Da li ste zainteresovani za pretplatu na kompletno izdanje "Bilja i zdravlja" u elektronskom obliku?
Da, svakako
Zavisi od uslova pretplate
Ne
Broj 226
aktuelno izdanje
Dobrota čini ženu lepom
Na čaju sa...Jadranka Jovanović, primadona
Jadranka Jovanović

Čuvena primadona ili kako poštovaoci opere kažu, diva Jadranka Jovanović, pleni vedrinom, neposrednošću i prirodnošću i van scene. Nedavno je, na daskama Narodnog pozorišta u Beogradu, posle 17 godina ponovo nastupila kao Prinčipesa, u operi "Andrijana Lekuvrer", a već sledeće godine pripremaće nastup za njujorški "Karnegi hol".
Počela je da se bavi muzikom sa pet godina još tada verujući u sebe. Ali, bez obzira na mnogobrojne uspehe u karijeri, u razgovoru za "Bilje i zdravlje" kaže da je sin Vukan njeno najveće životno delo, a porodica najtoplije utočište...
*Šta Vas profesionalno okupira ovih dana?
- Moj novogodišnji koncert u Šapcu, gde uvek rado odlazim i gde imam divnu publiku, a očekuje me još nekoliko gostovanja do kraja decembra. Inače me profesionalno uvek okupira nekoliko stvari: radim jedan nastup, a organizaciono pregovaram za drugi, unapred nekoliko meseci ili godinu dana...To je moja svakodnevica i nije lako tako živeti na duge staze, jer zahteva da budete veoma vredni, ozbiljni i profesionalni, veoma analitični, intuitivni, da imate svoj stil.
*Koji Vas je dogadjaj iz karijere oduševio, razgalio?
- Toliko je bilo putovanja, susreta, svetskih nastupa. Ipak, jedan detalj, nebitan za karijeru, a ljudski topao, prati me poslednjih nekoliko godina. Kada sam prvi put pevala u Rio de Žaneiru imala sam frapantu scenu na kraju čina, u jednoj efektnoj pozi sa fantastičnim osvetljenjem... Iz bar 500 grla prolomilo se: "Bravo", kao najjači prasak i cela sala bila je na nogama. Dobila sam novi ugovor, bila na naslovnoj strani njihovih novina "Jornal do Brasil". Ali, sve to zasenila je jedna gospodja koja mi je prišla, predstavila se kao Stela i rekla da je iz Srbije, da više od 20 godina živi u Riju i da nikad nije bila ponosnija nego te večeri. Posle večerе koju je priredila u moju čast poklonila mi je jevrejski svećnjak - menoru. Dala mi ga je s takvom ljubavlju, s takvim emocijama... Život me je odveo u druge krajeve sveta, ali taj poklon još stoji u mojoj kući i nema dana da ne pomislim na tu ženu. Dobijala sam mnogo poklona, ali sam kroz taj gest shvatila lepotu ljudskosti, plemenitosti.
*Najveća svetska operska diva za Vas je...
- Marija Kalas. Ostala je zauvek da svetli, jedinstvena, neponovljiva, najveća, možda i zbog svoje tragičnosti. Prošle godine u "Metropolitenu" u Njujorku očarala me je Ana Netrepko, savremena istinska diva, čija lepota isijava i fizički i kroz njene arije.
*Šta Vam je najvažnije pred nastup, kako se pripremate?
- Važno mi je da sam naspavana, zdrava, rešena da izvučem poslednji atom snage iz tela i kad se ne osećam najbolje. Ako ste već odabrani da darujete umetnost, data vam je i samodisciplina, moć, samo ih treba "negovati".
*Živeli ste jedno vreme u inostranstvu. Koja je zemlja, grad, predeo, ostavio najjači utisak na Vas i zašto?
- Rio de Žaneiro.
*Šta je Vam je najviše u belom svetu nedostajalo iz rodne Srbije, a šta biste rado "preneli" ovde?

