Da li ste zainteresovani za pretplatu na kompletno izdanje "Bilja i zdravlja" u elektronskom obliku?
Da, svakako
Zavisi od uslova pretplate
Ne
Broj 227
aktuelno izdanje
Kad se prejedeš uzmi vodu
Saveti za čišćenje organizma posle prejedanja
Thinkstock

U vreme slava i novogodišnih praznika, teško da bilo ko može da odoli slasnim sarmicama, hrskavom pečenju, ukusnim salatama sa majonezom, sirevima, čokoladnim tortama i kolačićima koji se tope u ustima. Iako lekari stalno upozoravaju da je "prožderavanje" štetno po zdravlje, njihovih saveta se setimo kada je već kasno. I šta onda? Kako da posle obilne gozbe očistimo organizam i izbegnemo štetne posledic?
-Nema leka za prejedanje, ali postoje namirnice koje deluju kao "protivotrovi" i pomažu telu da se što pre vrati u normalu, kažu nutricioniskinje Dubravka Đorđević i Jovana Srejić koje ovom prilikom daju predloge šta da jedemo da bismo se brzo oporavili od masne i slatke hrane.


Nutricionista Dubravka Đorđević predlaže:

Šta piti?

Voda
Voda bi inače trebalo da bude najzastupljenije piće, a posle preteranog jela vodu bi trebalo piti više nego inače, dakle više od 2 litre dnevno. Ne čekajte da osetite žeđ da biste popili vodu, već je pijte preventivno da biste sprečili dehidriranost (posledicu preterivanja u jelu i piću).
Limunada
Ovaj napitak će vašem organizmu osigurati sjajnu detoksikaciju, jer vitamin C topi toksine i ubrzava njihovu eliminaciju. Nemojte da dodajete šećer u limunadu jer ćete tako umanjiti delovanje vitamina C.
Biljni čajevi
Nezaslađeni biljni čajevi najbolji su za čišćenje, jer podstiču izbacivanje otrova iz organizma. Bitno je samo da ih pijete nezaslađene i sveže skuvane.
Zeleni čaj
Osim što će očistiti organizam od toksina, zeleni čaj će ubrzati i rad jetre, što dodatno doprinosi oporavku organizma, a ima i izrazita antioksidativna svojstva.
Kamilica
Deluje antiseptično, sprečava upalne procese i odlična je za opuštanje glatkih mišića.
Šipak
Odličan antioksidans, osvežava i povoljno deluje na disajne organe.
Hibiskus
Bogat flavonoidima, koji su bitni za obnavljanje ćelija. Ima intenzivnu aromu i podstiče budnost. Odličan je za opuštanje pošto ne sadrži kofein ili tein. Čaj od hibiskusa čisti organizam i osvežava dah.
Kopriva
Podstiče izbacivanje štetnih materija. Kombinacija kofeinskih kiselina, nezasićenih masnih kiselina, silikatne kiseline, kalijuma i kalcijuma ima protivupalno dejstvo i podstiče izbacivanje tečnosti i štetnih materija iz organizma.

Zabranjena pića


Kafa
Sadrži kofein koji će u ovoj situaciji samo pogoršati stvari (možete osetiti tremor).
Voćni sokovi
Svojom kiselinom loše utiču na već uznemiren stomak.

Šta jesti?
Izbegavanje hrane posle prejedanja može naneti više štete nego koristi. Dan obavezno treba početi doručkom, ali laganim (parče hleba sa puterom i šolja nezaslađenog čaja). Tokom dana takođe treba jesti nešto lagano – supe, povrće, salate.

Jogurt
Sadrži fermente koji pomažu varenju.

Kupus
Blagotvorno deluje na enzime koji se nalaze u jetri, pojačava i ubrzava čišćenje organizma. Osim toga, kupus ima antikancerogena svojstva.

Lisnato povrće
Kelj, praziluk, zelena salata i blitva savršeni su za čišćenje organizma. Sadrže hlorofil, koji iz tela uklanja toksine i na taj način rasterećuje jetru. Zeleno lisnato povrće najbolje je jesti sveže, jer je tada koristan učinak najveći, ali ako ne možete, onda ga skuvajte na pari. Tako ćete najbolje sačuvati hranljive sastojke.

Brokoli
Jača imunitet ima snažno antioksidativno dejstvo i sprečava nastanak kancerogenih ćelija. Klice brokolija (mogu da se nabave u prodavnicama zdrave hrane) imaju blagotvorna svojstva koja deluju čak 50 puta jače od zrelog brokolija.

