Da li ste zainteresovani za pretplatu na kompletno izdanje "Bilja i zdravlja" u elektronskom obliku?
Da, svakako
Zavisi od uslova pretplate
Ne
Broj 232
aktuelno izdanje
Još sam puna energije
Lepa Lukić

Kad je neko popularan 45 godina, kao Lepa Lukić, nije dovoljno da se kaže samo da je uspeo u životu. Ona je učinila mnogo više - ostavila je trag u muzičkoj istoriji. Pesmom `Od izvora dva putića` koju je snimila 1967. godine, otvorila je vrata uspeha, a godine koje su usledile i hitovi koji su se nizali, samo su potvrdili da je krenula pravim putem. Srećna je, kaže što je uspela da istraje toliko dugo na muzičkoj sceni i u srcima vernih obožavalaca, ali priznaje da nije očekivala da će to toliko dugo da traje.

- Kada sam započinjala karijeru, nisam mogla da znam koliko će uspeh da traje i zato sam se uvek iznova dokazivala - kaže u razgovoru za `Bilje i zdravlje` kraljica narodne muzike Lapa Lukić. - Od prvog dana sam se trudila da budem profesionalac, jer sam čula od drugih da tako treba. To nisam naučila u rodnom Miločaju. I tih pravila sam se pridržavala: da budem tačna, da ne lažem, ne otkazujem koncerte zbog bolesti i da se ponašam prema narodu fino i sa poštovanjem. Za sve ove godine dokazala sam da sam žena iz naroda, da sam `pri zemlji`, a drugi govore da sam velika i to mi prija. Kada izlazim pred publiku uvek imam dozu treme, nisam puna sebe i svakoga poštujem. Verujem da me zbog toga publika i podržava već 45 godina.

* Šta smatrate najvećim uspehom u životu?

- Teško je izabrati najveći uspeh u karijeri koja traje tako dugo. U ovim godinama proživljavam drugi zenit popularnosti. Često idem na gostovanja, tražena sam na sve strane. Godine se nižu, ali moja popularnost ne jenjava uopšte, kao ni moja karijera.

* Da li vam prija što ste proglašeni kraljicom narodne muzike?

- Još pre 35 godina krunisali su me obožavaoci koji su vodili klub `Lepisti`. Kada sam nastupala u Domu sindikata oni su izašli na binu i stavili mi krunu. To je bilo veliko iznenađenje i tu krunu i danas čuvam. A zvanično sam krunisana za kraljicu narodne muzike pre 20 godina u Kruševcu, gde sam izabrana glasovima publike. Za kralja je tada izabran Miroslav Ilić, a Ceca je bila princeza. Naravno da mi ova titula prija, ali sam svesna da nisam kraljica Elizabeta, nego kraljica muzike i ne očekujem da me voditelji na televiziji najavljuju sa tom titulom. Narod će meni aplauzom da oda priznanje da sam kraljica.

* U januaru ste napunili 73 godine, ali vaš izgled ne odaje te godine. Koliko brinete o izgledu?

- Na prvom mestu je genetika i uvek vodim računa da budem `skockana` koliko mogu, ne preterano i trudim se da se preko dana mnogo ne šminkam. Od kozmetike jedino upotrebljavam kremu koja mi prija. Verujem da će mi ogledalo pokazati kada više ne budem bila za scenu i tada ću prestati da se bavim ovim poslom. Ali, vidim da sam puna energije, puna unutrašnjeg zadovoljstva i hvala Bogu, da još lepo izgledam i da dobijam komplimente. Generalno, zadovoljna sam i `linijom` i kožom, a na prvom mestu genetikom. I što imam posla, što me traže.

* Da li vam ta pažnja ponekad i smeta?

- To je moj život, ne bi mogla bez toga i samo brinem kako ću prestati, a nikada u životu nisam rekla da mi je dosta posla. Oni koji to kažu nisu iskreni, jer svi smo voleli da postanemo to što jesmo, a posle se foliraju da su umorni i da im je dosta svega. To mi nikada nije palo na pamet da kažem. Ako sam umorna, dovoljno je da spavam dve večeri kako treba i već sam spremna da idem dalje.

* Šta je u vašem poslu najteže?