- Beograd. Strasno volim ovaj grad, skrajnut, a tako savremen i moderan, njegove krovove, razbacanost, sistem bez sistema, slobodu koju pruža. Koliko mi je Beograd nedostajao svuda i u svakom trenutku pokazivali su i ogromni telefonski računi...U Tokiju sam, zbog skupoće, naučila da kupim jedan paradajz, jednu papriku, 50 grama mesa i 100 grama pirinča i da od toga napravim fantastičan ručak. Inače, iz sveta bih u Beograd donela malo veći standard.
*Jesu li sreća i lepota značajan činilac uspeha i koliko su Vam bili "saveznici" svih ovih godina?
- Dugo nisam bila svesna svoje lepote, možda zato što mi roditelji nikad nisu govorili da sam lepa, što ja danas, ipak, govorim svom sinu. Uvek se govorilo o vaspitanju, poštenju, dobroti, uspehu u školi. I sada se često zbunim, kada mi kažu da sam lepa. Lepota mi je donekle pomagala, a u nekim trenucima sam ispaštala zbog nje. Kad god sam trpela nepravdu, sklanjanje, ignorisanje, omalovažavanje, možda je uzrok bila karijera, odnosno uspeh, možda i lepota, koju ja zovem harizma, koju osećam i po potrebi sklanjam od drugih, "zaključavam"...Ali, veoma je važna na sceni.
*Poslednjih 12 godina imali ste mnogo prepreka i problema, dugo ste odsustvovali iz nacionalnog teatra?
-Tražila sam odgovor i shvatila da je uvek kada sam ispaštala zbog nezaslužene osvete, nekom smetala moja različitost i samosvojnost. Najčešće onima koji su moralno zastranili, koji se grupišu, koji nemaju svoj stav, koristoljubivi su. Njih ja bolim. Što sam sama, svoja, što se pitaju ko stoji iza mene, a stojim samo ja, što sam u stanju da napravim skandal, boreći se za istinu, jer mogu da kažem ono što mislim, što sam čista pred sobom i pred drugima. Shvatila sam da me takvi ne mogu voleti, jer ih podsećam ko su...A takvih je u našem društvu mnogo. Svi su u klanovima, u "pričama" i to ima strašne razmere, neprimerene, amoralne. Ja to ne mogu da radim, jer sledim sebe...
*Verujete li da su „dobre žene celog života lepe". Imate li eliksir lepote?
- Dobrota ženu veoma prolepšava, prosto zrači iz nje. Eliksir? Dobar san i humor. U mojoj kući uvek mora sve da bude podređeno našem dobrom, pozitivnom, duhovitom životu. Smejemo se i pravimo šale jedni na račun drugih. Nemam vremena za kozmetičke tretmane, ali me uvek ozari osećaj da sam ispravna.
*Koja Vam sitna zadovoljstva na trenutak ulepšaju život?
- Hedonista sam, pa često nasečem nekoliko vrsta sireva na "žolnaj" tacni, napravim fini ugođaj, sipam šampanjac, ponekad u tišini, a često uz pesme Omare Portuondo, upalim fine mirišljave svećice i osećam se zaista kao carica. Volim da isprobavam razne vrste ženskih likera, koje sipam u najlepše čaše koje imam...
*Ne krijete da volite ples, špansku i cigansku muziku i provod u kafani. Koja Vas kafanska pesma uvek razgali, zapevate li „na uvce”?
- Mnogo pesama, počev od "Tamo daleko", "Ni na istok, ni na zapad" od Džeja, mnoge starogradske ili pesme Harisa Džinovića. Naročito kad imamo goste strance u Skadarliji pevamo za svoju dušu...
*Poznati ste kao gurman. Volite li da kuvate?
- Ne kuvam mnogo i sva moja jela su izmišljena, možda što me je majka, u korist učenja, poštedela kuvanja. Snalazim se, na svoj način, spremam bez recepta. Volim rinflajš, koji sprema moja majka i on je često "na meniju", a najmanje umem da kuvam tradicionalna srpska jela, pa nikad nisam napravila sarmu. Mama mi je i danas "podrška" u kuhinji. Stanujemo u istoj ulici, tako da se najčešće sama ponudi da spremi ručak. Ja sam zadužena za ribu, pastu, povrće.
*Bili ste u prilici da probate ukuse raznih svetskih kuhinja. Šta biste izdvojili kao najegzotičnije jelo?
- Pržene škorpione, koje sam jela u Kini. Brazilska, meksička, kuhinja mi se dopada, indijsku apsolutno obožavam, jer je žestoka, ljuta, a hlebovi nan su čudesni. Nedavno sam bila na večeri u rezidenciji japanskog ambasadora, gde sam videla pravo remek delo dekoracije i umetnosti serviranja...
*Kakav bi trebalo da bude Vaš muškarac?
-Strastan i maštovit.

