Da li ste zainteresovani za pretplatu na kompletno izdanje "Bilja i zdravlja" u elektronskom obliku?
Da, svakako
Zavisi od uslova pretplate
Ne
Broj 215
aktuelno izdanje
Blagodeti lekovitih voda
Ordinacija
Prolom banja

Iako Srbija ima oko 1.500 izvorišta lekovitih voda iz kojih svake sekunde ističe više od 2.000 litara vode, procenjuje se da se koristi samo pet odsto njihovih mogućnosti. S obzirom na to da su ovi izvori najčešće okruženi netaknutom prirodom i čistim vazduhom, prava je šteta što se njihove blagodeti često zapostavljaju i zaboravljaju kako za lečenje, prevenciju i rehabilitaciju, tako i za odmor i rekreaciju. O korisnom dejstvu na zdravlje i pravilnoj upotrebi lekovitih voda razgovarali smo sa dr Milisavom Čutovićem, profesorom balneoklimatologije Medicinskog fakulteta u Beogradu. On ističe da je mnogo vrsta lekovitih voda, ali bilo da su mineralne, termalne (tople) ili termomineralne, zahvaljujući hemijskom sastavu i fizičkim karakteristikama, krepe organizam i poboljšavaju zdravlje.
- Gde god ima lekovite vode sigurno ima i lekovitog blata, čija lekovitost i karakteristike zavise od kvaliteta vode i zemljišta. Sa druge strane, izvorišta gasova su retka u prirodi, ali su zato često rastvoreni u vodama, pa lekovite vode određene mineralizacije i karakteristika sadrže i gas. Od šest gasova najčešće rastvorenih u vodama, tri( ugljendioksid, vodonik sulfid i radon) su najbalneološkija to jest najviše se primenjuju, a vode koje ih sadrže su ugljenokisele, sumporovite i radonske - objašnjava naš sagovornik i naglašava da lekovite vode ispoljavaju lekovitost isključivo na mestima gde se pojavljuju, jer su svež, prirodan, biološki lek koji ne deluje nasilno i vezuje se za sve vrste receptora čuvajući i poboljšavajući zdravlje.
Kada je reč o primeni lekovitih voda obogaćenih gasom profesor Čutović podseća:

* sumporovite vode deluju na ceo organizam budući da sadrže sumpor za koji je dokazano da prodire kroz kožu na potkožna i neka dublja tkiva kao i na neurotransmitere. Najbolje deluju na mišiće, kosti i zglobove, to jest u lečenju reumatskih bolesti i stanja posle povreda i operacija. S obzirom na to da je antiseptik, sumpor reguliše metabolizam kože i leči promene na koži, poput gljivičnih i bakterijskih infekcija i psorijaze, a kao umirujući činilac leči i neke alergije. Donekle utiče i na metabolizam šećera jer podstiče proizvodnju insulina. Osim toga, sumporovite vode se koriste za ispiranje očiju i protiv konjuktivitisa, a jedna od najvažnijih i najfiziološkijih primena je u ginekologiji, jer sumpor koriguje ovulaciju i ne remeti vaginalnu floru

* ugljenokisele vode pre svega pomažu lečenje kardiovaskularnih bolesti, jer ugljendioksid izuzetno utiče na širenje i skupljanje krvnih sudova i ma koliko da je taj fini mehanizam oštećen ovaj gas može da ga oporavi a u nekim slučajevima i izleči. Zato ugljenokisele vode blagotvorno deluju na arterije, vene i srce, kao i protiv oštećenja perifernih krvnih sudova, naročito dijabetičara. Ove vode mogu i da se piju, jer smanjuju lučenje kiseline koja izaziva dispepsiju, pa se preporučuju obolelima od gastritisa i čira želuca i dvanaestopalačnog creva. Pije se pet puta dnevno po decilitar ugljenokisele vode, neposredno pre jela, uz jelo ili posle jela, ali se svaki decilitar pije sedam do 10 minuta, polako, gutljaj po gutljaj. Ukoliko neko ima čir želuca, pravilnim korišćenjem ovih voda, laganom rekreacijom i pravilnom ishranom, posle tri-četiri nedelje u banji biće „miran” celu godinu, jer je ovo lečenje najfiziološkije i najdugotrajnije deluje. Ukoliko su ugljenokisele vode i tople, a vrlo često jesu, pomažu i u slučaju reumatizma i postraumatska stanja. One kao sumporovite ne mogu da poprave promene na koži, ali pojačavaju njen kvalitet budući da pojačavaju kožno disanje i odstranjivanje negativnih produkata metabolizma kože.

