Da li ste zainteresovani za pretplatu na kompletno izdanje "Bilja i zdravlja" u elektronskom obliku?
Da, svakako
Zavisi od uslova pretplate
Ne
Broj 220
aktuelno izdanje
Lečenje biljem - Bolovi u stomaku
Nana i seme lana mogu da pomognu kod bolova
Crni gavez (Symphytum officinale)

Piše B. Z.
Loše varenje, čir želuca ili dvanaestopalačnog creva, pojačano ili smanjeno lučenje želudačne kiseline, kao i upala jetre ili žučne samo su neki uzroci akutnog i hroničnog bola u stomaku. Tako na primer, u slučaju smanjenog lučenja želudačne kiseline, bolesnik oseća potmuo i tup bol u predelu želuca gotovo posle svakog obroka. Pacijenti koje muči zapaljenje debelog creva imaju jake bolove i grčeve u trbuhu, dok oni koji pate od upale žučne kese imaju konstantan bol pod desnim rebarnim lukom. Za lečenje ovih oboljenja neophodno je da pacijenta pregleda lekar i propiše terapiju koja često podrazumeva i uzimanje različitih biljnih čajeva kao pomoćnog lekovitog sredstva. Podsećamo na neke biljke i recepte za pripremanje čajeva koje je akademik Jovan Tucakov preporučivao protiv različitih bolova u stomaku.

Lan (Linum usitatissimum)

Stručnjaci kažu da je seme ove biljke "čitav arsenal veoma korisnih, važnih i raznovrsnih hemijskih materija". Obiluje sluzi, belančevinama i vitaminom F, to jest, linolnom i linoleinskom kiselinom. Lanena sluz je vrlo gusta i "žilava" i baš zbog te velike viskoznosti, veoma lekovita. Na oboleloj sluzokoži stvara takozvani neprekinuti film i potpuno je pokriva, oblaže i štiti ublažavajući upale.
Koristi se:
* za lečenje upale sluzokože usta, želuca i creva
* protiv katara organa za varenje
* da blago pročisti creva
* za lečenje čira želuca i dvanaestopalačnog creva
Zbogom čiru želuca
- kašičica lenenog semena
- kašičica dunjinog semena
- šolja čaja od kamilice
Hladnim čajem prelijte seme i povremeno promešajte drvenom kašičicom. Posle sat ocedite i popijte nezaslađenu tečnost pola sata pre jela. Pijte dve do tri šolje dnevno.

Lincura (Gentiana lutea)

Lekovitost korena ove planinske biljke koja se od davnina koristi u tradicionalnoj medicini, potvrdila je i nauka. Koren se vadi u jesen, jer tada obiluje lekovitim gorkim materijama i taninima.
SAVET PLUS: Lekoviti preparati lincure piju se isključivo pola sata do sat pre jela, a nikako za vreme ili posle obroka.
Koristi se:
* da pojača lučenje želudačnog soka
* za lakše i bolje varenje
* protiv proliva
* da "otvori" apetit
* za jačanje organizma

Pojačajte lučenje želudačne kiseline
- 30 g lincure
- 30 g kičice
- 30 g hajdučice
- 10 g iđirota
Sastojke usitnite i tri kašike mešavine prelijte s pola litra vode i na tihoj vatri kuvajte pet minuta u poklopljenom sudu. Sklonite sa šporeta, sačekajte da se ohladi, podelite u tri-četiri doze i popijte tokom dana, pola sata pre jela.

Crni gavez (Symphytum officinale)

Raste po vlažnim mestima, a koren izvađen u jesen sadrži mnogo lekovitih sastojaka. Obiluje sluzi, taninima, smolom, etarskim uljem, asparaginom, šećerom i alantoinom. Koren crnog gaveza, zahvaljujući alantoinu pomaže rast i deobu ćelija i obnavlja tkiva, što opravdava njegovu vekovnu upotrebu u narodnoj medicini za lečenje uboja i preloma.
Koristi se:
* za lečenje čira dvanaestopalačnog creva i želuca
* da zaleči gnojne rane
* protiv proliva
Izlečite čir dvanaestopalačnog creva
- kašika izdrobljenog korena crnog gaveza
- kašičica lanenog semena
- šolja čaja od kamilice
Pomešajte gavez i seme, prelijte hladnim čajem, posle sat procedite i popijte nezaslađenu tečnost pola sata pre jela. Popijte dve-tri šolje čaja dnevno.

Srčenjak (Polygonum bistorta)

Najčešće raste po vlažnim livadama, a lekovite osobine ima rizom izvađen u jesen. Sadrži mnogo tanina i skroba i malo galne kiseline i oksalata.
Koristi se:
* da izleči oboljenja kože i sluzokože
* za lečenje zapaljenja debelog creva (kolitisa)
* protiv proliva
Protiv kolitisa
- 25 g rizoma srčenjaka
- 25 g trave od srdobolje
- 25 g vranilovke
- 25 g kamilice
Sa pola litra hladne vode prelijte tri kašike mešavine i posle tri sata (povremeno promešajte drvenom kašikom), na tihoj vatri u poklopljenom sudu zagrevajte do ključanja. Sklonite sa vatre, sačekajte da se ohladi i uzimajte tri-četiri puta dnevno po čašicu čaja, pola sata pre jela.

Pitoma nana (Mentha piperita)

Najmirisnija, najprijatnija i najlekovitija od svih vrsta nane. Sadrži etarsko ulje, tanine i gorke materije.
Koristi se:
* za lečenje jetre i žučnih puteva
* da olakša varenje
* protiv gasova, nadimanja i grčeva u stomaku
* za bolji rad želuca
Zapaljenje žučne kese
- 200 g listova pitome nane
- 1,5 l vode
Listove nane prelijte ključalom vodom, odmah poklopite i posle dva-tri sata procedite. Nezaslađen čaj pijte tokom dana umesto vode.

Broj 220