Da li ste zainteresovani za pretplatu na kompletno izdanje "Bilja i zdravlja" u elektronskom obliku?
Da, svakako
Zavisi od uslova pretplate
Ne
Broj 232
aktuelno izdanje
Prskaj po strogim pravilima
Činjenica je da primena pesticida za uzgoj voća i povrća u bašti za sopstvene potrebe nije uvek neophodna, ali samo ako smo spremni na umanjene prinose ili da ih nekad uopšte ne bude. Osim toga, prirodno uzgajana povrtarska biljka ne mora da bude poptuno zdrava za ishranu, jer postoje brojni prirodni zagađivači, koji, kao i veštački, mogu da budu podjednako opasni po zdravlje čoveka. To je slučaj sa trenutno aktuelnim afla-toksinom, ali i drugim toksinima prirodnog porekla - objašnjava za `Bilje i zdravlje` doc.dr Milan Stević sa Katedre za pesticide Poljoprivrednog fakulteta u Beogradu.
Zato naš sagovornik za baštensku proizvodnju na malim parcelama savetuje kontrolisanu i redukovanu primenu pesticida.

Kada primeniti pesticid?

Da bi pesticidi dali željene rezultate neophodna je primena u pravo vreme, zatim na kvalitetan način i svakako da je za određenu namenu odabran odgovarajući pesticid.
Docent dr Stević kaže da postoje tri pristupa u određivanju vremena primene pesticida. To su kalendarski, fenološki i prognostički. Prvi je, kako ističe dr Stević, najgori, jer štetočine i bolesti ne znaju koji je datum ili praznik već imaju svoju biologiju koju diktiraju uglavnom vremenski uslovi. Drugi pristup je fenološki i kako savetuje dr Stević, najbolji za male uzgajivače. Taj pristup podrazumeva da se biljka prska u određenoj feno-fazi razvoja (cvetanja, precvetavanje...) Treći, prognostički pristup je najprecizniji, ali njime mogu da se bave samo poljoprivredni inženjeri, a primenjuje se u uslovima veće i organizovane proizvodnje.

Kako?

Većina pesticida primenjuje se u tečnom stanju, prskanjem pomoću ručnih ili leđnih prskalica.
- Da bi izvesni pesticid dao rezultate u zaštiti povrća mora da se primeni u tačno određenoj dozi, napominje dr Stević. Osim doze, ističe naš sagovornik, moraju da se ispoštuju bezbednosni intervali takozvane karence, odnosno minimalni vremenski period koji mora da prođe od poslednje primene hemikalije do konzumiranja ploda, što je strogo definisano za svaki pesticid i svaki usev posebno. Podaci o dozi primene kao i karencama, obavezno se nalaze u uputsvu za primenu, koje je sastavni deo pakovanja svakog pesticida.

Čime prskati?

- Svaki pesticid ima jasno određenu namenu. Ove hemikalije treba isključivo nabavljati u poljoprivrednim apotekama, gde se prodaju registrovani i ispitani preparati. Postoje pesticidi koji se koriste za više povrtarskih kultura, dok postoje i oni koji se isključivo primenjuju na određenoj ili određenim biljkama, jer u suprotnom njihova upotreba može da izazove trovanje. Zato pesticide treba kupovati uz savet stručnjaka u poljoprivrednoj apoteci, gde jasno treba istaći za koje je namene potrebna izvesna hemikalija i za koju biljku.

PREDUSLOV

Naravno, za zdravu i rodnu baštu važna je i primena agrotehničkih mera. To znači da zemljište pre sadnje treba da bude dobro obrađeno i oslobođeno od zaraženih biljnih ostataka iz prethodne godine.
Veoma je važno koristiti zdrav semenski i sadni materijal, jer, kako naš sagovornik kaže, ako su seme ili rasad zaraženi patogenima, naročito biljnim virusima, naknadna primena pesticida neće dati rezultata. Vrlo je važno biljke saditi tako da imaju dovoljno vazduha i svetlosti, tačnije da se ne pravi gust zasad jer vlaga pogoduje razvoju mikroorganizama.

ISTINE I ZABLUDE

Velika je zabluda da organski gajeno voće i povrće nije hemijski tretirano.
- Ono je takođe proizvedeno uz upotrebu hemikalija, ali namenjenih organskoj proizvodnji. Postoje sorte voća i povrća koje mogu da se gaje u „čistoj” organskoj proizvodnji, ali one nisu u skladu sa potrebama savremenog čoveka kako po izgledu, tako i po ukusu i kvalitetu. Dakle, nastavlja naš sagovornik, primena hemije u poljprivrednoj proizvodnji je itekako opravdana, ali mora da bude pravilno sprovođena.

I.Kovačić

Broj 232
Detoksikacija
Najbolji čistači tela

Komplikacije gripa
Zapaljenje pluća najteže

Iscrpljenost nadbubrežnih žlezda
Hronični umor (ni)je bolest

Želudac i stres
Čvor života u stomaku

Prehlada
Ne leče samo čajevi

Injekcije
Na čvoriće obloge

Metereopatija
Kad vreme boli

Apiterapija
Miks protiv umora i bolesti

Dijeta
Bez soli do vitke linije

Site namirnice
Proteini sprečavaju glad

Nošenje beba
Marama od prvog dana

Deca
Hipotonija i hipertonija mišića

Kandida
Lek iz tanjira

Suvo pranje kose
Samo u velikoj žurbi

Kokosovo ulje
Neguje i osvežava kožu i kosu

Kvalitet kreme
Kupujte samo testirano

Rekreacija
Priprema za proleće