Da li ste zainteresovani za pretplatu na kompletno izdanje "Bilja i zdravlja" u elektronskom obliku?
Da, svakako
Zavisi od uslova pretplate
Ne
Broj 233
aktuelno izdanje
List kupusa protiv bola
Apoteka iz špajza
Thinkstock

Šta sve i za koju boljku može biti od koristi objasnila je Biljana Radovanović, nutricionista iz Beograda:

*Nazebi i bolesti respiratornog sistema mogu se sprečiti sokom od celera. Od pola kilograma celera dobije se četvrtina litra soka, dovoljno za dnevnu dozu. Celer sadrži više od 20 antiupalnih sastojaka, uključujući supstancu apigenin, a istraživanja potvrđuju da apigenin sprečava i nastanak raka dojke.

*Bol u plućima ublažava sok od crvenog kupusa. Lipov med koji se doda ovom soku deluje dobro na sluznicu nosa, grla i olakšava disanje.

*Visoku temperaturu snižava ljuta paprika zbog kapsaicina, koji ima moćna antiupalna svojstva i odličan je za poboljšanje cirkulacije. *Nadutost i gasove u stomaku možete ublažiti ako kašičicu anisa prelijete šoljom ključale vode i ostavite 10 minuta da odstoji. Procedite i pijte u gutljajima pre svakog glavnog obroka.

*Lučenje nagomilane tečnosti podstiče krompir baren ili pečen u ljusci utiče iz organizma. Apsorbuje i kiselinu i na taj način pomaže protiv stomačnih bolesti, podstiče razmenu materija. Krompir ne goji, kao što se veruje. Sadrži vitamin C, vitamin B, gvožđe, kalijum i aminokiseline i lako je svarljiv.

*Zatvor-Desetak suvih šljiva koje ostavimo preko noći u toploj vodi i ujutro pojedemo delovaće tako da se creva lako prazne. Isto važi i za suve smokve. Može pomoći šolja toplog i blagog čaja od krušine i kamilice posle jela.

*Glavobolja- Umesto tableta za kojima mnogi posegnu čim se pojavi bol, dobro je znati da neke namirnice i biljke imaju moć da je spreče. Za početak ne pijte crno vino, šampanjac, tvrde sireve, pavlaku, suhomesnate proizvode, čokoladu, kikiriki, industrijske sokove. Pijte najmanje litar vode dnevno. Oni koji su se godinama bezuspešno lekovima borili protiv glavobolje često otkriju da je glavni uzrok njihovog problema u hroničnoj dehidraciji. Uz to, jedite banane, krompir u ljusci, pomorandže, paradajz, namirnice bogate kalijumom, jer upravo nedostatak tog minerala može da bude jedan od uzročnika glavobolje.

*Šećerna bolest – U borbi protiv šećera sitno iseckani peršun uzeti sa šoljom jogurta ili kiselog mleka pred spavanje. Ovo može koristiti i zdravim osobama koje drže dijetu. Pomaže i za ispiranje mokraćnih puteva i bubrega.

*Infekcije-Cvekla bi trebalo da je svakodnevno u jelovniku, jer štiti od infekcija. Bogata je mnogim mineralima i pektinima . Dobra je za lečenje malokrvnosti, poboljšava rad organa za varenje, dobra je protiv zatvora i gojaznosti, podstiče izlučivanje mokraće, leči reumu, giht, poboljšava cirkulaciju krvi i reguliše pritisak. Sok od cvekle je cenjen naročito protiv astme, bronhitisa, kao čistač jetre i protiv kožnih bolesti. Sok se može iscediti od cvekle, šargarepe i rotkve i pije se 2-3 puta dnevno po jedna manja šoljica.

*Bol u krstima, reuma i išijas mogu da se ublaže ako list svežeg kupusa omekšamo provlačeći ga kroz vrelu vodu i privijemo ga kao oblogu na bolna mesta. Menja se dva puta dnevno dok bol ne iščezne.

*Loš holesterol u krvi biće manji od likopena iz paradajza i pasulja. Ishrana bogata paradajzom smanjuje rizik i od kardiovaskularnih oboljenja.

*Bolesti grla ublažava žalfija koja može da pomogne u lečenju angine, laringitisa, paradontopatije, kao i glavobolje, modrica pa čak i lošeg pamćenja. Lišće žalfije dodajte u vrelu vodu i napravite čaj ili je posipajte kao začin na hranu.

*Zubobolju i upalu desni smanjićete ako nežno sažvaćete jedan ili dva karanfilića. Za to je zaslužan eugenol, snažan antiseptik i borac protiv bakterija.

Ž.R.

Broj 233
Fitoterapija
*Rtanj pun lekova za šećer
*Prirodno protiv holesterola
*Maslačak eliksir zdravlja
*Kopriva lekovita i kad žari

Mikotoksini
I džem kancerogen?

Naj-čistači:
glina
hlorofil
korijander

Poklon
Vikend u Vranjskoj Banji

Poznati o zdravlju:
Sandra Perović, novinar
Aleksandar Gatalica, književnik

Bolesti stomaka
Čir nema sezonu

Novo o gojaznosti
Bakterije kvare liniju