Da li ste zainteresovani za pretplatu na kompletno izdanje "Bilja i zdravlja" u elektronskom obliku?
Da, svakako
Zavisi od uslova pretplate
Ne
Broj 219
aktuelno izdanje
Lečenje biljem - Tinkture
Piše: B.Z.

Ekstrahovanjem presnog lekovitog bilja alkoholima različite koncentracije ili mešavinom alkohola i etra ili, u hitnim slučajevima, mešanjem ekstrakta biljke i alkohola, dobijaju se tečni lekovi poznatiji kao tinkture.
Kako objašnjava akademik Jovan Tucakov u knjizi „Lečenje biljem”, u našoj narodnoj medicini za pripremanje tinktura najčešće se koriste 40, 50 ili 70 procentni alkohol ili četrdeseto ili pedesetoprocentna domaća rakija, ali se vodi računa u kojoj koncentraciji se najbolje rastvaraju lekoviti sastojci neke biljke.
Obično se uzima deo lekovitog dela biljke i pet puta više rastvarača (alkohola, rakije), ali ako je reč o biljkama jakog dejstva kada se deo biljke ekstahuje sa 10 delova rastvarača. Ako nije drugačije naglašeno, tinkture se pripremaju raskišeljavanjem (maceracijom) usitnjenih delova biljke na sobnoj temperaturi. Propisana količina biljke i rastvarača stavi se u staklenu posudu i poklopi. Posle osam do 14 dana, tečnost se odlije, ostatak taloga procedi i obe tečnosti filtriraju.
Tinkture su veoma delotvorne kada se uzimaju samostalno ili nakapane u hranu i piće, jer se pripremaju od presnog lekovitog bilja i sadrže sastojke kao što su vitamini, pigmenti i enzimi koji bi se sušenjem bilja izgubili. Podsećamo na nekoliko najpoznatijih, najkorisnijih i najlekovitijih tinktura.

Valerijana ili odoljen (Valeriana officinalis)

Prepoznatljiva po belim ili ružičastim krupnim, štitastim cvastima, ova biljka cveta celog leta. Raste po vlažnim mestima i livadama pored reka i potoka. Lekovite osobine ima rizom sa korenjem izvađen u jesen kad zemlja ovlaži i omekša. Mlad koren sadrži etarsko ulje, skrob, sluzkafetaninsku kiselinu, soli, alkaloide i heterozide.

Koristi se:
* protiv srčane nervoze
* za umirenje želudačnih bolova
* da ublaži nesvestice
* protiv nervoze, napetosti i nesanice

Za miran san

- 20 g korena valerijane
- decilitar alkohola (70%)
Iseckan koren prelijte alkoholom i dobro zatvorite teglu. Posle 10 dana (u međuvremenu promešajte nekoliko puta varjačom) procedite, naspite u nekoliko manjih staklenih boca i dobro zatvorite. Pre spavanja na kocku šećera nakapajte 20-30 kapi i popijte čašu vode.
SAVET PLUS: Tinkturu čuvajte na hladnom i tamnom mestu.

Pitoma nana (Mentha piperita)

Raste i do 80 centimetara, ima razgranatu stabljiku i nazubljene listove jakog, prijatnog mirisa. Osim što obiluju veoma lekovitim etarskim uljem, listovi pitome nane sadrže i malo tanina i gorka jedinjenja.

Koristi se:
* za dezinfekciju
* protiv bolova
* da umiri "nervozno lupanje” srca
* za lečenje neuralgije
* protiv razdražljivosti
* da ublaži migrene

Zbogom migreni

- kašika listova pitome nane
- 2 dl alkohola (70 %)
Usitnjeno lišće stavite u staklenu flašicu, dodajte alkohol, dobro zatvorite i stavite na toplo mesto. Posle četiri do šest sedmica procedite, razlijte u manje bočice i čuvajte na tamnom mestu. Protiv migrene i glavobolje gazu ili lanenu krpu natopite tinkturom, kao oblog stavite na čelo i držite sve dok bol ne prođe.

Ruzmarin (Rosmarinus officinalis)

Zeleni, aromatični, tvrdi lekoviti listići ove biljke bogati su taninima, a sadrže i etarsko ulje, holin, saponozide, heterozide i jednu gorku materiju.

