Da li ste zainteresovani za pretplatu na kompletno izdanje "Bilja i zdravlja" u elektronskom obliku?
Da, svakako
Zavisi od uslova pretplate
Ne
Broj 223
aktuelno izdanje
Kašika sirupa daje snagu
Jačanje imuniteta
Kičica (Erythraea centaurium)

Da biste izbegli zimske prehlade koje slabe otpornost organizam i "otvaraju put" drugim tipičnim zimskim oboljenjima, najbolje je da je imunitet ojačate pomoću lekovitog bilja. Da izbegnete sve "zamke virusa", osim čajeva pomoćiće i brojni preparati poput sirupa, medovina, vina i travarica. Kada je o biljkama reč, važno je da ih pravilno odaberete, jer se za jačanje otpornosti organizma koriste trave gorkog, oporog ukusa, koje obiluju taninima, vitaminom C kao i gorkim materijama. Važno je i da pripremljene lekovite preparate uvek uzimate pre jela, osim ako nije preporučeno drugačije. Za ovu namenu, dobro bi bilo da u kućnoj apoteci uvek imate koprivu, cvet zove (bazge), kamilicu, stolisnik, lipu, majčinu dušicu i šipak. Osim ovih podsećamo i na neke druge biljke koje je za jačanje imuniteta preporučivao akademik Jovan Tucakov u knjizi "Lečenje biljem".

Zimzelen (Vinca minor)
Raste po obodima šuma, pored stena i zidova. Lekovite osobine imaju listovi ove zimzelene biljke. Obiluju vitaminom C, a sadrže i alkaloide, heterozide, urealnu kiselinu, sitosterol i tanine.

Koristi se:
* da poboljša imunitet
* za jačanje organizma
* protiv nagomilavanja otrova u telu
* da "čisti" krv

Vino

- 80-100 g listova zimzelena
- litar crvenog vina
Usitnjene listove zimzelena stavite u teglu, prelijte vinom i dobro zatvorite. Smesu povremeno promućkajte, posle 10-15 dana procedite i uzimajte tri-četiri puta dnevno, po kašiku vina pre jela.

Kičica (Erythraea centaurium)
Ova "gospodarica" vlažnih planinskih livada obiluje gorkim heterozidima kojih najviše ima u stabljici, a najmanje u listu. U narodnoj medicini vekovima se koristi za pripramenje čaja, lekovitog praška, vina i tinktura.

Koristi se:
* za jačanje otpornosti organizma
* protiv groznice
* da oporavi organizam
* za lečenje malokrvnosti

Ojačajte organizam

- 20 g kičice
- 20 g lincure
- 20 g iđirota
- 20 g gorke deteline
- 20 g kore gorke pomorandže
- litar komovice
Usitnjene sastojke dodajte komovici i dobro zatvorite flašu. Posle osam do 10 dana (flašu često protresite) procedite i uzimajte po kašiku travarice, pola sata pre jela.

Smrča (Picea abies)
Iglice na izdancima ovog zimzelenog drveta bogate su vitaminom C, a sadrže i gorke materije, smole, šećer, etarsko ulje, tanine, belančevine i karotin.

Koriste se:
* za jačanje imuniteta
* protiv iscrpljenosti organizma

Sirup

- smrčine iglice
- šećer
U staklenu teglu naizmenično stavljajte iglice i šećer (red po red). Napunjenu teglu odmah stavite na dobro osunčano mesto i zatvorite, a smesu povremeno promešajte. Kad se istopi sav šećer, procedite sirup i uzimajte kašiku-dve dnevno, pre jela.

Lucerka ili pitoma detelina (Medicago sativa)
Ova biljka ima izuzetnu hranljivu, energetsku i biološku vrednost, a stručnjaci tvrde da je pravi “arsenal" važnih lekovitih sastojaka. Listovi obiluju belančevinama, hlorofilom, ksantofilom, provitaminima A i D, vitaminima B, C i K, kalcijumom, gvožđem, aminokiselinama kao i limunskom, jabučnom i malonskom kiselinom.

Koristi se:
* za čišćenje krvi
* protiv dejstva mikroba
* da ojača organizam

Medovina

- 250 g osušenog mladog lista lucerke
- litar destilovane vode
- 2 kg livadskog meda
Lucerku prelijte vodom i kuvajte na tihoj vatri. Posle 60 minuta, sklonite sa vatre, sačekajte da se prohladi do 35-40 stepeni i procedite. U tečnost dodajte med, promešajte i uzimajte po dve-tri kašike medovine tri puta dnevno posle jela.
SAVET PLUS: S obzirom na to da nije škodljiva, lucerka se može svakodnevno i dugotrajno upotrebljavati.

Oskoruša (Sorbus domestica)
Zreli plodovi ovog šumskog drveta obiluju vitaminom C, a sadrže i organske kiseline (limunsku, jabučnu i vinsku), pektin, tanine, šećer sorbozu i karotinoide.

Koristi se:
* za osvežavanje organizma
* da ojača imunitet
* protiv taloženja otrova u jetri

Sok

- litar svežeg soka oskoruše
- kilogram meda
Sok i med dobro promešajte i čuvajte u zatvorenoj staklenoj posudi. Uzimajte 10 dana po decilitar soka, podeljen u tri doze (pre doručka, ručka i večere).

Broj 223
Poznati o zdravlju
Mirka Vasiljević, glumica
Dragan Mićanović, glumac

Alternativa
Jabukovo sirće leči psorijazu

Ishrana
Male tajne presne trpeze

Alternativa
-Žive bube protiv raka
Elektromagnetna zračenja
Antene nad desetkuju

Imunitet
*Kašika sirupa daje snagu
*6 tajni dobrog zdravlja

Prevencija raka debelog creva
Štit od povrća

Endokrinologija
Šta je braon masno tkivo

So i zdravlje
Najzdravije neslano

Kad se piju analgetici
Vrsta bola bira lek

Erektilna disfunkcija
Medicina ruši tabu

Zašto slabi sluh?
Čuvajte se buke!

Keleraba
Severni limun tera rak

Banana od A do Š
Slasna i korisna

Ljutnja bez razloga
Hormoni prave svađu

Ordinacija
Odvikavanje od pušenja

Jela od plodova jeseni
Od paštete do kolača

Lekovita ulja
Zlatni čuvari zdravlja

Pedijatrija
Krvave stolice beba i dece

Dečji strahovi
Volite
tešite
razumite...

Probiotici za vaginalnu primenu
Štit protiv infekcija

Dijagnostika
Test oralne tolerancije glukoze

Estetske operacije
Rez samo za zdrave

Nega
Lepota iz kuhinje

Alternativa
Tai či i ćigong za jesenje čišćenje organizma

Banja Junaković kod Apatina
Lek teče ravnicom

Lekoviti izvori/Maglič banja
-Živa voda za žive rane
Jezik cveća
Reci mi to cvetom