Beli luk
Malo koja namirnica može ima više od 200 sastojaka koji imaju antibakterijsko i antivirusno delovanje kao beli luk. Nazivaju ga čudom prirode koje savršeno čisti organizam od različitih vrsta toksina. Tajna je u njegovoj sposobnosti aktiviranja enzima koji pomažu radu jetre. Beli luk takođe obiluje vitaminima koji podstiču oporavak organizma.

Ovsene mekinje
Višestruko uvećavaju svoj obim kad se unesu u organizam (2040 puta), dajući tako osećaj sitosti. Odlične su za one koji hoće da oslabe! Apsorbuju određeni procenat hranljivih materija i tako smanjuju kalorijsku vrednost pojedenog obroka..Deo "lošeg" holesterola lepi se za nabubrelu masu i zajedno sa njima izbacuje je iz organizma. Smanjuju nivo holesterola ravno delovanju nekih lekova."Lepe" za sebe glukozu usporavajuci njenu resorpciju, čime usporavaju njene nagle skokove u krvi. Deluju protiv zatvora i hemoroida. Svojim mehanickim dejstvom podstiču kontrakcije i pražnjenje debelog creva. Pošto upijaju veliku količinu vode čine sadržaj debelog creva mekim, što olakšava eliminaciju.

Šta ne treba jesti
Dok ne prođu tegobe i dok se organizam ne vrati u prvobitno stanje treba izbegavati masnu i previše slanu hranu.

Fizička aktivnost:

Na brz oporavak nakon preteranog unošenja hrane utiče i fizička aktivnost. Dehidrirano i umorno telo sklono je kardio-vaskularnim problemima, pa su šetnje na otvorenom veoma blagotvorne. One obezbeđuju dodatni kiseonik koji pomaže organima za varenje i utiču na sveukupni oporavak. Osim šetnje, preporučuju se i pilates i yoga.

.................................
Nutricionista Jovana Srejić savetuje:


Gladovanje - ne

Prva pomisao posle prejedanja "danas i sutra neću ništa da jedem" nije dobra ideja!

Šta ne treba jesti
*Pošto su slatkiši podigli vrednost šećera u krvi, najverovatnije ćete se sutradan probuditi sa vrlo niskim nivoom šećera i željom novom porcijom kolačića. Da biste izbegli opet isti začarani krug doručkujte, na primer, ovsene pahuljice (musli sa jogurtom, i kockicama svežeg voća - banane, jabuke i obavezno dodajte cimet). Dalje tokom dana birajte hleb od celog zrna žita, integralni pirinač ili integralnu testeninu jer pomažu u stabilizovanju nivoa šećera u krvi.
*Posle preobilnih obroka (koji su su proširili želudac, pa ćete verovatno biti gladni), sutradan uzmite više manjih, laganih obroka.
*Izbegavajte i slanu hranu, alkohol i kafu jer izazivaju dehidraciju.

Šta treba piti
Najbolji izbor su mlake, najbolje nezaslađene limunade (sa kojom bi trebalo da počnete dan), jogurt i ukusni voćni šejk. Imajte na umu da je sva hrana koju ste prethodni dan uneli kisele reakcije i da vam će vam sutradan bazna hrana pomoći da organizam zadrži neutralnu pH vrednost. Upravo limunada, jogurt i voćni napitci spadaju u potrebnu baznu hranu.

Ideje za voćni napitak
*U blenderu izmiksajte bananu, pomorandžu i zamrznute maline ili brusnice, maline, jagode (zamrznuti miks crveno voće), grejpfrut i pomorandžu...

Ne zaboravite
Kad birate hranu i piće fokusirajte se na sve ono što niste uneli dovoljno - tečnost (alkohol se ne računa), dijetna vlakna, minerale, vitamine, baznu hranu... i postepeno se vratite na zdrav, dobro izbalansiran način ishrane.


D.D.

Broj 227

Za "Bilje i Zdravlje" govore:

Kalina Kovačević, glumica
Igor Blažić, muzičar i pisac

Alternativa
Zeolit leči rak

Fitoterapija
Ovas za muškost

Srećologija
Magija lepe reči

Horoskop za 2013. godinu

Praznična trpeza
Lepi Brka kuva za vas

Pokloni
Spa-vikend u Kanjiži
+ kućni aparati

SREĆNI PRAZNICI