdanje
Ne biraju godine
Bolovi u vratu
Piše: Ž. Radulović

Savremeni način života "obogaćen" je, osim svakodnevnog stresa i sve češćim bolovima u vratnom delu kičme. Uzroci ponekad nisu bezazleni i zato je neophodno da se ode kod lekara koji će da utvrdi preciznu dijagnozu. O ovim tegobama za "Bilje i zdravlje" razgovaramo sa primarijusom dr Ljubomirom Popovićem, specijalistom fizikalne medicine poliklinike "As medikus biorezonanca" u Beogradu:

- Najčešći uzroci bolova u vratu su degenerativne promene vratne kičme. Mogu da se šire prema jednom ili oba ramena, lopaticama ili prednjoj strani grudnog koša, a prate ih i ukočenost vrata kao i ograničeni pokreti vratne kičme. To stanje nazivamo bolni sindrom vratne kičme. Ako se bolovi iz vrata šire i u jednu stranu glave, mogu da se jave poremećaji vida, šum ili zujanje u ušima, smetnje da se održi ravnoteža, vrtoglavica, mučnina i povraćanje. U tom slučaju reč je o skupu simptoma koji nazivamo cervikocefalni sindrom. Bolovi u tom slučaju mogu da se šire u jednu ili obe ruke, sve do prstiju, može da se javi trnjenje u prstima i duž ruke, smanjena ili povećana osetljivost kože i gubitak snage u ruci. Tada govorimo o cervikobrahijalnom sindromu. Sva tri sindroma mogu da se jave bez obzira na godine.

Uzroci

Bolove u vratu mogu da prouzrokuju i bolesti drugih organa (pankreasa, žučne kese, srca i koronarnih krvnih sudova, pluća, glave), bolesti živaca (meningitis, neuritisi, radikulopatije, mijelopatije) kao i tumori. Od ostalih uzročnika trebalo bi da se pomenu i bolesti koštanomišićnog sistema, degenerativne promene vratne kičme, prenaprezanje, fibromialgija, upalne reumatske bolesti, loše držanje...
Degenerativne promene vratne kičme su daleko najčešći uzrok bolova u vratu. Nasleđe, složena građa i velika pokretljivost vratne kičme, uz opterećenost težinom glave s jedne i savremenim načinom života s druge strane, razlozi su za degenerativnih promena na vratnoj kičmi. Ne bi smele da se zanemare ni svakodnevne mikrotraume, do kojih dovodi sedeći rad s glavom u prisilnom položaju (na primer rad za računarom, vožnja automobila, višesatno gledanje televizora i neki hobiji). Neprilagođena visina radne površine i stola na radnom mestu, takođe, utiče da se dodatno napreže vratna kičma, kao i nekvalitetan noćni odmor na previsokom ili preniskom jastuku, kao i spavanje na stomaku.

Dijagnoza

- Posle dobro uzete anamneze, kliničkog pregleda i rendgena utvrđuje se dijagnoza, a retko su potrebni CT (kompjuterizovana tomografija), NMR (nuklearna magnetska rezonancija) i EMNG (elektromioneurografija) gornjih ekstremiteta. Važne informacije lekar može da dobije i od bolesnika - gde, kada i kako su počeli bolovi, na koji način se šire, je li postojao povod, na primer nagli trzaj ili trauma... Osim toga jesu li bolovi počeli naglo ili postupno, koji faktori pojačavaju ili smanjuju intenzitet bolova, da li su bolovi tupi, oštri ili sevajući, jesu li se pre pojavljivale iste tegobe, postoji li trnjenje ekstremiteta, da li pacijent boluje od drugih bolesti kao i načina na koji obavlja posao, na primer da li sedi, stoji, postoje li druga dodatna opterećenja... - kaže naš sagovornik.

Terapija

Doktor Popović objašnjava da se lečenje bolnog vrata razlikuje u akutnoj i hroničnoj fazi. U akutnoj, kad su bolovi intenzivni, a vratna kičma ukočena, cilj je da uminu bolovi i popusti mišićni spazam, odnosno da se prekine začarani krug: bol - spazam - bol. To se postiže lekovima koji deluju na bolnu i upalnu komponentu procesa i na popuštanje mišićnog spazma. U toj fazi potrebno je mirovanje vratne kičme a lokalno se primjenjuje i masaža ledom. U hroničnoj fazi, kad se smanji intenzitet bolova, a kičma postane pokretljivija, primenjuju se fizikalna terapija, masaža, elektroterapija i istezanje. Fizikalna terapija podrazumeva tople obloge i terapijski ultrazvuk koji služe kao uvod u kineziterapiju (terapiju pokretom i medicinsku gimnastiku). Vežbe istezanja, izometričke vežbe za jačanje mišića, rasteretne vežbe i vežbe držanja, rade se pod nadzorom fizijatra i fizioterapeuta. Bitno je da se istakne važnost medicinske gimnastike u vraćanju i održavanju normalne funkcije vratne kičme. Svakodnevno dvadesetminutno vežbanje održaće mišiće vratne kičme dovoljno snažnima da bi sačuvali funkciju i ublažili brojne traume kojima je vratna kičma svakodnevno izložena.

Broj 213
Za "Bilje i Zdravlje" govore:

Nina Janković, glumica

Ljubomir Bandović, glumac

List vinove loze
Štiti srce i bubrege

Mirođija
I u čorbi i u apoteci

Fitoterapija
Čuvarkuća kožu čuva

Sakupljanje bilja
Junske lekovite trave

Kamen u mokraćnim putevima
Nije svaki za razbijanje

Aneurizma trbušne aorte
Bomba u stomaku

Hormoni i raspoloženje
Probudite optimizam

Reumatoidni artritis dece
Lekovi za novu nadu

Dioptrijske naočare i UV zračenje
Tamno staklo štiti oko

Proširene vene
Kesten i neven najbolji izbor

Naglo opadanje trepavica
Alergija ili infekcija

Bolovi u vratu
Ne biraju godine

Višnja
Čuva srce

Zova
Krepi celo telo

Klima uređaji i zdravlje
Razlika do 10 stepeni

Jela s tikvicama
Od salate do slatke pite

Jelovnik za dijabetičare
Ukusna hrana Mediterana

Jogurt i kiselo mleko
Za bolji rad creva

Alternativa
Narodni recepti za iritiranu kožu

Psihologija
U pomoć, hvata me panika!

Boginje u trudnoći
Rizične, ne i fatalne

Lepota
Iglicama do mladosti

Koža i sunčanje
Opasno i ispod suncobrana

Sunce i kosa
Nigde bez šešira

Rekreacija
Oslobodite se napetosti

Banja Vrdnik
Zaceljuje dušu i telo

Gojaznost i seks
Više kilograma, manje žara

Kvalitet voda
Birajte kupališta