Da li ste zainteresovani za pretplatu na kompletno izdanje "Bilja i zdravlja" u elektronskom obliku?
Da, svakako
Zavisi od uslova pretplate
Ne
Broj 236
aktuelno izdanje
Omega 3 za lakše disanje
Namirnice bogate omega 3 masnim kiselinama štite od alergije i astme
Thinkstock

Opstruktivne bolesti pluća veoma se često javljaju deci do dve godine! To potvrđuje podatak da svako drugo dete u tom uzrastu ima bar jednu epizodu „sviranja” u grudima, kašlja ili otežanog disanja a svako treće dve takve epizode. Osim toga svako šesto dete do drugog rođendana ima više epizoda opstrukcija, a oko polovine ove dece imaće i kasnije neki oblik astme.
Ove podatke u razgovoru za „Bilje i zdravlje” iznosi prof.dr Branimir Nestorović, pulomolog i alergolog Univerzitetske dečje klinike iz Beograda i objašnjava da su razlozi promena načina života, koji podrazumeva visoku izloženost duvanskom dimu, kao i aerozagađenju, posebno česticama dizela u gradskim sredinama.
- Rezultati studije objavljene prošle godine pokazali su direktnu vezu ishrane bogate zasićenim masnim kiselinama i pojave alergije i astme - ističe profesor Nestorović. - Stoga je veoma važno da se na trpezi nađu namirnice koje obiluju omega 3 masnim kiselinama. Najbolje je da to bude meso životinja koje se hrane travom kao i koštunjavo voće, a izuzetno je važno da deci ne nedostaje ni vitamin D, nezaobilazan za jačanje imuniteta.
Kada je reč o imunitetu najmlađih profesor Nestorović kaže da ga roditelji često pitaju da li je poželjno da deca sklona opstruktivnim bolestima pluća idu u obdanište i da li česte respiratorne infekcije koje u kolektivu dobijaju utiču da deca obole od astme.
- Istraživanja su pokazala da bi ta deca trebalo da idu u kolektiv posle prve godine, jer tada nema negativnih efekata virusnih infekcija a na taj način i jačaju imuni odgovor - naglašava naš sagovornik.
Kada je reč o rizicima da dete oboli od opstruktivnih bolesti pluća naš sagovornik ističe da je mnogo veći ako je buduća majka izložena alergenima tokom trudnoće, a naročito prašini i dlakama mačke. Osim toga, ishrana alergenim namirnicama kao što su kikiriki ili belance povećava rizik od alergije i astme. Pokazalo se i da odsustvo parazitarnih infekcija u detinjstvu povećava rizik od nastanka alergije a i da često korišćenje antibiotika, što smanjuje broj poželjnih bakterija u crevima, slabi odbrambene sposobnosti deteta. Uzimanje probiotika u vreme kada se piju antibiotici u izvesnoj meri umanjuje ovaj efekat, ali ga potpuno ne eliminiše.
Na pitanje zašto je važno da se ojača imunitet deteta i tako smanji podložnost alergijama, naš sagovornik odgovara:
- S obzirom na to da su alergijske opstrukcije značajan faktor u nastanku dečje astme izuzetno je važno da imunitet mališana bude jak. Važno je, takođe, da se zna da deca koja imaju veliki ekcem, roditelje koji su alergični ili boluju od astme, kao i ako su alergični na mleko ili jaja više rizikuju da kasnije obole od astme. Zbog toga je neophodno da se svakom detetu kojem se ponavljaju epizode opstrukcije uradi alergološko testiranje. Zabluda je da probe na alergiju ne mogu da se rade u ranom detinjstvu jer ne postoji granica kada je reč o uzrastu za testove na koži ili krvi.

Lečenje
- Dete koje ima česte i teške opsrukcije pluća, trebalo bi da leči kao potencijalni astmatičar i da energično počne da se primenjuje neophodna terapija - ističe prof.dr Branimir Nestorović. - Ranije smo smatrali da rana terapija ne utiče na kasniji tok bolesti ali poslednja saznanja ukazuju da se adekvatna terapija inhaliranim steroidima, ako počne tokom prve dve godine bolesti, značajno smanjuje težinu bolesti i promene na disajnim putevima.
Da li je moguće da se izleči astma u ranom detinjstvu ne znamo sa sigurnošću, ali je sasvim izvesno da dete, u slučaju da prima terapiju, kasnije može da bude skoro bez simptoma i sa normalnim plućnim funkcijama.
Istini za volju postoji strah roditelja od ove grupe lekova, ali treba reći da je astma uvek ozbiljnija bolesti od posledica koje mogu da prouzrokuju steroidi.
Osim toga, važno je da se zna da je poslednjih nekoliko godina preovladalo shvatanje da se terapija daje povremeno - po tri nedelje, kada dete ima tegobe, umesto više meseci.

PODSETNIK
Važno:
*ishrana mesom životinja koje se hrane travom
*koštunjavo voće na meniju
Posebno važno: deci ne sme da nedostaje vitamin D

I.Kovačić

Broj 236
Za "Bilje i Zdravlje" govore:

Anita Lazić Todorović, PR stručnjak
Dr Vojislav Ćurčić, psihijatar

Alternativa
Lečenje gledanjem u Sunce

Lečenje biljem
Čajevi tope celulit

Oscilacije pritiska
Noć otkriva
hipertenziju

Holesterol i trigliceridi
Preventiva iz tanjira

Bolovi u potiljku
Strahovi koče vrat

Uskšnje čarolije
Prirodne boje za jaja

Začini u hrani
Više od ukusa

Dečje alergije
Omega 3 za lakše disanje

Kondilomi
Zaštita i lečenje

Magnezijum hlorid
Recept za podmlađivanje

Seboreja
Peri kosu
dva puta nedeljno