- Najteža su putovanja, ali mi ni ona ne predstavljaju veliki problem jer znam gde idem i šta me tamo čeka. Najviše gostujem u Kanadi i u Americi, jer tamo traže ove pesme koje su ostavili ovde, čak i decu vaspitavaju u tom melosu. Pred moje nastupe uglavnom nastupaju folklorni ansambli u narodnim nošnjama. Jedino dijaspora čuva naše korene.

* Koja vam je omiljena pesma?

- Sve su pesme moja deca. Razlika je samo u tome što je pesma `Od izvora dva putića` izabrala mene, a sve druge sam birala ja i svaka mi je na svoj način draga. Posebno su mi drage one koje traju: `Srce je moje violina`, `Čaj za dvoje`, `Izvini, ali mnogo mi je žao`, `Pevam i tugujem` , `Varaš me, varaš me`, `Što kapiju nisi zatvorio`, `Oj, meseče, zvezdo sjajna`, `Šaram ćilim vijugama`, `Tarabica od malog cerića`, `Niko kao ja`...

* Da li te burne emocije o kojima pevate i sami preživljavate?

- Normalno, jer mislim da ako ne pronađem sebe u pesmi, onda ne mogu ni drugi da se pronađu. Uglavnom tražim lepe tekstove, koji imaju poruku, da bi se neko ko sluša pesmu, naježio, jer se i ja naježim kada je uzimam. Ako me pesma ne naježi na prvo slušanje, s njom je gotovo, ne uzimam je.

* Kako provodite slobodno vreme?

- Poslednjih mesec i po dana nisam stala, gostovala sam u svim mogućim emisijama, promovisala nove pesme i koncert u Domu sindikata koji je zakazan za 8. mart. Kada to druženje sa publikom prođe imaću više vremena i moći ću malo da predahnem.

* Da li planirate da otputujete negde da se odmorite?

- Nikad nisam otišla na odmor posebno. Meni je odmor kada idem da pevam, zato što ja pevam samo vikendom. Uglavnom sam četiri dana slobodna i tada ne znam šta ću od sebe. Volela bih da svaki dan pevam, jer me pevanje ne zamara.

* Vi poklanjate obožavaocima koncert za 8.mart, a šta biste vi voleli da dobijete za ovaj praznik?

- Volela bih da koncertu koji pevam u Domu sindikata 8. marta prisustvuje moj muž Milan Milanović. Oobećao je da će da stigne do tada iz Kanade. Ako se to ispuni, to će biti moj najveći poklon.

* Obično se ženama za taj dan poklanja cvet, koji je vaš omiljeni?

- Ruža, bilo koje boje.


KONCERT 8.MARTA

Nakon šest godina Lepa Lukić će 8.marta ponovo nastupiti u Domu sindikata, na mestu za koje je vežu posebne uspomene, jer je tu načinila prve muzičke korake.
- Tu sam pobeđivala na `Beogradskom saboru` pet puta za redom, tu sam primila mnogo zlatnih ploča od PGP-a, Jugotona, Jugodiska, Diskosa. Imam više od 35 zlatnih, srebrnih i platinsatih ploča. Baš volim da pevam u ovoj sali, vraća me na sam početak.

* Da li ste uzbuđeni?

- Uvek sam uzbuđena, jer znam da publika očekuje puno i imam dozu pozitivne treme, da li će sve biti u redu. Mnogo treba odricanja da se uradi koncert od dva sata.

Bratislava Laćarak

Broj 232
Detoksikacija
Najbolji čistači tela

Komplikacije gripa
Zapaljenje pluća najteže

Iscrpljenost nadbubrežnih žlezda
Hronični umor (ni)je bolest

Želudac i stres
Čvor života u stomaku

Prehlada
Ne leče samo čajevi

Injekcije
Na čvoriće obloge

Metereopatija
Kad vreme boli

Apiterapija
Miks protiv umora i bolesti

Dijeta
Bez soli do vitke linije

Site namirnice
Proteini sprečavaju glad

Nošenje beba
Marama od prvog dana

Deca
Hipotonija i hipertonija mišića

Kandida
Lek iz tanjira

Suvo pranje kose
Samo u velikoj žurbi

Kokosovo ulje
Neguje i osvežava kožu i kosu

Kvalitet kreme
Kupujte samo testirano

Rekreacija
Priprema za proleće