Da li ste zainteresovani za pretplatu na kompletno izdanje "Bilja i zdravlja" u elektronskom obliku?
Da, svakako
Zavisi od uslova pretplate
Ne
Broj 103
aktuelno izdanje
Čuvari dečjih osmeha!
Odrastanje

Piše:C. Rabrenović

Deca su neprocenjivo blago, a njihov osmeh i radost potvrda su stare izreke da je od kolevke pa do groba najlepše đačko doba! U beogradskoj Osnovnoj školi "Svetozar Marković" u okviru izbornog predmeta već petnaestak godina pod pokroviteljstvom UNICEF-a deluje radionica za podsticanje razvoja dece po programu "Čuvari osmeha" psihologa Nade Ignjatović Savić. Cilj je da se podstakne psihički razvoj dece različitih uzrasta.
Voditeljka ovog programa učiteljica Svetlana Babić, otkriva male tajne ove neobično uspešne psihološke radionice kroz koju je do sada prošlo na stotine dece.
- Radi se u manjim grupama od dvanestak mališana - kaže naša sagovornica. - Tokom časa deca sede u krugu kako bi mogli da se dobro vide i odgovaraju na pitanja koja međusobno postavljaju. Kroz igru razmenjuju vlastita iskustva i znanja, čime se uspešno uspostavlja emocionalna stabilnost. I stovremeno prevazilaze se neprijatna psihička stanja kao što su bes, ljutnja ili strah. Oni uče kako da unaprede veštinu samoizražavanja, ali i sporazumevanja sa drugarima i odraslim.
Nema gotovih rešenja i "ispravnih odgovora". Deca imaju slobodu da govore sasvim otvoreno, kao i slobodu da ćute! Mogu da iskažu svoj stav, pod uslovom da ne podrazumeva vređanje, agresiju, ispravljanje ili dopunjavanje, grdnju ili nepotrebnu hvalu. Tragaju kako da spoznaju vlastite greške i pokušavaju da nauče kako da razrešavaju određene situacije ili probleme.
- Naglašava se proces otkrivanja i saznavanja. Zadatak voditelja je da sasluša i da otvoreno prima i uvažava ono što deca saopštavaju. Budimo želju mališana da razmenjuju iskustva sa drugarima. Usmeravamo razgovor bez pritiska, na nivou podrške i podsticanja, uspostavljamo obostrano poverenje. I, što je najvažnije, pružamo podršku i ohrabrenje detetu.
Deaca se uče da savladaju teškoće, da uživaju u postignutim rezultatima. Neguje se razumevanje, tolerancija i saradnja. Program je koncipiran na simboličkom izražavanju, kroz crtež, pantomimu, dramski nastup. Tu su i određene vežbe opuštanja i igre, pokreti koje pomažu da se deca oslobode napetosti i da osmeh i dobro raspoloženje živi u grupi.
- U dosadašnjem pristupu, kad se pojavi problem, utvrđivala se krivica i krivac. Isleđivalo se ko je prvi počeo i zašto! U našim radionicama posvađanim drugarima se predlaže da se umire kako bi mogli da porazgovaraju i pronađu uzrok svađe. Oni sami raspletu situaciju, tako što iskažu neiskazano, i na taj način shvate iz koje emocije je neko nešto uradio.
Potrebno je da deca jasno predstave svoje unutrašnje stanje. Važno je da imenuju osećanja, jer deca su često zbunjena. Interestan je govor tela, i kako prepoznati signal. Igra "ogledala" pomaže da imitiraju jedni druge i da kroz mimiku oslikaju raspoloženje.
- Važno je da se osećanja izbace na površinu, da se kažu, prepoznaju, najviše zbog njih ali i zbog komunikacije sa drugima. Prati se razvojni proces i kako reaguju na problem, kako ga rešavaju. Saradnja je uspešna kada nauče da razumeju drugog, da se stave u njegov položaj, da saslušaju ostala mišljenja... Jer više glava pametnije misli, a kroz igru se lakše traga za rešenjima i nalaze odgovori.


SNOVI
Koristi se i metoda takozvane "vođene fantazije", kada deca u mašti odlaze na određena mesta za opuštanje. Tom mestu daju ime, biraju sa kim bi voleli tamo da odu i koje boje bi koristili da oslikaju to mesto iz mašte. Izmišljenja mesta i likovi sastavni su deo priče o rešavanju problema. Igra pantomime podstiče kreativno rešenje određene situacije. Snovi i crtanje snova nude mogućnost da se na potpuno nov način pristupi upoznavanju deteta.

PRAVILA IGRE
- Stvoriti prijatan ambijent
- Ne podizati glas
- Objasniti pravila
- Smeh, ali bez podsmeha
- Slušati jedni druge
- Bez "ispravnih odgovora"

Broj 103

Ivana Knežević
U glumačkom poslu nema bolesti

Sočivo
Uzda za šećer i holesterol

Bahove esencije
Emocije na cvetnoj terapiji

Istine i zablude
Čokolada je lekovita!

Dr Jagoda Jorga
Gojaznost bolest modernog čovečanstva

Dr Vječeslav Marejev
Srce u opasnom mlinu

Krompir
Čuvar srca i raspoloženja

Zeleniš
Za jaču krv

Kamilica
Leči ogledalo duše

Homeopatija
Lek po meri pacijenta

Depresija
Let na krhkim krilima

Celijakija
Kad je strašno i brašno

Štucanje
Hik zbog punog stomaka