* radonove vode tradicionalno se koriste za lečenje reumatizma, posttraumatskih stanja i kardiovaskularnih bolesti. Osim toga, odlične su za inhalacije, jer šire bronhije, popravljaju kvalitet disanja i razmekšavaju sekret pa se preporučuju obolelima od bronhitisa i astmatičarima.

KUPKE PO PRAVILIMA
- Lekovite vode se koriste ispijanjem, kupanjem, ispiranjem, irigacijama, inhalacijama i(li) korišćenjem blata. Iako do danas nije objašnjen način dejstva, smatram da se i ne mora po svako cenu objašnjavati, jer višemilenijumsko iskustvo potvrđuje njihovu lekovitost. Ali, da bi se od ovih voda imalo koristi treba da se upotrebljavaju po uputama stručnjaka, u nekom ograničenom periodu i nikako ne po ceo dan. Dovoljne su dve kupke dnevno, pre i posle podne, po 15-20 minuta ili ako lekar propiše po pola sata. Ako se propisane kupke ponavljaju svakodnevno, najmanje 12 a najviše 22 dana, poboljšanje se sigurno može osetiti - kaže prof. Čutović.

Banjski turizam u Sloveniji

Pravi recept za odličan banjski turizam srpskim banjama mogu da daju Slovenci.

Kupanje u crnoj termomineralnoj vodi u Termama 3000 krepi organizam, poboljšava cirkulaciju, a smanjuje bolove i napetost. Sa lekovitim blatom (peloidom) ublažava bolove i otoke i olakšava kretanje.

Mineralna voda u Radencima je po sadržaju ugljendioksida među najbogatijima u Evropi. Već 130 godina radenske mineralne kupke poboljšavaju cirkulaciju, regulišu krvni pritisak, smanjuju broj otkucaja srca, ublažavaju upale i osetljivost na hladnoću. Pijenjem se, pak, leče poremećaji rada bubrega, mokraćnih puteva i metabolizma, neutrališe se višak želudačne kiseline, smanjuje koncentracija mokraćne kiseline i rizik nastanka bubrežnog kamenca..

Termalni izvori u Ptuju posebno su delotvorni protiv reumatskih oboljenja kao i nekih neuroloških oboljenja.

Banovcima je priroda podarila dve vrste mineralne vode. Jedan izvor je bogat parafinskim jedinjenjima, a drugi ugljendioksidom. Voda je bogata i fluoridom i efikasna protiv reumatskih bolesti i posle operacija kostiju.Primenjuje se i u lečenju ginekoloških i oboljenja perifernog nervnog sistema, kao i stomačnih tegoba.

Izvori u Lendavi sadrže mnogo parafina koji stimuliše kožu i vraća joj mladalački sjaj. Pogodna je i za lečenje i ublažavanje reumatskih bolesti, postoperativnih stanja lokomotornog sistema i opekotina, a prija i obolelima od psorijaze.

U Velnes centru „Živa” na Bledu, uspešno se leče bolesti povezane stresom, iscrpljenost i neurovegetativni poremećaji, prija srcu, krvnim sudovima i nervima, a ako se pije blagotvorno deluje na želudac.

J. Matijević

Broj 215
PROVERENO
17 recepata protiv psorijaze

NA PLUS 35
*Čaša vode pre žeđi
*Sladoled sa biljem

MLADI A SEDI
Farba iz čajnika

MENTALNI FITNES
Kako se kuje sreća

KANTARIONOVO ULJE
- 100 g cvetova kantariona
- litar ulja kukuruznih klica
Cvet prelijte uljem, poklopite i dva sata držite na vodenoj pari. Potom procedite, naspite u flašu i dobro zatvorite. Koristi se za mazanje rana, posekotina, opekotina i drugih ozleda.


Za "Bilje i zdravlje" govore:

Dr Nada Macura,
portparol Hitne pomoći

Aleksandar Atanasijević,
odbojkaš


Lečenje biljem
*Travke za odmor
*Kantarion
*Žara najbolja trava

Istina o banjama
Lek koji teče

Bolesti kretanja
Oko sveta bez muke

Da li znate?
*Aspirin tera vitamin
*Mozak voli ribu


Lepota
*3 najbrža anticelulit tretmana
*Karboksiterapija
*Sredstva za sunčanje

Seks

Intima samo za dvoje