Da li ste zainteresovani za pretplatu na kompletno izdanje "Bilja i zdravlja" u elektronskom obliku?
Da, svakako
Zavisi od uslova pretplate
Ne
Broj 220
aktuelno izdanje
Porodica jača od limfoma
Životna priča - Maja Kocić pobedila tešku bolest
Maja Kocić

Piše: B. Laćarak

Za limfom, peti po učestalosti kancer u svetu, Maja Kocić (40) iz Niša prvi put je čula 2003. godine kada joj je lekar saopštio od čega boluje. Nije se uplašila, jer o ovoj nolesti ništa nije znala. Tek kad je počelo lečenje i javile se prvi komplikacije, uvidela je da se upustila u mukotrpnu borbu da opasnim i izuzetno teškim oblikom raka limfnih ćelija. Srećom, iz te bitke je izašla kao pobednik, ali i danas su još živa sećanja na trenutke nemoći i neizvesnosti tokom lečenja.
Svesna je, priznaje, da je za komplikacije koje su usledile sama kriva, jer nije obratila pažnju na simptome koji su, u njenom slučaju, trajali šest meseci.
- Kada sam se javila lekaru bolest je već prilično zahvatila mnoge organe, a sve zbog moje nemarnosti i neznanja - kaže u razgovoru za „Bilje i zdravlje” Maja Kocić, inženjer elektronike u penziji i zakonski zastupnik Udruženja pacijenata lečenih od limfoma LIPA. - Terapija je išla nekim potpuno drugačiji tokom, bila je mnogo teža i duža nego što bi bila da sam se javila na vreme, kada sam osetila prve simptome. U stvari, mislim da sam kod lekara otišla kada se stanje drastično pogoršalo, umor koji sam osećala postao nepodnošljiv, a bolovi u kuku neizdrživi.
A sve je počelo obilnim noćnim znojenjem, osećala je konstantnu malaksalost i umor. Imala je vrtoglavice i glavobolje, uveče je često merila blago povišenu temperaturu 37,2 ili 37,3 stepeni Celzijusa. Kako je limfom koji je počeo da joj razara zdravlje bio izuzetno agresivan i naglo se uvećavao, brzo su nastupile i komplikacije. Njoj je prvo udario na kosti, najintenzivnije na kuku, zatim se javio izliv u plućima, koja su se napunila vodom, javile su se žlezde po abdomenu.
- Bilo je zahvačeno skoro sve. Srećom, kada sam otišla kod lekara odmah je posumnjao na limfom, tako da nisam gubila dodatno vreme na traženje dijagnoze, već je lečenje odmah započeto. Prvo zračenje, pa hemioterapija i na kraju transplantacija matičnih ćelija. U mom slučaju rađena je autologna transplantacija, odnosno sama sebi sam bila davalac. Dve godina nakon ove intervencije primala sam održavajuću, ciljanu biološku terapiju monoklonskim antitelima. Od tada se osećam sasvim dobro, imam neke manje probleme, ali mislim da nije ništa strašno. Sada živim punim plućima, jer sam uverena da je bolest i sve što ide uz nju, ostalo iza mene.
Najveću podršku, snagu i motiv da istraje u nekad veoma neizvesnoj borbi sa limfomom bila joj je porodica, najviše deca koja su tada još bila mala.
- Svi bolesnici sa limfomom tokom lečenja dođu do tačke kada posustanu, kada više ne mogu. Desilo se to i meni. Ali, nisam se predala. Meni su deca bila najjači motiv, ali i drugi članovi porodice, roditelji, prijatelji.
Od završetka lečenja je prošlo kritičnih pet godina kada bolest može da se vrati, i sa zdravstvenog aspekta Maja se oseća savršeno. I ne propušta da se uveri u to na redovnim kontrolama koje su joj zakazane na svakih šest meseci. Tada obavezno radi krvnu sliku i kompletnu biohemijsku analizu, rentgen pluća, ultrazvuk abdomena, a kako je problem bio najizraženiji na kostima kuka, i rendgen ove regije. Na godinu dana radi i posebnu analizu monoklonalnost na VMA.
- Radujem se svakom danu kao da je poklonjen - ističe Maja Kocić. - To je verovatno karakteristično za sve koji prođu kroz neki težak period u životu. Radujem se čak i malim stvarima, koje ranije nisam primećivala. Prolazite tako pored njih, u gunguli, trci, gužvi i ne primećujete ih, a one su tako važne.

LIPA
Udruženje lečenih od limfoma LIPA osnovano je 2006. godine sa ciljem da se pacijneti koji su lečeni od ove bolesti druže, razmenjuju iskustvo i da savetima i korisnim informacijama pomognu onima koji se trenutno leče, njihovim porodicama i prijateljim.
-Ljudi u Srbiji nisu dovoljno informisani o ovoj bolesti - ističe Maja Kocić. - Istraživanja su pokazala da čak 55 odsto naših građana nije čulo za reč limfom, a još manje njih zna da je to jedna vrsta kancera. Važno je da stalno ukazujemo na simptome ove bolesti jer je u nekim slučajevima vreme koje se izgubi u neznanju - presudno!

SIMPTOMI
Najčešći simptomi limfoma su:
* bezbolno uvećane žlezde, najčešće na vratu, ali i ispod pazuha i u preponama
* obilno noćno znojenje
* blago povišena telesna temperatura
* malaksalost
* glavobolje
* vrtoglavice
* za kratko vreme nagli gubitak težine, bez držanja dijete
- Ovi simptomi nisu specifični, i mogu da ukazuju na neka manje ozbiljna stanja, kao što su grip, virusne infekcije ili alergije - ukazuje Maja Kocić. - Zato se, najčešće, i odlaže poseta lekaru. Čak 57 odsto obolelih se jave lekaru do šest meseci nakon pojave prvog simptoma, 26 odsto čeka između šest meseci do dve godine, a čak 11 odsto simptome ignoriše duže od dve godine. Limfom može da bude spororastući, ali i agresivan, brzporastući i gubljenje vremena može da utiče na ishod lečenja.

Broj 220