Toska na filmu

*Koja Vam je neostvarena uloga?
- Davno sam prestala da žalim za bilo čim. Sve što je meni namenjeno u životu, desilo se. Jedna od stvari koje se nisu realizovale jeste opera film "Toska", italijansko-francuska koprodukcija, sa dirigentom Lorinom Mazelom. Da se to dogodilo bila bi jedna važna, neponovljiva svetska kreacija. Tu je trebalo da igram naslovnu ulogu, samu Tosku. Ali se desio film - serija "Moj rođak sa sela", gde sam i samu sebe iznenadila, jer sam se dugo opirala ponudi reditelja za ulogu.


Prave vrednosti

*Vaš sin Vukan rođen je u Kanzasu, a živi u Berlinu. Sa Vama je imao prilike da proputuje i da stekne razna iskustva. Neguje li one vrednosti kojima ste ga usmeravali kao dete?

- Svakako, iako mu život daje razne lekcije. Veoma se uplašio kada sam bila u Njujorku, bez struje, vode, pod poplavama. Samo mi je rekao: "Molim te dolazi što pre, ovde imaš struju, vodu, fantastičnu hranu u frižideru. Na parkingu te čeka ludi auto i sin koji te voli najviše na svetu..."

Iskrenost

*Šta cenite kod drugih?

- Iskrenost.

*Vaš životni moto?

- Istinoljubivost i prirodnost.

*Srećnom Vas čini...

- Harmoničnost.


Danijela Kljajić

Broj 226
Za "Bilje i Zdravlje" govore:

Jadranka Jovanović, primadona
Dr Zoran Krivokapić, akademik

Čudesna moć zeolita
Čisti zemlju, vodu, telo

Biljne kupke
Leče i opuštaju

Gojaznost
Obim struka mera zdravlja

Edem pluća
Samo lekar spasava život

Oboljenja pankreasa
Obuzdaj apetit

Vitamini B grupe
Za mentalnu i fizičku snagu

Lekovi i hrana
Izbegnite opasne veze

Alternativa
Kad zabole kukovi...

Crna rotkva
Zatvara vrata prehladi

Tajne dugovečnosti
Vedar duh, dug život

Domaći hlebovi
Sam svoj pekar

Pokloni za decu
Igračke najbolji izbor

Uvećanje limfnih žlezda dece
Znak za uzbunu

Polne infekcije žena
Oprez zdravlje čuva

Kozmetika na bazi biljnih ulja
Za nežan i baršunast ten

Lepota
Bez bora na 8 načina

Šiacu tretman
Oslobodite puteve energije

Rekreacija
Tibetanske vežbe za večnu mladost

Seoski turizam
"Kraljica voća" kod Sente

Odmor u ritmu tambura

Zračenja
Ubi nas "život na dugme”

Impotencija
Bez stida do leka

Feng šui/Boje i mršavljenje
Plava kuhinja čuva liniju