Da li ste zainteresovani za pretplatu na kompletno izdanje "Bilja i zdravlja" u elektronskom obliku?
Da, svakako
Zavisi od uslova pretplate
Ne
Broj 237
aktuelno izdanje
Umor prvi signal
Simptomi nedostatka progesterona
Psihofizičko zdravlje žene i dinamiku starenja u dobroj meri "kreiraju" polni hormoni progesteron i estrogen, čiji nivo u kasnim tridesetim i ranim četrdesetim počinje da varira. Kako je organizam najstabilniji kada su ova dva hormona u ravnoteži, svaki poremećaj, disbalans ili nedostatak, naročito progesterona, uzrokuje niz promena koje bitno utiču na kvalitet života. Ponovljeni pobačaji, bol prilikom odnosa, neredovni menstrualni ciklusi, usporen metabolizam, samo su neki od signala da je po sredi deficit ovog hormona. Kako prepoznati simptome nedostatka progesterona i na koji način ih prevazići otkriva dr Mirjana Velimirović, ginekolog Doma zdravlja "Savski venac".
- Da bi došlo do stvaranja estrogena i progesterona stimulacija kreće pod uticajem hormona iz hipofize ka jajnicima. Svaki prekid ili poremećaj u funkciji određenih hormona u hipofizi dovode do poremećaja sinteze ili stvaranja estrogena i progesterona u jajnicima, što uzrokuje promene u menstrualnom ciklusu - kaže dr Velimirović.
Naša sagovornica objašnjava da u generativnom periodu žene (period kada je žena u funkciji rađanja), progesteron ima ulogu i "odgovornost" da održava normalan menstrualni ciklus.
- I najmanje pomeranje u koncentraciji progesterona dovodi do poremećenog menstrualnog ciklusa. Kako se progesteron stvara u jajniku u fazi žutog tela, svaki izostanak ovulacije povlači sa sobom i izostanak lučenja ovog hormona - kaže dr Velimirović.
Najvidljiviji simptomi nedostatka progesterona su: hronični umor, opadanje kose, neredovan ciklus, neplodnost, talasi vrućine, nesanica, urogenitalne infekcije, dobijanje na težini, žudnja za slatkišima, usporeniji metabolizam, glavobolja, česte promene raspoloženja, depresija, vrtoglavica, loša koncentracija, smanjen libido, preskakanje srca, u nekim slučajevima rak materice, policistični jajnici, miomi i gubitak koštane mase.
- Pred kraj generativnohg perioda uočava se pad nivoa koncentracije i progesterona i estrogena, a rast hormona hipofize. Taj visok nivo ovih hormona pak, ne "šalje" poruku jajnicima da stvaraju progesteron i estrogen. Takozvani "feed back" u ovom slučaju izostaje, a nivoi hormona koji tokom menstraualnog ciklusa menjaju svoje koncentracije ostaju u istoj koncentraciji, što dovodi do menopauze - poslednje menstruacije - objašnjava naša sagovornica.
Za razliku od estrogena koji u telu zadržava vodu, progesteron deluje kao diuretik: blokira receptore u bubregu za hormon čiji je glavni zadatak da ne dozvoljava gubljenje vode putem bubrega, ali blokira i receptore za estrogen, posebno u grudima i materici. Zato će se svaki manjak progesterona osetiti kroz: zadržavanje vode (oticanje), osetljivost dojki i fibrocistične grudi, vaginalnu suvoću, često prenizak nivo šećera u krvi.
Osim što je odgovoran za pripremanje polnih organa žene za trudnoću, progesteron je veoma značajan za aktivnosti centralnog nervnog sistema, jer se vezuje za GABA receptore, delujući blago opuštajuće, slično dejstvu lekova diazepama ili barbiturata. Dakle, progesteron ima cilj da umiruje emocije, pa nije čusno što njegov nedostatak izaziva nervozu, uznemirenost, depresiju, anksioznost.
Pomoć iz prirode
Dok nivo estrogena u menopauzi opada za 40 do 60 odsto, progesteron može da padne i na nulu, odnosno da ga uopšte nema, što često izaziva velike zdravstvene probleme. Zato je poželjno organizmu dodavati prirodni progesteron u vidu preparata, injekcija, suplemenata na bazi konopljike, mace, ženšena, sladića, poljske preslice i kineske anđelike. Dostupne su i kreme s prirodnim progesteronom, čiji su uobičajeni sastojci soja i divlji jam.

Više proteina
Faktori koji utiču na smanjenje nivoa progesterona su: intenzivna fizička opterećenja, česti seksualni odnosi, jaki emotivni stresovi. Naime, oni uz neadekvatnu ishranu remete ovulaciju, bez koje nema ni lučenja progesterona. Stručnjaci preporučuju hranu bogatu proteinima i zasićenim mastima, pasulj, sočivo, krompir, šargarepu, papaju, mango, jer podstiču telo na proizvodnju progesterona, a uravnotežavaju funkciju jajnika.
Treba iozbegavati proste šećere, namirnice bogate vlaknima i gazirane napitke. Kako je progesteron važan za proizvodnju drugih steroidnih hormona, kao stimulans u izgradnji kostiju i zaštita od osteoporoze, preporuka je da se navedene namirnice više jedu već u predmenopauzi.

D. Kljajić

Broj 237
Za "Bilje i Zdravlje" govore:

Kaliopi Bukle, pevačica
Zoran Bognar, pesnik

Cvet bagrema
Mirisni čuvar zdravlja

Lečenje biljem
Da lice zablista

Oboljenja tireoidee
Jedna žlezda, sto problema

Voda i zdravlje
Bez vode gušća krv

Alergije
Od ekcema do astme

Nadutost i gasovi
Balon u stomaku

Starenje
Treće doba u tri faze

Noćni rad i zdravlje
Svetlost daje ritam