Koristi se:
* da poboljša rad jetre
* za snižavanje povišenih triglicerida i holesterola
* protiv sniženog pritiska
* da podstakne lučenje želudačnih sokova
* za bolju cirkulaciju
* protiv reume i neuralgije
* da normalizuje pritisak
* za masažu bolnih mesta

Da uminu bolovi

- 30 g listića ruzmarina
- limun
- 2 pločice kamfora
- 6 dl alkohola (96%)
U teglu stavite limun iseckan na kockice, usitnjene listiće ruzmarina i kamfor, prelijte sa tri decilitra alkohola, dobro zatvorite i stavite na osunčano ili toplo mesto. Posle 48 sati procedite, tečnost nalijte u flašicu, a talog prelijte preostalim alkoholom. Posle 48 sati procedite, „spojite” obe tečnosti, promešajte, naspite u flašice i čuvajte na tamnom mestu. Upotrebljavajte za masažu bolnih mesta (leđa, bokova, otečenih nogu...).

Žalfija (Salvia officinalis)

Presni lekoviti listovi ove biljke imaju sitne sekretorne žlezde sa mirisnim, isparljivim uljem „izvorom” žalfijinog mirisa i lekovitosti. Osim ulja, kadulja kako je još nazivaju, obiluje i taninima.

Koristi se:
* da spreči razmnožavanje mikroorganizama
* protiv upala krajnika, usne šupljine, želuca, creva i mokraćnih puteva
* za lečenje jetre i žučne kese
* da poboljša cirkulaciju

Za zdrava usta

- 1/2 l rakije (50%)
- listovi žalfije (ako je ubrana u proleće mogu i cvetovi)
U teglu zapremine 800 grama stavite iseckane listove žalfije (nemojte da ih sabijate), prelijte rakijom, dobro zatvorite i stavite na sunčano mesto. Posle četiri sedmice procedite i tečnost nalijte u tamnu bocu. Kašiku tinkture razređene s malo vode koristite za isopiranje grla i usta, a istovremeno pijte po kašičicu tinkture umešane u čašu vode ili neki čaj.

Hrastova kora (Quercus cortex)

Ubrana u jesen kad opadne lišće, glatka kora sa mladih stabljika hrasta izuzetno je lekovita. Sadrži mnogo hrastovog tanina, elagnu i galnu kiselinu kao i pektinske, slatke i gorke materije. Za tinkturu hrastove kore farmaceuti kažu da je „najpoznatije izvorište tanina za lekovite svrhe”.

Koristi se:
* da zaustavi unutrašnja krvarenja
* protiv upale creva i proliva
* za lečenje bolesti jetre
* da ojača jetru
* protiv kamena u žuči i bubregu

Pomozite jetri

- 20 g hrastove kore
- decilitar alkohola (70%)
Usitnjenu koru stavite u teglu, prelijte alkoholom i dobro zatvorite. Posle dve nedelje procedite i dve sedmice uzimajte 10-20 kapi rastvorenih u čaši vode, tri puta dnevno pre jela.

Broj 219
Za "Bilje i Zdravlje" govore:

Ljubica Arsić, pisac

Veroljub Milovanović, učenik majstora iz Šaolina

Fizička (ne)aktivnost i zdravlje
Ne budi lenj, pokreni se!

Tinkture
Kap po kap - zdravlje

Zatvor
Rešenje u tanjiru

Dijagnostika
Kontrola zdravlja ispred ogledala


Cistične izrasline - higromi
Ne pritiskaj!

Afazija
Pomozi mi da kažem

Krvni podlivi
Od modrice do kočnice


Nanomedicina
Školjka uništava rak!?

Šljiva
Lek u čvrstom i tečnom stanju


Biohemija
Određivanje nivoa mikroelemenata u krvi

Recepti
Zapečeno povrće

Zimnica
Miris leta u teglama

Deca/Učenje
Napravi plan za svaki dan

Škola roditeljstva
Polazak u vrtić

Etarska ulja
Bude čula i raspoloženje

Kapsula za hidrataciju
Vodena prašina za lepši ten


Lepota/Folikulitis
Higijena čuva kožu

Nega stopala
Počnite sa kupkom

Borilački sportovi
Jačaju i volju i telo


Banje/ Dvorovi
Lepotica u srcu Semberije

Hronobiologija
Izaberi pravo vreme

Ekologija/Ambalaža
Ceger čuva prirodu