Da li ste zainteresovani za pretplatu na kompletno izdanje "Bilja i zdravlja" u elektronskom obliku?
Da, svakako
Zavisi od uslova pretplate
Ne
Broj 103
aktuelno izdanje
Hik dijagnoza
Štucanje

Piše: BZ

Štucanje nastaje zbog grča dijafragme koji je najčešće bezazlen, izazvan neodgovarajućom hranom i prepunim želucem, hladnim pićima ili nekim emotivnim stresom. Ali ukoliko potraje, može da bude povezano i sa drugim oboljenjima. Ponekad je to ozbiljan znak koji ukazuje na nadražaj u centralnom nervnom sistemu, razna oboljenja u predelu ždrela, jednjaka, želuca i drugih trbušnih organa.
Stručna definicija štucanja glasi "nevoljna kontrakcija praćena naglim zatvaranjem glasnih žica", do koje dolazi usled nadražaja nerava ili moždanih centara koji kontrolišu mišiće disajnih organa.
Ozbiljnije bolesti koje mogu da uzrokuju štucanje su: upala pluća, uremija, poremećaji jednjaka i želuca, upala pankreasa, poremećaji jetre i žuči, alkoholizam, pa čak i tumori. Česti napadi štucanja u kombinaciji sa smanjenjem telesne mase i teškoćama prilikom gutanja, mogu da budu znak raka jednjaka. Kod većine ovih pacijenata simptomi se pojave tek posle tri meseca, kada je bolest već dobro napredovala. Povezanost štucanja i raka jednjaka lekari objašnjavaju delovanjem nerva koji se nalazi u dijafragmi.

Dosadno grčenje dijafragme svakome ide na živce, bez obzira čime je izazvano. Ljudi se protiv te napasti bore na različite načine. Evo nekih od uobičajenih načina za manje-više efikasno sprečavanje i zaustavljanje štucanja:

ZADRŽAVANJE DAHA
Ovaj jednostavni metod zasniva se na činjenici da visoka koncentracija ugljendioksida u krvi sprečava štucanje. Sličan efekat postiže se i disanjem u papirnu kesu.

KOMBINOVANO
Za zaustavljanje štucanja neki predlažu i poticanje povraćanja, povlačenje jezika unazad, pritiskanje očnih jabučica ili grudne kosti.

LEKOVI
Protiv štucanja prepisuju se i razni lekovi, među kojima su najbrojniji amfetamini i narkotici.

HLADNI NAPICI
Štucanje može da se zaustavi i brzim ispijanjem hladne vode ili nekog negaziranog napitka, ili gutanjem komadića suvog hleba.

ČAJ OD ANISA
Štucanje prestaje ako se popije šoljica toplog anisovoga čaja (kašičicu anisa preliti sa 2 dl kipuće vode, procediti i posle deset minuta popiti).

SIRĆE I ŠEĆER
Na kockicu šećera sipati nekoliko kapi jabukovog sirćeta i polako otopati u ustima. Ili naglo progutati jednu kašičicu ovog sirćeta.

ALTERNATIVA
Ako ništa od toga ne pomogne, probajte staru metodu "iznenadnog prepada" koje treba da stegne dijafragmu.

OPERACIJA
Električna stimulacija
Američki hirurzi sa Louizijana univerziteta uspeli su operativnim putem da izleče od štucanja pedesetogodišnjeg Teksašanina koji je pune dve godine patio od ove neugodne zdravstvene tegobe. Napad štucanja se kod Šona Šafera pojavio posle moždanog udara. Njemu je u predelu vrata ugrađen sićušni uređaj koji električnim impulsima deluju na oštećeni nerv u mozgu.

TEORIJE
Morska navika
Neki naučnici smatraju da je štucanje posledica toga što su daleki ljudski preci živeli u moru. Dok drugi tvrde da je štucanje genetski uslovljeno kod sisara, koji pri dojenju prave pokrete jako slične onim koji nastaju štucanjem.

NAJDUŽE MUKE
Najduži napad štucanja imao je Amerikanac Čarls Ozborn iz Antona, koji je počeo da štuca 1922. godine prilikom pokušaja da podigne neki teret, i nije prestajao punih pedeset godina! Tokom prvih nekoliko decenija štucao je 40 puta u minuti, da bi kasnije nešto usporio taj neugodni ritam.

BIZARNO
Kolumbijac Rafael Vargas sasvim je slučajno ubio svoga sinovca Davida Galvana, kada je u njega dobronamerno uperio pištolj kako bi ga uplašio i tako mu zaustavio napad štucanja. Posle toga je u šoku izvršio samoubistvo. Ova bizarna porodična nesreća dogodila se u jednom kafiću u kolumbijskom lučkom gradu Barankuili. Posle kraće istrage lokalnoj policiji je samo preostalo da zaključi kao se radilo o nesrećom slučaju, jer su očevici potvrdili da je pištolj sam opalio.

Broj 103

Ivana Knežević
U glumačkom poslu nema bolesti

Sočivo
Uzda za šećer i holesterol

Bahove esencije
Emocije na cvetnoj terapiji

Istine i zablude
Čokolada je lekovita!

Dr Jagoda Jorga
Gojaznost bolest modernog čovečanstva

Dr Vječeslav Marejev
Srce u opasnom mlinu

Krompir
Čuvar srca i raspoloženja

Zeleniš
Za jaču krv

Kamilica
Leči ogledalo duše

Homeopatija
Lek po meri pacijenta

Depresija
Let na krhkim krilima

Celijakija
Kad je strašno i brašno

Štucanje
Hik zbog punog stomaka